Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Κώστας, Καλλίτσης

Η Καθημερινή, 2022-01-09


Οι προβλέψεις των ειδικών επί της πανδημίας δείχνουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ: η COVID-19 δεν θα μας απαλλάξει της παρουσίας της αλλά, εφόσον δεν ξεφυτρώσει κάποια παραλλαγή με πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, θα μείνει ενδημική ασθένεια – όχι ως πανδημία. Τα σχετικά μοντέλα δείχνουν ότι η πορεία των κρουσμάτων επιβραδύνεται, θα κορυφωθεί το προσεχές 15νθήμερο (να προσέξουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60, καλά θα έκαναν να απομονωθούν κατ’ οίκον για λίγες ημέρες…) και εν συνεχεία θα μειώνεται, για να μηδενιστεί προς το Πάσχα. Μακάρι, να γυρίσουμε σελίδα! Και μετά; Ενα είναι βέβαιο: αν αποσυρθεί η μεγάλη απειλή, η απειλή του θανάτου, η κοινή γνώμη θα επανεκτιμήσει όλα τα προβλήματα που την απασχολούν, στην κλίμακα ενδιαφέροντός της θα αναβαθμιστούν τα οικονομικά και στην πρώτη θέση ανάμεσά τους θα βρεθεί η ακρίβεια.

Η πρόσφατη έρευνα που έγινε για τον ΣΕΛΠΕ έδειξε ότι, λόγω διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, στις γιορτές χάθηκε περίπου το 20% του περυσινού τζίρου. 58% των ερωτηθέντων δαπάνησαν λιγότερα από πέρσι και το 31% εξ αυτών μόνο τα μισά. Τα δυσκολότερα, όμως, είναι μπροστά. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο το καλάθι της νοικοκυράς υπολογίζεται ότι θα ακριβύνει 5%-10% λόγω των ανατιμήσεων που ορίζουν οι εισαγωγείς. Δεν τελειώσαμε: επιπλέον θα ακριβύνει λόγω μετακύλισης μέρους του αυξημένου κόστους λειτουργίας των δικτύων λιανικής. Αλλά οι ανατιμήσεις δεν θα γίνουν μόνο στα τρόφιμα: θα είναι σωρευτικές σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ενέργεια γενικότερα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης, επίσης σε μισθώματα κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων.

Αλλοι αντέχουν. Οχι, όμως, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, που έπειτα από μια υπερ-10ετή ταλαιπωρία από τον απο-πληθωρισμό, το επόμενο διάστημα θα υποφέρουν από τον πληθωρισμό. Εδώ βρίσκεται μια πρώτη διαφορά από άλλες χώρες: ο πληθωρισμός πλήττει κι άλλες, αλλά καμιά τους δεν ήταν υποχρεωμένη να κρατάει την ανάσα της από το 2010 μέχρι σήμερα, όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας οι αντοχές, ειδικότερα της μισθωτής εργασίας, είναι εξασθενημένες: ένα στα δύο νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει μια έκτακτη δαπάνη, το 35,5% δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες, το 27,9% ήταν κοντά στο όριο της φτώχειας – λένε οι τελευταίες αναλύσεις της ΓΣΕΕ. Δεύτερη διαφορά, ότι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερες ευχέρειες να στηρίξουν τους ασθενέστερους συγκριτικά με την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Και τρίτη, ότι πολλές καθ’ ημάς αγορές χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλό έως ανύπαρκτο ανταγωνισμό.

έχει δεσμευθεί για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε αύξηση του ΑΕΠ.

Διά ταύτα; Τα οριζόντια μέτρα για την επιδότηση της ενέργειας έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν – πολύ λίγα. Οπως λίγα μπορούν να κάνουν και άλλα οριζόντια μέτρα – που μοιράζουν χρήμα απ’ το ελικόπτερο. Επειδή δεν περισσεύουν λεφτά (αντιθέτως…), όσα διατίθενται θα έπρεπε να είναι στοχευμένα, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Δεν υπάρχει τέτοια έγνοια. Αν κρίνουμε, δε, από την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα των εθνικών συντάξεων που καταβάλλονται κατά παράβαση του σχετικού νόμου, αυτό που κυριαρχεί είναι το προεκλογικό άγχος. Αλλά εάν υπεράνω όλων τίθεται η ψηφοθηρία, δεν νοείται να ζητείται «συγκράτηση» μόνο από τη μισθωτή εργασία. Η οποία νομιμοποιείται να απαιτήσει να προστατευθούν τα φτωχότερα τμήματά της με την άμεση υλοποίηση της γνωστής, ρητής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της εκάστοτε ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ. Ητοι περίπου 16%. Από την 1η Ιανουαρίου 2022.


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12506