Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο ηγέτης και οι συνυπεύθυνοι της διαφθοράς

Κυριάκος, Πιερίδης

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2022-08-27


Ο Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζεται από καιρό για να ελέγξει το πολιτικό σύστημα. Οι πιθανότητες να ήταν ο ίδιος υποψήφιος για τρίτη θητεία έχουν εξανεμιστεί. Του απομένει μία οδός διαφυγής: η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» να κριθεί πολιτικά στην προεδρική κάλπη και να πάει από τον επόμενο πρόεδρο στις «ελληνικές καλένδες»

Το «σαθρό» σύστημα στην Κύπρο γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι πολιτογραφήσεων (2013–2021), τα περιβόητα «χρυσά διαβατήρια», βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, αυτή τη φορά με πιο τεκμηριωμένο τρόπο. Η σωρεία από ευρήματα του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα (22/8), «χτυπούν κατευθείαν στο ψαχνό».

● το σύστημα λειτουργούσε αδιάκοπα (2013–2021) και έβγαλε περίπου 7 χιλιάδες πολιτογραφήσεις

● οι μισές έγιναν παράνομα γιατί αφορούσαν συγγενείς πολιτογραφημένων

● οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν διάτρητες από κάθε μορφής αυθαιρεσία

● οι υπουργοί γνώριζαν ότι οι αιτήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια

● υπήρξε απόκρυψη πληροφοριών, παράκαμψη υπηρεσιακών λειτουργών

● πολλές επενδύσεις ήταν εικονικές με κατάθεση ψευδών στοιχείων.

Ο ελεγκτής περιγράφει το «πλιάτσικο» της πώλησης διαβατηρίων και κάθε επιμέρους πτυχή του ανοίγει νέα μέτωπα: απώλεια δημοσίων εσόδων, μίζες και μιζαδόροι. Κάτω από το βάρος τέτοιων τεκμηρίων, σε μια ευνομούμενη χώρα, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ένα 24ωρο.

Πρόεδρος και υπουργοί

Ποιος μπορούσε να δώσει πολιτική κάλυψη σε ένα τόσο σαθρό σύστημα, για τόσο μακρό χρόνο με αμέτρητες παρανομίες; Μόνο ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στις ιδιαίτερες συνθήκες πολιτικής επιβολής πάνω στους θεσμούς που δημιούργησε για μία 10ετία. Η δήθεν απολογία του για λάθη και παραλείψεις συνιστά καθαρή κοροϊδία των πολιτών.

Οι υπουργοί ψήφιζαν με τη δικαιολογία του «γενικού συμφέροντος» και έγιναν συνυπεύθυνοι. Οι δε εισαγγελείς, που έχουν τώρα την ευθύνη να κάνουν ανακρίσεις και διώξεις, υπάγονται σε δυο πρώην υπουργούς του Ν. Αναστασιάδη, τον γενικό εισαγγελέα Γ. Σαββίδη και τον βοηθό του, Σ. Αγγελίδη! Κατά την περίοδο της υπουργίας τους, Σαββίδης και Αγγελίδης ενέκριναν μέχρι 1.600 «χρυσά διαβατήρια»...

Πριν από ένα χρόνο, η διερευνητική επιτροπή υπό τον δικαστικό Νικολάτο έκανε σημαντικές διαπιστώσεις για την έκταση της παρανομίας. Εντόπισε τη σύγκρουση συμφέροντος του προέδρου, εξόφθαλμη στις περιπτώσεις διαβατηρίων του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του. Η έκθεση του γενικού ελεγκτή καταγράφει τεκμήρια που συμπληρώνουν την πραγματική εικόνα για κατάχρηση εξουσίας. Η στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών μέσα από ανακριτικές διαδικασίες μπορούν επίσης να συνδέσουν την πολιτική πράξη με τον τεράστιο τζίρο (7–9 δισ. ευρώ), τις εικονικές επενδύσεις και την απώλεια δημοσίων εσόδων. Ποιος θα κάνει τη δουλειά αυτή;

