Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το ΚΚΕ αλληλέγγυο εξ αποστάσεως στο ΑΚΕΛ

Χριστίνα, Πουλίδου

Αυγή, 2007-07-27


Αμηχανία, αποστασιοποίηση και τελικά μια τυπική διατύπωση ευχών ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στην απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υποψήφιο τον γ. γ. του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια. Η διαβεβαίωση του ηγέτη του ΑΚΕΛ πως το κόμμα του είναι "έτοιμο να διαχειριστεί την αστική δημοκρατία, στη βάση ενός κεντρο-αριστερού, δημοκρατικού, φιλο-λαϊκού προγράμματος" ηχεί παράταιρα στο κλειστό ιδεολογικό σύστημα του ΚΚΕ. Εξίσου αλλόκοτα ηχεί για το ΚΚΕ η επισήμανση του Δ. Χριστόφια στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη (08.07.07) πως "μόνον αδαείς μπορούν να ισχυρίζονται ότι η Κύπρος μπορεί να λύσει το πρόβλημά της μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, χωρίς καμιάν ανάμειξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, και ζητούν - για λόγους επίδειξης ύψιστου πατριωτισμού - να τηρούμε εχθρική και μόνο στάση απέναντί τους, χωρίς κανένα διάλογο μαζί τους". Πέρα όμως από την αξιακή μονόδρομη πρόταξη στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, το ΚΚΕ βρίσκεται σε απόκλιση κατανόησης της διεθνούς πραγματικότητας από το ΑΚΕΛ και, ως εκ τούτου, η στρατηγική του ανάλυση ως προς την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ίδια την έννοια του Κυπριακού είναι διαφοροποιημένη απ’ αυτήν του ΑΚΕΛ.

Για το ΚΚΕ, το σχέδιο Ανάν δεν προσέφερε το μοντέλο ενός ομοσπονδιακού κράτους, υπό την έννοια (όπως διευκρίνισε η \Αλ. Παπαρήγα,\ 2.4.04) πως "η ομοσπονδία είναι στη βάση της πλειοψηφίας". Κατά το ΑΚΕΛ αντίθετα, όπως είχε επισημάνει ο \Δημ. Χριστόφιας\ στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ (14.04.2004), το σχέδιο Ανάν οδηγεί "στην επανένωση της Κύπρου, η οποία - με τον τίτλο Κυπριακή Δημοκρατία - θα είναι μια δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία". Κι ενώ το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε "το σχέδιο Ανάν να μην ξαναπεράσει από το παράθυρο", το ΑΚΕΛ ήδη από το 2005 είχε διαπληκτιστεί με τον \Πρόεδρο Παπαδόπουλο\ επειδή ο στενός του σύμβουλος \Τ. Τζωννής\ είχε χαρακτηρίσει "νεκρό" το σχέδιο Ανάν και μόλις πρόσφατα επέκρινε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο \Χρ. Πασιαρδή\ που είπε πως το σχέδιο Ανάν είναι "στο νεκροτομείο".

Χαρακτηριστική της στρατηγικής απόκλισης των δύο κομμάτων ήταν η περίπτωση διεύρυνσης της Ε.Ε. - όταν το ΚΚΕ αρνήθηκε να επικυρώσει την ευρωπαϊκή συνθήκη που επέτρεπε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μολονότι το ΑΚΕΛ είχε υπερψηφίσει την ίδια συνθήκη. Η άποψη επομένως του ΚΚΕ πως "η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της", πόρρω απείχε από τις αναλύσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες προφανέστατα δεν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. οδηγεί στη διχοτόμηση...

