Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μεταρρυθμίσεις υπέρ των πλουσιότερων

Ελίζα, Παπαδάκη

Κυριακάτικη Αυγή, 2006-09-10


Τις μεταρρυθμίσεις πρόβαλε ως κεντρικό σύνθημα της πολιτικής που ακολουθεί ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων χθες το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμα φορά εκφώνησε ένα σύνθημα χωρίς περιεχόμενο, αφού ούτε τις διαδικασίες ούτε τις επιδιωκόμενες επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στις διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού και στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας αποπειράθηκε να περιγράψει. Στο κενό ακούσθηκε έτσι ήδη μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο η έκκλησή του "να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων, ένα σύμφωνο ευθύνης...", χωρίς διόλου να διευκρινίσει στη συνέχεια ποιοι με ποιους, πώς και πάνω σε τι να συμφωνήσουν. Μια κατασκευή σε παραλλαγή του παλαιού "κοινωνικού συμβολαίου" του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο όμως τότε όσοι - πολλοί - προσχωρούσαν είχαν συγκεκριμένες προσδοκίες.

Αν και κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να απευθυνθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, το στίγμα της πολιτικής του έδωσε ο κ. Καραμανλής χαρακτηρίζοντας ως την "κορυφαία μεταρρύθμιση" τη μείωση των φόρων - τη "βασική επιλογή, βασική αρχή" της κυβέρνησης, τόνισε: στις επιχειρήσεις πρώτα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από τον επόμενο χρόνο, με αύξηση του αφορολογήτου ορίου και "γενναία", όπως είπε, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, μείωση των συντελεστών.

Περιορίζοντας έτσι τα δημόσια έσοδα προς όφελος των ευπορότερων στρωμάτων, δεν είχε κοινωνικές πολιτικές να εξαγγείλει πέρα από την αύξηση μέσα στην επόμενη διετία των αγροτικών συντάξεων στα 330 ευρώ και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ το μήνα, και κάποια αδιευκρίνιστη, αλλά όχι σπουδαία πάντως, "βελτίωση" για τους ανέργους με τα καθηλωμένα, ανεπαρκή και για μερικούς μόνον επιδόματα, που θα αποφασισθεί τις επόμενες μέρες, καθώς και την ασάφεια του υπό ίδρυση "Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης". Αλλά για την ακρίβεια που δοκιμάζει τα φτωχότερα στρώματα μόνη του αναφορά ήταν ότι πρόκειται για "άλλη μια παθογένεια που έρχεται από το παρελθόν", με "χρόνια δομικά ζητήματα" που αντιμετωπίζει σε "συμμαχία με τον καταναλωτή, με τον πολίτη"! Καμία ανταπόκριση, βέβαια, στο αίτημα να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα ενόψει της ακριβής θέρμανσης το χειμώνα. Με αυστηρό ύφος είπε "Όχι σε ανεύθυνες παροχές", ελπίζοντας ότι όλοι θα έχουμε ξεχάσει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο είχε αναγάγει σε σημαία του προεκλογικά. Και φυσικά δεν υπήρξε ούτε νύξη στην πρωθυπουργική ομιλία για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων πόρων για την παιδεία ή την υγεία.

Από τις υπόλοιπες "μεταρρυθμίσεις", για τις οποίες μίλησε ο κ. Καραμανλής, οι περισσότερες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εξαγγελίας, με αβέβαια αποτελέσματα:

"Σύστημα διαφάνειας στα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου", ένας τομέας που παραμένει προβληματικός και αμφιλεγόμενος.

"Διαδικασίες ταχείας ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων" με νομοσχέδιο που "προωθείται άμεσα στη Βουλή", μια εξαγγελία, συχνά και προσπάθεια, όλων των κυβερνήσεων δεκαετίες τώρα, που διαρκώς σκοντάφτει.

"Κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και πέντε ειδικών χωροταξικών σχεδίων" για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αρχίσει διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς σε δύο μήνες, νέος νόμος για την "κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου". Πρόκειται για τη μεγάλη αποτυχία της τελευταίας δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ, που μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει τώρα.

"Δράσεις βελτίωσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα", που πρακτικά, παρά τις εξορθολογιστικές εξαγγελίες, μάλλον σε κομματοκρατικές λογικές με ευρύτερες αρνητικές συνέπειες μεταφράζονται.

"Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου", με προσχέδιο που θα τεθεί "σύντομα σε δημόσια διαβούλευση" - άλλη μια εκκρεμότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων.