Aπώλεια δημοσίων εσόδων

Η παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι δήθεν «όλοι επωφελήθηκαν» καταρρίπτεται. Επωφελήθηκαν λίγοι σε συγκεκριμένο κύκλο δραστηριοτήτων με εκατοντάδες εκατομμύρια. Με τους «πελάτες» που ψάρεψε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από τη διεθνή αγορά (απατεώνες, φυγόδικους, φοροφυγάδες, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα κοκ), τις εικονικές επενδύσεις και τους μεσάζοντές τους στην Κύπρο αποδεικνύεται ότι τεράστια ποσά έχουν διακινηθεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες για μίζες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, η κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ε.Ε., η παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ (5% αντί 19%) για πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα πολυεκατομμυριούχων, όλα αιτιολογούν ότι ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί την κυβέρνηση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Ενδεχομένως, αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. να είναι η μόνη απάντηση στο σύστημα διαφθοράς που ροκανίζει την Κύπρο, αφού το σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχει βραχυκυκλωθεί από τον Ν. Αναστασιάδη.

Ανήμερα των προγραμματισμένων ανακοινώσεων του γενικού ελεγκτή, το Προεδρικό ακολούθησε την επιτηδευμένη επικοινωνιακή τακτική του, ενώ ο ΔΗΣΥ τήρησε σιγήν ιχθύος. Η κυβέρνηση μεθόδευσε ανακοινώσεις της ΕΝΙ/TOTAL για το αποτέλεσμα γεώτρησης στο οικόπεδο 6 και τον εντοπισμό μικρού κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η μέθοδος να διασπά την πληροφόρηση για να μετριάσει τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων του ελεγκτή αυτή τη φορά δεν λειτούργησε. Τα ΜΜΕ «μοίρασαν» απλώς τον χρόνο στα δύο για ένα 24ωρο και μετά, οι εφημερίδες ιδιαίτερα, επανήλθαν με δριμύτατη κριτική και καυστικά ρεπορτάζ.

Παράλυση δικαιοσύνης

Στην 10ετή διακυβέρνηση του, ο Ν. Αναστασιάδης έσπρωξε τον τόπο βαθιά στη διαφθορά και παρέλυσε το σύστημα θεσμικών ελέγχων της πολιτείας. Οι υπουργοί των διαβατηρίων, πρόσωπα με φιλοδοξίες στη μετά Αναστασιάδη εποχή, έγιναν συνυπεύθυνοι. Καθώς απομένουν μόλις 6 μήνες πριν από την κάλπη, το παιχνίδι μεταφέρεται πλέον στον πολιτικό στίβο. Ο Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζεται από καιρό για να ελέγξει το πολιτικό σύστημα. Οι πιθανότητες να ήταν ο ίδιος υποψήφιος για τρίτη θητεία έχουν εξανεμιστεί. Του απομένει μία οδός διαφυγής: η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» να κριθεί πολιτικά στην προεδρική κάλπη και να πάει από τον επόμενο πρόεδρο στις «ελληνικές καλένδες».

Η προτίμησή του είναι συγκεκριμένη! Από τους γύρω του ο πιο έμπιστος και ευέλικτος Νίκος Χριστοδουλίδης! Ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης απολαμβάνει μια ανέλπιστα υψηλή δημοφιλία. Προπορεύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό όχι στα δικά του προσόντα, αλλά στις έντονες αδυναμίες των βασικών ανθυποψηφίων του, με βάση τις επιλογές που έκαναν τα πολιτικά κόμματα: τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και τον πρώην διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ).

Βγαλμένοι από τον ίδιο σωλήνα της 10ετούς διακυβέρνησης, οι δύο διευκολύνουν αφάνταστα τον Ν. Χριστοδουλίδη να διατείνεται ότι είναι ανεξάρτητος, ήπιων τόνων, φρέσκο πρόσωπο, ελκυστικό για διάφορα τμήματα της κοινωνίας.