Με καθυστέρηση οι ευχές

Η απόφαση λοιπόν της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ που προκάλεσε μείζονες ανατροπές στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου δημοσιεύθηκε στον "Ριζοσπάστη" στην 11η σελίδα, σε ένα μονόστηλο με τον στεγνά ειδησεογραφικό τίτλο "ΑΚΕΛ: προτείνει Χριστόφια για Πρόεδρο". Την επομένη, ο "Ρ", ακολουθώντας τον ρού της ειδησεογραφίας, αναφέρθηκε στην αποχώρηση των υπουργών του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ενώ... δέκα μέρες μετά την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αποστεί των συντροφικών δεσμών με το ΑΚΕΛ και απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Δ. Χριστόφια. Με τον λιτό τίτλο "επιστολή της Αλ. Παπαρήγα στον Δ. Χριστόφια", ο "Ριζοσπάστης" και πάλι στην 11η σελίδα αναδημοσίευσε το σύντομο μήνυμα της κ. Παπαρήγα - όπου επισημαίνοντας την "αταλάντευτη αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών με τον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", η Αλ. Παπαρήγα εύχεται στον "αγαπητό σύντροφο Δημήτρη" κάθε επιτυχία.

Το ΚΚΕ λοιπόν, εκόν-άκον, προσανατολίζεται στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια. "Εκόν" είναι προς εξυπηρέτηση της αρχής της κομμουνιστικής αλληλεγγύης, "άκον" είναι διότι διαχρονικά έχει μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από την ηγεσία του ΑΚΕΛ - η οποία συγκαλύπτεται, ως το οριακό εκείνο σημείο που βγαίνει ξεκάθαρα στην επιφάνεια.

Απόκλιση στο σχέδιο Ανάν

Όπως συνέβη για παράδειγμα στο σχέδιο Ανάν - κατά την ανάλυση του ΚΚΕ το σχέδιο παρέπεμπε στη "συγκρότηση ενός προτεκτοράτου στον δρόμο του πετρελαίου" που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ένα "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" (δηλώσεις Αλ. Παπαρήγα προ του δημοψηφίσματος, 15.04.04). Ως εκ τούτου, μετά το δημοψήφισμα, στην ανακοίνωση του Π. Γ. της Κ. Ε. του ΚΚΕ (29.04.2004) διατυπώθηκε η εκτίμηση πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν ήταν "ένα παράδειγμα για όλους τους λαούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα", καθώς με τη συγκεκριμένη επιλογή τους οι Ελληνοκύπριοι "πήγαν αντίθετα στο ρεύμα της ηττοπάθειας" και προβάλλοντας το "όχι" απέκτησαν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην κατεύθυνση μιας λύσης που "να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ωστόσο, διατύπωσε τις προάλλες μια διαφορετική αποτίμηση των εξελίξεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές τις απόψεις τις λέει τώρα, διότι το ΑΚΕΛ όταν είναι μέρος μια συνεργασίας δεν συνηθίζει να την υποσκάπτει. Αναφερόμενος λοιπόν στην εποχή του δημοψηφίσματος, ο Δ. Χριστόφιας επέκρινε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους στενούς του συνεργάτες διότι "οι δημόσιες τοποθετήσεις που έστελναν το σχέδιο Ανάν στο πυρ το εξώτερον δημιουργούσαν την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε λύση. Όμως" συνέχισε, "άπαντες, περιλαμβανομένου του Προέδρου, είχαμε δεχθεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του υποστήριξε ότι το σχέδιο βαθαίνει τη διχοτόμηση. Εδώ δεν υπάρχει αντίφαση;" ("Πολίτης", 10.07.07). Αν επομένως κατά τον ηγέτη του ΑΚΕΛ ήταν εσφαλμένη η "δαιμονοποίηση" του σχεδίου Ανάν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τότε πού ακριβώς συμπίπτει με την ηγεσία του ΚΚΕ, που την ίδια περίοδο μιλούσε για "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" και για "προτεκτοράτο"

