Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το "μέλλον της Ευρώπης" - με έντονο χρώμα από το παρελθόν...

Χριστίνα, Πουλίδου

Αυγή της Κυριακής, 2007-07-01


Ο Γκυ Φέρχοφσταντ είπε ότι "για να συμφωνήσουμε, πήγαμε την Ευρώπη πιο πίσω", ο Ρομάνο Πρόντι παρατήρησε ότι "ήταν η πιο πικρή σύνοδος" της ζωής του που σηματοδότησε την απώλεια του "ευρωπαϊκού πνεύματος", ο (Πράσινος ευρωβουλευτής) Ντανιέλ Κον Μπαντίτ μίλησε για την "τυραννία της μειοψηφίας", ενώ ο (φιλελεύθερος ευρωβουλευτής) Γκράχαμ Γουώτσον παρομοίασε τη συμφωνία των 27 με τις "οδηγίες κατασκευής μιας γιαπωνέζικης παγόδας, που ήταν γραμμένες στα αγγλικά, μεταφρασμένες από κάποιον χωρικό της κεντρικής Κίνας". Αυτή ήταν η αξιολόγηση της "νέας συνθήκης", η οποία έρχεται για να αντικαταστήσει το καταδικασμένο και δυσφημισμένο ευρω-σύνταγμα, ενώ πιο κάτω θα διαβάσετε τις εκτιμήσεις των ευρωβουλευτών \Κ. Χατζηδάκη\ (Ν.Δ.), \Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου\ (ΠΑΣΟΚ) και \Δημ. Παπαδημούλη\ (ΣΥΝ), καθώς και του καθηγητή \Παν. Ιωακειμίδη.\

Πήγε πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πίσω; Με ορισμένα κριτήρια ναι. Αν το δούμε ανάποδα, τα θετικά σημεία της συμφωνίας ήταν ότι διασώθηκαν ορισμένες θεσμικές καινοτομίες του ευρωσυντάγματος (έστω μεταγλωττισμένες ή πλαισιωμένες από υπονομευτικές "διευκρινίσεις"), ότι η ομοφωνία καταργήθηκε σε 40 πεδία άσκησης πολιτικής, ότι ενισχύθηκαν κάπως οι εξουσίες της ευρωβουλής, ότι απέκτησε κάποια δεσμευτικότητα η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ποια είναι τα αρνητικά; Ότι διεγράφη ο όρος "σύνταγμα" και τα σύμβολα της ενωμένης Ευρώπης και ότι κατεγράφη ένα μήνυμα εθνικού ελέγχου στον κοινοτικό μηχανισμό - τα εθνικά κοινοβούλια αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο, περιχαρακώνονται τα όρια των κοινοτικών αρμοδιοτήτων, παρέχεια η δυνατότητα επιστροφής κοινοτικών αρμοδιοτήτων στο πεδίο της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, το γεγονός ότι για να επιλύσουν τα καυτά πολιτικά τους προβλήματα, οι 27 συνέρραψαν μια συνθήκη γεμάτη από αυτο-εξαιρέσεις, εκπτώσεις, πρωτόκολλα, δηλώσεις και υποσημειώσεις. Η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι της εθνικής νομοθεσίας έφυγε από τη συνθήκη και κατεγράφη σε μιαν ακατάληπτη υποσημείωση. Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έφυγε από τη συνθήκη και μπήκε σε ένα Πρωτόκολλο με μια τεράστια υποσημείωση που προβλέπει αυτο-εξαιρέσεις. Η δέσμευση στον ανόθευτο ανταγωνισμό έφυγε από τη συνθήκη και μπήκε σε Πρωτόκολλο.

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη που ξεκινά στις 23 Ιουλίου, αναμένεται λοιπόν να πλαισιωθεί από μια μεγάλη ομάδα νομικών που θα εξετάσουν τεχνικά τη συμφωνία. Η Πορτογαλική Προεδρία ελπίζει να αποσπάσει την τελική συμφωνία των ηγετών στη σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου) ώστε αμέσως μετά να μεταφραστεί στις 23 γλώσσες και να υπογραφεί στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να υπαχθεί στη διαδικασία των επικυρώσεων και να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2009.

Η Σύνοδος Κορυφής έληξε το χάραμα του περασμένου Σαββάτου και τα ανάμεικτα αισθήματα όσων αποχωρούσαν από το κτίριο απηχούσαν κάτι από το "νενικήκαμεν" που είπε ο Φειδιππίδης. Και μετά ξεψύχισε.

Εκτύπωση στις: 2024-04-27
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1917