Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Στη Θεσσαλονίκη να πετύχει το στοίχημα!

Θόδωρος, Μαργαρίτης

Αυγή, 2003-06-19


Είμαστε μπροστά στην κορύφωση των κινητοποιήσεων για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aυτές τις ημέρες στη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Όπως όλα δείχνουν το βήμα που θα προχωρήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ μικρό μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις για μια θαρραλέα πορεία στην ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου.

Eπίσης στις συζητήσεις των κορυφαίων παραγόντων της Ένωσης απουσιάζει μια κοινή στρατηγική ειρήνης και ενίσχυσης του πολυπολισμού στο σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν βέβαια σοβαρές ενδείξεις για μια εποικοδομητική στάση της Ε.Ε. στη διεθνή πραγματικότητα αν κρίνουμε τις πρόσφατες αντιδράσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ωστόσο η προοπτική για ένα ισχυρό ρόλο της Ευρώπης απαιτεί πιο έντονους ρυθμούς στη σύγκλιση, με Ευρωπαϊκό σύνταγμα, με κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική. Απαιτεί επίσης αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών ώστε να είναι ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Απαιτεί όμως πριν απ’ όλα τη κοινωνική και οικολογική της εγρήγορση για να ανταποκριθεί στις παραδόσεις και τις αξίες που τη διέπουν.

Σε αυτό το πεδίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σοβαρά αν κρίνουμε από τις πρόσφατες τις συντηρητικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Γαλλία, την αύξηση της ανεργίας και της νέας φτώχειας, σε όλες τις χώρες.

Οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία για να τεθούν τα ζητήματα αυτά. Τα νέα κοινωνικά κινήματα είναι μια ελπίδα για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών, για ένα διάλογο με τους επίσημους θεσμούς.

Η ανάπτυξη των νέων κοινωνικών κινημάτων θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα διατυπώνονται -όπως έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε - εναλλακτικές λύσεις και θα ξεπερνούν την ευκολία της απλής διαμαρτυρίας και της τυφλής κριτικής.

Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που κυρίως εντοπίζεται στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ για να εκφραστεί η κινητικότητα των πολιτών.

Το στοίχημα αυτής της προσπάθειας έγκειται στο να πετύχει το φόρουμ να εκπροσωπήσει μια πλατειά κοινωνική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τα συνδικάτα, τις αυτόνομες κινήσεις πολιτών και τις δυνάμεις της αμφισβήτησης και να αποφύγει τους πειρασμούς να μετατραπεί σε ένα μετωπικό σχήμα της Αριστεράς και ακόμα περισσότερο ορισμένων οργανώσεων με αδύνατη πανελλαδική παρέμβαση. Κρίσιμη καμπή αποτελούν οι διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες για επεισόδια και άλλες περιπλοκές. Είναι φανερό ότι οι βασικοί διοργανωτές των διαδηλώσεων επιδιώκουν πρώτα και κύρια να διασφαλίσουν τον μαζικό και ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων. Η επιδίωξη αυτή δεν είναι απλά μια φιλειρηνική στάση. Αποτελεί μια ουσιαστική επιλογή που απαλλάσσει τις μαζικές δράσεις και τον ακτιβισμό, από τους ’παράδρομους’ της βίας.

Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ο μαζικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων και η αξία της πολιτικής πίεσης για ’φιλολαϊκές’ αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών. Μόνο έτσι η συζήτηση εντοπίζεται στα αιτήματα και τις πολιτικές και όχι στο θέαμα της βίας και της επαναστατικής γυμναστικής.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει το κράτος και η Αστυνομία να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που ο υπερβάλλον ζήλος των μηχανισμών καταστολής προκαλεί γενίκευση των όποιων μικρών επεισοδίων ή περιστατικών.

Χρειάζεται όμως και οι δυνάμεις της Αριστεράς και τα νέα κοινωνικά κινήματα που πρωτοστατούν σε αυτές τις κινητοποιήσεις οφείλουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο να αντιπαρατεθούν με ομάδες και κινήσεις από το λεγόμενο ’μαύρο μπλοκ’ των αναρχικών που ασκούν ωμή βία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι απλό.

Δεν αφορά μόνο προβοκάτορες ή ’γνωστούς-άγνωστους’. Αποτελεί ένα χώρο απόλυτου μηδενισμού και καταστροφολαγνείας. Το πρόσωπο της βίας πίσω από τις κουκούλες και τα κράνη δεν έχει χρώμα, ούτε συγγένειες με κανένα ρεύμα αμφισβήτησης.

Η καταδίκη αυτών των πρακτικών πρέπει να είναι αταλάντευτη και χωρίς συμψηφισμούς. Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης πρέπει να πετύχει.

Για αν μη δικαιωθούν οι Κασσάνδρες αλλά και οι ’πολιτικοί του καναπέ’ πρέπει να αποδείξουμε ότι ακόμα και στους δρόμους ασκείται μια μορφή πολιτικής!

Η ΑΥΓΗ19/06/2003

Εκτύπωση στις: 2024-04-18
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=19