Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Εκδήλωση της ΑΡΣΗ για το μέλλον της Ευρώπης(07/05/07)

Πολιτική και ιστορική επιλογή η ευρωπαϊκή ενοποίηση

Ρεπορτάζ του Α Παπαδόπουλου, Αυγή, 2007-05-12


Η πολιτική ενοποίηση είναι αναγκαία για την Ευρώπη, έχοντας, παράλληλα, ένα Σύνταγμα που θα υπερασπίζεται το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, υποστήριξαν οι Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Χριστίνα Πουλίδου, Βασίλης Ζουναλής, Γιώργος Καπόπουλος και Γεράσιμος Γεωργάτος, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡ.ΣΗ. με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι μονόδρομος, είναι ιστορική και πολιτική επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βασικός εισηγητής της εκδήλωσης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ εξέφρασε την άποψη ότι για την ανανεωτική Αριστερά η επιλογή της ενοποίησης πρέπει να γίνει και μάλιστα να αποτελεί προτεραιότητα για τη διαμόρφωση τόσο του πεδίου πολιτικής παρέμβασης όσο και για την πειστικότητα και την αποτελεσματικότητα των προτάσεών της στο χώρο της οικονομίας, της κοινωνίας, της οικολογίας, των διεθνών σχέσεων, των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου και του πολίτη. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ρεαλιστική δυνατότητα διεξόδου από την κρίση που προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου Συντάγματος. Και συμπλήρωσε επί του θέματος : «Εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον, είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιήσουν τις ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ των χωρών μελών που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς την πολιτική ενοποίησή τους, δημιουργώντας ένα σκληρό πυρήνα ή ένα εσωτερικό κύκλο ή μια πρώτη ταχύτητα εξέλιξης, αφήνοντας με ρητές και σαφείς ρυθμίσεις τη δυνατότητα και σε όσα άλλα κράτη το επιθυμούν να προχωρήσουν όταν θα είναι σε θέση να το κάνουν».

Χριστίνα Πουλίδου : Νέα συνθήκη αλλ’όχι ευρωσύνταγμα

«Το πολιτικό πλαίσιο για την επανεξέταση του ευρωσυντάγματος, με την εκλογή Σαρκοζί και την αναμενόμενη διαδοχή Μπλερ, φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει» ανέφερε στην παρέμβασή της η Χρ. Πουλίδου. «Το χρονοδιάγραμμα συνεπώς της γερμανικής προεδρίας μπορεί να προχωρήσει, στην προοπτική να υπάρχει ένα τροποποιημένο κείμενο συμφωνημένο τον Δεκέμβριο 2007 και άρα η διαδικασία των επικυρώσεων να έχει ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές του 2009». Η ομιλήτρια επεσήμανε σχετικά ότι πρόθεση της προεδρίας και της Επιτροπής είναι να σημειωθούν οι λιγότερες δυνατές αλλαγές, ενώ οι συσχετισμοί εντός της Ε.Ε. κατατείνουν στην πρόβλεψη ότι η νέα συνθήκη δεν θα καλείται ευρωσύνταγμα. «Με τούτα τα δεδομένα, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση εκείνων των προβλέψεων του ευρωσυντάγματος που:

(α) σηματοδοτούν την ενοποιητική κατεύθυνση (π.χ. τη θέσπιση του/της υπουργού Εξωτερικών).

(β) επιτρέπουν την διαμόρφωση μιας Ευρώπης δυο ταχυτήτων, καθώς το ομοσπονδιακό μοντέλο θα περάσει μέσα από την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων (εν προκειμένω τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας),

(γ) κρατούν την ουσία της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και

(δ) συντηρούν την κουλτούρα του «κοινωνικού κράτους» που είναι μια ιδιαιτερότητα της Ε.Ε. και η προστιθέμενη αξία της Ε.Ε. στο παγκόσμιο σκηνικό».

Κατά την ομιλήτρια, τέλος, μέσω του σχήματος της Ευρώπης δυο ταχυτήτων θα πρέπει να περάσει ο «εκδημοκρατισμός» της Ε.Ε. – δηλαδή η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου, η εμπέδωση της έννοιας του «δημοσίου αγαθού», η δημιουργία της έννοιας του «ευρωπαϊκού συμφέροντος», η εκλογή τελικά της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης».

Βασίλης Ζουναλής: Πιο επιτακτική η πολιτική ενοποίηση

Η ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση βρίσκεται σε φάση ακινησίας, υποστήριξε στην ομιλία του ο Βασίλης Ζουναλής, επισημαίνοντας ότι τα δύο «όχι» στο ευρωσύνταγμα (στο γαλλικό και ολλανδικό δημοψήφισμα προ διετίας) έχουν την μερίδα του λέοντος για την ακινησία. «Αυτό δεν σημαίνει πως τα δύο «όχι» είναι η μοναδική αιτία της. Σημαίνει, απλώς, ότι αν είχε συμβεί το αντίστροφο θα διευκολύνονταν σημαντικά η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», υποστήριξε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τεθεί εκ νέου του ζήτημα της συνταγματοποίησης της Ε.Ε. με βάση το προηγούμενο ευρωσύνταγμα, χωρίς το κεφάλαιο 3 και με κάποιες άλλες αλλαγές. Οσον αφορά στην ανανεωτική αριστερά, σημείωσε ότι «έχει σήμερα πιο σοβαρούς λόγους αν είναι υπέρ της επιτάχυνσης της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. ή τουλάχιστον ορισμένων χωρών της Ε.Ε. (Ευρώπη δύο ταχυτήτων) απ’ ό,τι παλαιότερα. Η αντίφαση ανάμεσα στην παγκοσμιότητα των προβλημάτων και στις επιμέρους ατελέσφορες παρεμβάσεις των εθνικών κρατών ή τεχνοκρατικά οργανωμένων διεθνών οργανισμών και σε τελευταία ανάλυση των ΗΠΑ εγκαλεί στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Γεράσιμος Γεωργάτος: Η Αριστερά βολεύτηκε με την ακινησία

Μετά το γαλλικό και το ολλανδικό ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα, η Αριστερά επαναπαύθηκε στις δάφνες της, σημείωσε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Γεωργάτος, λέγοντας ότι «αντί να ανοίξει άμεσα το διάλογο για μια εναλλακτική συνταγματική συνθήκη, βολεύτηκε στην ακινησία. Ετσι, το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας βρέθηκε ανυπεράσπιτο, με συνέπεια όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να θεωρούν την Ε.Ε. υπαίτια των αυξανόμενων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν». Οι Γ. Γεωργάτος υποστήριξε ότι ένα σαφές εναλλακτικό σχέδιο για μια «προς τα άνω σύγκλιση και εναρμόνιση» που θα διαμορφώνει μια κοινωνική, ειρηνική και οικολογική Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την Αριστερά, καθώς και το εθνικό κράτος εμφανίζεται όλο και πιο αποδυναμωμένο απέναντι στις οικονομίες κλίμακας των υπερεθνικών επιχειρήσεων και την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων. Επιπλέον, επέκρινε την αριστερά, διότι «αντί για ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο, αντί για πρωτοβουλίες για δημόσιο και θεσμικό διάλογο, επέλεξε να απαντήσει αποσπασματικά, και συνεπώς ελάχιστα πειστικά, με διαμαρτυρίες και καταγγελίες, υποστέλλοντας και παραπέμποντας την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα γενικό και αόριστο μέλλον».

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1814