Ήδη εφαρμόζονται, είπε ο κ. Καραμανλής:

"Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΔΕΚΟ" - αλλά ούτε εφαρμόζεται ούτε "μπαίνει τέλος στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση" όπου υπήρχε, όπως ισχυρίσθηκε.

Οι αποκρατικοποιήσεις, "με κορυφαία την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας", την οποία ερμήνευσε ως "απόδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία", ενώ έδωσε προτεραιότητα στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, "που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του", είπε προσεκτικά, αποφεύγοντας τον όρο "εκχώρηση". Εδώ ανέφερε και το σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πολλές από οποίες ρημάζουν ήδη...

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου πράγματι ανακοινώθηκαν πρόσφατα προτάσεις 1,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι μισές, για σχολικά κτίρια, δικαστήρια, πυροσβεστικούς σταθμούς.

Η "δυναμική εξέλιξη της νέας ενεργειακής πολιτικής", όπου, βέβαια, ο πρωθυπουργός πρόβαλε τη συμφωνία του με το Ρώσο και το Βούλγαρο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, δεν είχε όμως παρά διακηρύξεις να αναφέρει για την εξοικονόμηση ενέργειας, τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ακολουθούμενες πρακτικές, τη δε ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που εξακολουθεί να καθυστερεί δραματικά, δεν την ανέφερε καν, προφανώς επειδή την ξέχασε - τζάμπα θα ήταν.

Μίλησε, ακόμα, για τη "στοχευμένη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης", για τη "αναβάθμιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης", μάλιστα "με συνεννόηση και σύνθεση απόψεων"(!) και για το "σχέδιο επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία, την οικονομία της γνώσης", αναφορές υποχρεωτικές οι δύο τελευταίες στη σύγχρονη εποχή, χωρίς να μπει καθόλου στην ουσία των προβλημάτων που συνεπάγονται.

Τέλος, ως μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας που προετοιμάζει από τώρα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε τη συνταγματική, εκείνην που αφορά τη διοικητική δομή της χώρας (σε διάλογο με τους ΟΤΑ) και την "ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος" (εδώ απέφυγε χαρακτηριστικά τον όρο "ασφαλιστική μεταρρύθμιση", και πάλι χωρίς ούτε νύξη για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο, πέραν της γενικότητας "ασφαλιστικό σύστημα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο", προοπτική άλλωστε που ήδη υπονομεύουν οι επιμέρους πολιτικές, από τον ΟΤΕ μέχρι την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ...

Εξωραϊσμοί

Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη συνηθισμένη κυβερνητική πρακτική στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, του εξωραϊσμού της οικονομίας επί των ημερών του και της αμαύρωσης επί των προκατόχων του, στους οποίους καταλόγισε "λαϊκισμό", "παροχές με δανεικά", ότι "μετέθεταν τα προβλήματα στο μέλλον", με την επιλεκτική χρήση στατιστικών που δεν αντέχει στην κριτική.

Προεξόφλησε έτσι ότι το δημόσιο έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος, "για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ", ενστερνιζόμενος επίσημα το ατύχημα, όσον αφορά τα πρώτα χρόνια, της κυβερνητικής απογραφής. Υπερηφανεύθηκε ότι η Ελλάδα βελτίωσε φέτος κατά 8 θέσεις τη διεθνή κατάταξή της ως προς την ανταγωνιστικότητα, παραλείποντας την περυσινή ανάλογη χειροτέρευση λόγω ακριβώς της λογιστικής επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών με την απογραφή, οπότε είμαστε περίπου στα ίδια. Μίλησε με ενθουσιασμό για αύξηση των συνολικών επενδύσεων κατά 10,4% το πρώτο εξάμηνο φέτος, αποσιωπώντας την περυσινή τους μείωση συνεπεία της πολιτικής του μετά την απογραφή, οπότε τη διετία 2005-06 είχαμε το πρώτο εξάμηνο ετήσιο ρυθμό μόλις 4%, έναντι 9,5% της διετίας 2003-04. Πρόβαλε μιαν αύξηση των εξαγωγών 22% το πρώτο εξάμηνο ως ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, όταν το εξωτερικό έλλειμμα, η διαφορά εισαγωγών/εξαγωγών, και χωρίς το πετρέλαιο επιδεινώνεται φέτος ανησυχητικά. Και πιάστηκε από τη στατιστική μείωση της ανεργίας στο 9,7% του εργατικού δυναμικού το πρώτο τρίμηνο φέτος από 11,3% αντίστοιχα το 2004, η οποία συνδέεται με αλλαγή της μεθοδολογίας καταμέτρησης. Κ.ο.κ...

Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1342