Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Πετρέλαια Κύπρου: η ανήθικη χρήση των ορυκτών πόρων από ένα πλούσιο έθνος

Γιάννης, Σακιώτης

ww.ecocrete.gr, 2007-02-27


Τα πετρέλαια της Κύπρου έγιναν πρόσφατα τεράστιο θέμα με τις ωμές απειλές της Άγκυρας, που, για μια ακόμη φορά συμπεριφερόμενη ως διεθνής τραμπούκος, σχεδόν διατύπωσε ένα νέο casus beli ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν αποτολμήσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα που της ανήκουν!

Πέραν του αδιαμφισβήτητου, κατοχυρωμένου από το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικού δικαιώματος οποιασδήποτε χώρας να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο είτε αυτός βρίσκεται κάτω από την αιγιαλίτιδα ζώνη είτε κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια της Ζώνης Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης και την απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας που απειλεί με έκνομες πολεμικές ενέργειες, εγείρεται ένα μέγα θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία:

Την ώρα που ο πλανήτης κυριολεκτικά σιγοψήνεται από τη σταδιακή άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και με μία φωνή πλέον η διεθνής επιστημονική κοινότητα, είτε στο πλαίσιο των οργανισμών του ΟΗΕ (βλ. πρόσφατη έκθεση του IPCC, ενός επιστημονικού συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών που μελετά τις κλιματικές αλλαγές) είτε στους κόλπους των κυβερνήσεων των πλουσίων κρατών (βλ. πρόσφατη έκθεση Στερν, συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και την εξαγγελία μέτρων μείωσης της κατανάλωσης βενζίνης ακόμη και από τον Μπους!) παραδίδει τις εκθέσεις της κρούωντας όχι τον κώδωνα αλλά τις καμπάνες του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, είναι πραγματικά απαράδεκτο ένα από τα πλουσιότερα και πλέον ρυπογόνα κράτη της Ε.Ε. να ξεκινά την εξόρυξη των υπολογιζόμενων τεράστιων πετρελαϊκών πόρων που διαθέτει.

Ας δούμε εν τάχει τα δεδομένα που αφορούν την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφερόμενη στην Κύπρο υπενθυμίζει διακριτικά την ανάγκη να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα και ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και επισημαίνει τις τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει το νησί. Το αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου παραδέχεται ότι η Κύπρος καταγράφεί κατάμαυρο ρεκόρ αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το οποίο υπολογίζει σε 60% για την περίοδο 1990-2010, με κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα 12 τόνους ετησίως, μέγεθος σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Επίσης, οι κυπριακές αρχές που διακρίνονται από μεθοδικότητα και υψηλού επιπέδου αποτίμηση των στατιστικών δεδομένων, έχουν καταγράψει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Λευκωσία 0,7ο C από το 1990 μέχρι το 2005. Τέλος, στην Κύπρο κυκλοφορούν περί τα 350.000 ΙΧ (αναλογία 450 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους ενώ στην επίσης ρυπογόνο Ελλάδα κυκλοφορούν μόλις 400 ΙΧ ανά χιλιάδα πληθυσμού) και κάθε χρόνο μπαίνουν στην κυκλοφορία κάπου 30.000 νέα οχήματα, όλα αυτά σε μια εδαφική περιοχή 770.000 κατοίκων (για το κατεχόμενο τμήμα ισχύουν άλλα, τελείως διαφορετικά δεδομένα λόγω χρόνιας υπανάπτυξης).

Με βάση τα στοιχεία αυτά και επιπροσθέτως συνυπολογίζοντας τους υπερευημερούντες δείκτες της κυπριακής οικονομίας (π.χ. 20.900 Ευρώ ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείκτης επίσης υψηλότερος του αντίστοιχου της Ελλάδας), η απόφαση να αντληθούν και τύχουν εκμετάλλευσης τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, αποκλίνει της πάγιας πολιτικής τακτικής της Ε.Ε. από το Πρωτόκολλο του Κιότο και μετά και κυρίως εκτρέπεται από την ηθική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Κύπρος οφείλει να αφήσει τα πετρέλαια στα έγκατα της γης και να συνδράμει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χάρη στην επιμονή και τη σθεναρή στάση του Έλληνα επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, έλαβε πρόσφατα γενναίες αποφάσεις για υιοθέτηση πολιτικών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής πέραν του Κιότο.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1698