Ποιοι είναι οι Δυτικοί; Ας το ξανασκεφτούν.

Suat, Κiniklioglu

The New York Times, Τα Νέα, 2007-05-04


Η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει την εκλογή νέου προέδρου, ήταν μια ατυχής και περιττή επέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες από την πανίσχυρη ελίτ του κοσμικού κράτους. Το κοσμικό κατεστημένο υποστηρίζει ότι η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία θα απειλήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του σύγχρονου κοσμικού κράτους. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν δείξει ότι είναι πραγματιστές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της κοσμικής δημοκρατίας.

Όσοι στο εξωτερικό θεωρούν τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους μια έκφραση δυτικών αξιών, πρέπει να το ξανασκεφτούν. Οι περισσότεροι από αυτούς που έλαβαν μέρος βλέπουν, στην πραγματικότητα, με καχυποψία τη φιλοδοξία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές φορές είναι έντονα αντιαμερικανοί και δεν νιώθουν άνετα με την παγκοσμιοποίηση.

Αντίθετα, το κόμμα ΑΚΡ ανέλαβε μία από τις πιο εντυπωσιακές πρωτοβουλίες υπέρ της δημοκρατίας στην τουρκική ιστορία και οδήγησε τη χώρα σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τουρκικό κατεστημένο πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές διαδικασίες στο διηνεκές. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα βρει την εσωτερική πολιτική συναίνεση που σήμερα της διαφεύγει.

Το πραγματικό ζήτημα πίσω από αυτή την κρίση είναι, λοιπόν, τι είδους δημοκρατία θα επικρατήσει στην Τουρκία- θα έχει αυταρχικό χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση της ελίτ που πιστεύει στο κοσμικό κράτος ή θα είναι ανοιχτή και διαφανής δημοκρατία με μουσουλμάνους δημοκράτες;

Ο Σουάτ Κινικλίογλου είναι διευθυντής του Γερμανικού Σχεδίου Μάρσαλ, στο γραφείο της Άγκυρας.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1794&export=html