Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Τζαβέντ Ασλάμ

Διονύσης, Γουσέτης

Αυγή, 2007-01-27


Απεχθάνομαι εντελώς τις θεωρίες της συνωμοσίας. Τούτη η υπόθεση, όμως, του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, βρόμισε την ατμόσφαιρα με τον οχετό των διεθνών συνωμοτών της «αντιτρομοκρατίας» για να απαλλαγούν από έναν άνθρωπο. Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή:

Τον Νοέμβρη του 2005, μαθεύτηκε ευρύτερα ότι μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα απήχθησαν και ανακρίθηκαν τον Ιούλιο σε άγνωστα μέρη με καλυμμένα τα μάτια τους. Ορισμένοι απαχθέντες κατέθεσαν μήνυση στη δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια, τη μήνυση την κατέθεσε για λογαριασμό επτά συμπατριωτών του, ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, που μένει στην Ελλάδα 11 χρόνια.

Κάποιοι από τους μηνυτές κατήγγειλαν στη συνέχεια ότι η πρεσβεία του Πακιστάν τους δωροδόκησε για να αποσύρουν τη μήνυση. Ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές δεν έχουν ιδέα. Διαψεύστηκε όμως από το BBC, το οποίο μετέδωσε ότι οι απαγωγές εντάσσονται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», με ανάμειξη των βρετανικών αρχών, που υποψιάζονταν Πακιστανούς της Ελλάδας για ανάμειξη στην τρομοκρατική επίθεση του ίδιου μήνα στο Λονδίνο με 37 νεκρούς και πολλές εκατοντάδες τραυματίες.

Με τη σειρά του, ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών διέψευσε το εθνικό του πρακτορείο ειδήσεων. Αργότερα όμως, η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», διέψευσε τον διαψευστή, μαζί και τον κ. Βουλγαράκη: παραδέχτηκε ότι πράκτορες της ΜΙ6 (Military Intelligence Section 6) ήταν παρόντες κατά την ανάκριση 28 Πακιστανών στην Ελλάδα, αλλά διευκρίνιζε ότι δεν έλαβαν μέρος, καθώς η όλη διαδικασία «διεκπεραιώθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές».

Μάλιστα, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κατονόμασε έξι στελέχη της Ελληνικής ΕΥΠ κι ένα στέλεχος της ΜΙ6 (Νίκολας Λάνγκμαν), ως συμμέτοχους στις απαγωγές. Τότε, η κυβέρνηση Μπλερ με ειδικό υπόμνημα προς τα βρετανικά ΜΜΕ απέτρεψε τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Βρετανού αξιωματούχου της πρεσβείας. Όμως ήταν αργά.

Ενώ η δικαιοσύνη συνεχίζει τις ανακρίσεις για τις απαγωγές -έχοντας ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε δυο πράκτορες της ΕΥΠ- έρχεται η χρονιά 2006. Στις 20 Μαΐου, ο γραφικός νέος υπουργός δημόσια τάξης κ. Πολύδωρας ανακοινώνει τι επιτέλους κρύβεται πίσω από τις απαγωγές: είναι οι ίδιοι οι Πακιστανοί που έχουν βίτσιο να... απάγονται μεταξύ τους. Η «αποκάλυψη» προκάλεσε γέλιο. Το γέλιο όμως κόπηκε στις 6 Νοεμβρίου, όταν ο Τζαβέντ Ασλάμ συνελήφθη, με εντολή του εισαγγελέα εφετών κ. Παντελή.

Ήταν η δεύτερη σύλληψη του Ασλάμ. Νωρίτερα είχε συλληφθεί μετά από... ανώνυμη καταγγελία και είχε αθωωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Τούτη η σύλληψη έγινε πιο μεθοδευμένα. Η Ιντερπόλ διαβίβασε ένταλμα της πακιστανικής χούντας για λαθραία μεταφορά χρημάτων που σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ο Πακιστανός πρέσβης στην Ελλάδα απαίτησε τη ματαίωση των αρχαιρεσιών της πακιστανικής κοινότητας και στη θέση του Τζαβέντ Ασλάμ διόρισε αυθαίρετα ως «πρόεδρο» τον συνεργάτη του, ονόματι Μουντασάρ, ο οποίος είχε λάβει το 3,3% των ψήφων.

Ακόμα και ο πιο δύσπιστος στις θεωρίες συνωμοσίας καταλαβαίνει ότι πρόκειται για συνδυασμένες λυσσαλέες προσπάθειες τριών μυστικών υπηρεσιών, της ελληνικής, της βρετανικής και της πακιστανικής, να σταματήσει με κάθε τρόπο η διερεύνηση των απαγωγών. Το μυρίστηκε και η Διεθνής Αμνηστία, που ήδη από το 2005 είχε καταδικάσει τις δηλώσεις Βουλγαράκη.

Ο ίδιος ρέκτης εισαγγελέας, κ. Παντελής, ζήτησε να παραμείνει ο Ασλάμ προφυλακισμένος με την καινοφανή θεωρία ότι «είναι αλλοδαπός και συνεπώς είναι ύποπτος φυγής». Δεν εισακούστηκε, βέβαια, από τους δικαστές. Η δίκη για την έκδοσή του στο Πακιστάν ξεκίνησε στο Συμβούλιο Εφετών. Ωστόσο, την ημέρα των χριστουγέννων, μια ομάδα Πακιστανών αποπειράθηκε να απαγάγει τον Μοχάμεντ Αρίφ, τον μοναδικό Πακιστανό μάρτυρα που τόλμησε να καταθέσει υπέρ του Ασλάμ. Ο 20χρονος Αρίφ δεν έχει πια δουλειά, ούτε σπίτι και δέχεται συνεχώς απειλές. Συγχρόνως, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, στο Πακιστάν όπου βρίσκεται, ο αντιπρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας, που απέκτησε και ελληνική υπηκοότητα. Η κατηγορία ήταν ακριβώς αυτή: ότι έχει και... ελληνικό διαβατήριο. Παρ’ όλα αυτά, το Συμβούλιο Εφετών, την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των Πακιστανών για έκδοση του Ασλάμ.

Μη νομίσετε όμως ότι οι διώξεις του τελείωσαν. Ο εισαγγελέας κ. Παντελής ξαναχτύπησε: εφεσίβαλε την απόφαση στον Άρειο Πάγο. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα εισπράξει το χαστούκι που του αρμόζει. Ωστόσο, το θέμα ξεπερνάει την προσωπική περίπτωση Ασλάμ. Δείχνει τη σκοτεινή όψη της εξουσίας, η οποία, αντί να πολεμάει την τρομοκρατία, προσθέτει σ’ αυτήν και τη δική της. Υποδεικνύει ότι είναι ανίκανη και αναξιόπιστη. Δυστυχώς, αυτό μπορεί πολλοί να το γενικεύσουν σε όλες τις εκδηλώσεις της.

e-mail: diongous@central.ntua.gr

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1602