Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μαζεύει την απειλή βέτο κατά Τουρκίας, η Λευκωσία

Μακάριος, Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία, 2006-09-11


Γι άλλη μια φορά η Λευκωσία μαζεύει την απειλή του βέτο κατά της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υστερα από τη διατύπωση της απόλυτης θέσης από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, ότι η Κύπρος θα μπλοκάρει όλα τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μέχρι να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος νέρωσε -προχθές Σάββατο- το κρασί του, παραδεχόμενος πως κανένας στην Ευρώπη -ούτε η Κύπρος- επιθυμεί την κρίση με την Τουρκία.

Τάσσος Παπαδόπουλος: Ουδείς στην Ευρώπη, ούτε η Κύπρος, επιθυμεί κρίση με την Τουρκία

Αναχωρώντας για το Ελσίνκι δήλωσε ότι «προσπάθειά μας είναι η αποτροπή οποιασδήποτε κρίσης γιατί, πιστεύω, ότι η γενική εντύπωση στην Ευρώπη είναι ότι θα ήταν κακή εξέλιξη εάν η πορεία της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες δυσκολίες. Αυτό θα είναι κακό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβανομένης και της Κύπρου».

Ο Τ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι θα ήταν χειρότερο κακό «εάν δοθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη χωρίς κωλύματα και χωρίς να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της». Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι «η Ε.Ε. επεξεργάζεται παρασκηνιακά διάφορες προτάσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εκδοθεί τον Οκτώβριο, «θα παρέχει κάποιες διεξόδους».

Από τη δήλωση του προέδρου καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μετακίνηση από την απόλυτη θέση «εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τώρα ή βέτο», στην αναζήτηση μιας ενδιάμεσης λύσης, όπως για παράδειγμα η αναβολή του προβλήματος.

Ο Βαληνάκης

Ρόλο στη γρήγορη αναδίπλωση της Λευκωσίας θα πρέπει να διαδραμάτισε και η εσπευσμένη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Βαληνάκη στη Λευκωσία, την Πέμπτη το βράδυ. Ο κ. Βαληνάκης είχε συνομιλία 90 λεπτών με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το αδιέξοδο στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου.

Η προβληματική της πολιτικής αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μόνη εναντίον 24 στην Ε.Ε. Μπορεί να υπάρχουν χώρες που να ενθαρρύνουν παρασκηνιακά την Κύπρο, αλλά το κάνουν προς ίδιον όφελος και όχι για το Κυπριακό. Μπορεί ορισμένες μεγάλες χώρες να μη θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε., αλλά κανένας δεν θέλει την κρίση τώρα.

Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να μπει ξανά σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, αφού οι οικονομίες των δύο χωρών είναι πλέον αλληλοεξαρτώμενες, ειδικά στον ζωτικό τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εμπορικός σύμβουλος της Τουρκίας στην Αθήνα, Necmi Ugurlu, το 2001 οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ήταν μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε πέντε χρόνια εκτινάχθηκαν στο αστρονομικό ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1347