Στα «σκληρά» ζητήματα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χρεώθηκε τη διαφθορά και τη διαπλοκή ως συνεχιστής του Αναστασιάδη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης χρεώθηκε την υπηρεσία που προσέφερε στις αλλοπρόσαλλες επιλογές και τις «ιδεοθύελλες» Αναστασιάδη για δύο κράτη. Εκείνος όμως που είχε τη μεγαλύτερη ταύτιση σε όλα με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Ν. Χριστοδουλίδης έμεινε στο απυρόβλητο.

Η θέση Ν. Χριστοδουλίδη

Στις νέες αποκαλύψεις του ελεγκτή, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέδωσε ανακοίνωση (22/8) ζητώντας «να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη». Το μόνο που διαπιστώνει ο υποψήφιος πρόεδρος είναι ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα «δυστυχώς έτυχε εκμετάλλευσης». Ισχυρίζεται επίσης ότι έγιναν «προσπάθειες εξορθολογισμού του στην πορεία». Τα «χρυσά διαβατήρια» αξίζουν να μελετηθούν ως προς τον τρόπο που ο Ν. Χριστοδουλίδης κρύβει τις ευθύνες του και υιοθετεί την επιχειρηματολογία Αναστασιάδη για να κοροϊδεύει τους πάντες. Στο τέλος υπόσχεται δε «καλλιέργεια κουλτούρας κατά της διαφθοράς που θα ξεκινά από την [...] παιδεία». Ομως, ο Ν. Χριστοδουλίδης συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις, ως μέλος του υπουργικού που ενέκρινε τα χιλιάδες διαβατήρια, αρχικά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 2018 ως υπουργός Εξωτερικών.

Στις αρχές του 2019 –προτού το Al Jazeera ξεσκεπάσει την πολιτική διαφθορά στο γνωστό βίντεο με πρωταγωνιστές τους Συλλούρη και Τζιοβάννη- ορισμένες διεθνείς πλατφόρμες δημοσιογραφικής έρευνας και η εφημερίδα «Πολίτης» άρχισαν να βγάζουν πληροφορίες για τα «χρυσά διαβατήρια». Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε σε συνέδριο που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στο Πισσούρι (Λεμεσός, 2/2/2019) για να μιλήσει για τις επικείμενες Ευρωεκλογές μπροστά σε καμιά πενηνταριά δημοσιογράφους. Δέχτηκε ενοχλητικές ερωτήσεις από 3 δημοσιογράφους, τον Κ. Κωνσταντίνου («Πολίτης»), τον Ανδ. Παράσχο («Καθημερινή») και τον γράφοντα. Απάντησε μπροστά σε όλους ότι δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με τα «χρυσά διαβατήρια» εκτός από το γεγονός ότι «υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό απόρριψης» (αιτητών για πολιτογράφηση). Επειδή ήταν παρόντες το σύνολο των αρχισυντακτών και πολιτικών συντακτών, αξίζει τώρα να διερωτηθεί κάποιος τι σήμαινε η τότε παραδοχή του. Προφανώς γνώριζε ότι ο κάθε απατεώνας υπέβαλε αίτηση και -με την ψήφο του στο Υπουργικό Συμβούλιο- έπαιρνε διαβατήριο. Δεν αντιλαμβανόταν το μέγεθος της διαφθοράς και ότι γινόταν συνυπεύθυνος; Ως ΥΠΕΞ ήταν αποδέκτης πολλαπλών επιστολών και προειδοποιήσεων από την Ε.Ε. Τι έπραξε γι’ αυτό; Ως ΥΠΕΞ ήταν αρμόδιος για τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας. Τι έκανε εκτός από το να είναι συνυπεύθυνος στο σύστημα Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα;

Επειδή ο Ν. Χριστοδουλίδης, με βάση τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε πλέον τι θα μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία;

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=12861