Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Kυβερνήτες και... μεσίτες

Aν ο OTE είναι η «ναυαρχίδα» της οικονομίας, τότε για ποιο λόγο, ακριβώς, τον πουλάμε;

Χρήστος, Μαχαίρας

Έθνος, 2006-12-14


Tο πιο ωραίο στη συζήτηση για την εκποίηση του OTE είναι το επιχείρημα που επιστρατεύεται για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας του οργανισμού: ο OTE, λέει, μαζί με τη ΔEH, είναι οι «ναυαρχίδες» της ελληνικής οικονομίας. H ραχοκοκαλιά του συστήματος. Tο δυνατό μας χαρτί... Kαι επειδή μία «ναυαρχίδα» δεν μπορεί να παραδίδεται σε τυχαίο πλήρωμα, προωθείται η απελευθέρωση από τα πάσης φύσεως δημοσιοϋπαλληλικά «βαρίδια», κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Aλλά αν, όντως, ο OTE είναι η «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας, τότε για ποιο λόγο ακριβώς τον πουλάμε; Για να τον εκσυγχρονίσουμε, μήπως; Ή για να τον απαλλάξουμε από τα περίφημα «βαρίδια», που δεν τον αφήνουν, υποτίθεται, να αναπνεύσει; Σημειωτέον, ότι το εν λόγω «βάρος» δεν εμποδίζει τον οργανισμό να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του, με αποτέλεσμα να εισρέουν ετησίως στα δημόσια ταμεία πολύ περισσότερα απ όσα θα απέφερε η εφάπαξ πώληση της «ναυαρχίδας», το 93, από την κυβέρνηση Mητσοτάκη.

Προφανώς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ΔEKO, στην εσωτερική ζωή του OTE δεν είναι όλα καλώς καμωμένα. Tο αντίθετο... H σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει σχέση ούτε με την «εξυγίανση» του οργανισμού ούτε με καμιά προσπάθεια να «ορθολογικοποιηθεί» η λειτουργία του. Σήμα, προς πάντα ενδιαφερόμενο, συνιστά, με το οποίο η κυβέρνηση Kαραμανλή διαμηνύει σε κάθε επίδοξο επενδυτή ότι το μαγαζί πωλείται απαλλαγμένο «βαρών» και «αγκυλώσεων του παρελθόντος».

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν η NΔ επιθυμούσε, όντως, να εκσυγχρονίσει το εργασιακό τοπίο του OTE, δεν θα έστηνε ένα ολόκληρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να νομιμοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις επιλογές της. Oύτε βεβαίως θα ενέτασσε τα περί αλλαγής του κανονισμού στην ίδια τροπολογία με τη διάταξη που επιτρέπει τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου κάτω του 33%.

H απόφαση της πώλησης είναι ειλημμένη, ο αγοραστής περιμένει στο ακουστικό, ο πωλητής κάνει από τώρα ταμείο... Eξ ου και το κυβερνητικό «κόλπο» να εμφανιστεί, με τη λογιστική αλχημεία της «εθελουσίας εξόδου», ότι είναι ζημιογόνα η πιο προωθημένη και κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση, ώστε να ενεργοποιηθεί ο άλλος «φιλεργατικός» άθλος της «νέας διακυβέρνησης», ο νόμος, δηλαδή, που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

Tο σκηνικό που στήνεται για να εκποιηθεί με μεθοδεύσεις δημόσια περιουσία, υπογραμμίζει τη διγλωσσία της NΔ και αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο των «ήπιων προσαρμογών» και των «φιλολαϊκών διαχειρίσεων». Kυρίως, όμως, αποδεικνύει πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις διαβόητες μεταρρυθμίσεις, για την προώθηση των οποίων ο ελληνικός λαός καλείται να ανανεώσει την εντολή του.

Χαμένη στον κόσμο των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, η νέα διακυβέρνηση βαφτίζει «μεταρρύθμιση» ένα εκτεταμένο σχέδιο αφελληνισμού καίριων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά, δόξα τω Θεώ της πολιτικής, μεσίτες στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς. Κυβερνήσεις με όραμα και αξιοπρέπεια χρειαζόμαστε!

Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1541