Ο Δημήτρης Χριστόφιας όμως είπε και κάτι άλλο: "Εμείς είχαμε διατυπώσει συγκεκριμένες απόψεις για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, πριν και μετά το δημοψήφισμα, που αν γίνονταν δεκτές θα έκαναν τη ζωή μας λιγότερο δύσκολη". Το ΚΚΕ όμως εκ προοιμίου απέκλεισε μια τέτοια εκτίμηση - αν είναι ποτέ δυνατόν να έγινε "δύσκολη" η ζωή στην Κύπρο μετά από αυτή την περήφανη "αντίσταση στο ρεύμα της ηττοπάθειας"... Άλλωστε, η Αλ. Παπαρήγα από νωρίς είχε καλυφθεί ως προς το ενδεχόμενο "δυσκολιών": "αυτό το "όχι" φέρνει δυσκολίες" είχε πεί στις 15.04.04, "αλλά έχει τα εξής θετικά: δεν δένει τα χέρια κανενός. Δημιουργεί προϋποθέσεις άσκησης πραγματικής πίεσης, αφού ένας μικρός λαός ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον σχεδιασμό ισχυρών δυνάμεων. Μας επιτρέπει να παλαίψουμε από καλύτερες θέσεις".

Φαίνεται όμως πως ο Δ. Χριστόφιας δεν ανατρέχει στα αρχεία του ΚΚΕ για να εμψυχωθεί και να δει διαφορετικά τα πράγματα - να αισθανθεί δηλαδή ότι τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, η Κύπρος έχει "τις προϋποθέσεις άσκησης πραγματικής πίεσης" κι έχει "αναβαθμίσει" τη θέση της. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ αντίθετα, σε συνέντευξη Τύπου (09.07.07) υπογράμμισε πως "στόχος είναι να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις που θα μας βάλουν μπροστά", σαν τα "λυτά χέρια" της Κύπρου να μην ήταν μονοσήμαντα επαρκή για μια πρόοδο.

Τα "άγρια διλήμματα"

Κατά την ανάλυση του ΚΚΕ επίσης, αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, "θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για ένα πιο βαθύ και μαζικό συνειδητό όχι" (Αλ. Παπαρήγα 15.04.04). Το ΑΚΕΛ ωστόσο εκείνη την περίοδο είχε δηλώσει πως πρότεινε την αναβολή προκειμένου "να δοθεί χρόνος για περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου ως προς την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν".

Σύμφωνα με τις θέσεις του ΚΚΕ τέλος, ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός που - δυνάμει - θα μπορούσε να ήταν θετικός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχει έναν αρνητικό ρόλο - "ολόκληρος Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει "δεύτερο χέρι" των Ηνωμένων Πολιτειών κι έχει παρακαμφθεί" είπε σχετικά η Αλ. Παπαρήγα (02.04.04), ενώ λίγο αργότερα (15.04.04) χαρακτήρισε τον Κόφι Ανάν ως "εντολοδόχο των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων", οι οποίες "πετάν στα μούτρα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άγρια κι εκβιαστικά διλήμματα". Ο Δημ. Χριστόφιας ωστόσο, που βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν για την προβολή των προτάσεων του ΑΚΕΛ, είχε συνομιλήσει δύο φορές και με τον \Κόλιν Πάουελ\ - για τη συνομιλία τους είχε πει στα "Νέα" (24.04.04): "πρέπει να πω ότι δεν αισθάνθηκα καμία πίεση από τον κ. Πάουελ στις δύο συνομιλίες που είχαμε".

Ο Δημ. Χριστόφιας ξεκινά μια δύσκολη και σκληρή μάχη για την εκλογή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη προεκλογική περίοδο. Και η συμπαράσταση του ΚΚΕ σ’ αυτή την ιστορική προσπάθεια του ΑΚΕΛ, την πρώτη στον 80χρονο βίο του κόμματος, είναι πραγματικά συγκινητική - συνοδεύεται από τη μυρωδιά του μουρουνόλαδου.

Εκτύπωση στις: 2024-04-23
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=1963