Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Πώς να ψεύδεσαι με τη βοήθεια της στατιστικής

Γιάννης, Καλογήρου

Τα Νέα, 2007-09-14


«ΥΠΑΡΧΟΥΝ τριών ειδών ψεύδη: τα ψεύδη, τα αναθεματισμένα ψεύδη και οι στατιστικές». Η ρήση αυτή του Ντισραέλι αναφέρεται στη χρήση αληθοφανών στατιστικών για την υποστήριξη ανακριβών ισχυρισμών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζει τα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής μεταβολίζοντας δημιουργικά τη διαπίστωση του Ντισραέλι και διαμορφώνοντας ένα μοντέλο τού «πώς να ψεύδεσαι με τη βοήθεια της στατιστικής». Ενδεικτικά:

● Ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός ότι περιόρισε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,9% του ΑΕΠ (το 2004) στο 2,4% (κατά εκτιμήσεις) το 2007. Η σύγκριση όμως θα έπρεπε να γίνεται με το 2003, διότι το 2004 ήταν ήδη κυβέρνηση η Ν.Δ. επί περίπου 10 μήνες, στη διάρκεια των οποίων κατάφερε να διογκώσει (!) το έλλειμμα- με την κατάρρευση του μηχανισμού είσπραξης των δημοσίων εσόδων και τον εκτροχιασμό των ολυμπιακών δαπανών-, σε μια χρονιά εξάλλου που επιβαρύνθηκε από το πρόσθετο κόστος δύο εκλογικών αναμετρήσεων και τις νεοδημοκρατικές αλχημείες στην καταγραφή των στρατιωτικών δαπανών.

● Θριαμβολογεί η Ν.Δ. για τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης- περί το 4%που είναι «από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη». Στην πραγματικότητα, ήταν η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αυτή που από το 1994 είχε φέρει την Ελλάδα σε τροχιά μεγέθυνσης με ρυθμούς σταθερά στο 4% και συνεχώς υψηλότερους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αποκρύπτει επίσης ότι το 2003, ο ρυθμός ήταν στο 4,8% και το 2006 μειώθηκε στο 4,3%.

● Πανηγυρίζει η Ν.Δ. για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Παραλείπει, όμως, να αναφερθεί στη δυσανάλογη αύξηση των εισαγωγών και στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος περισσότερο από όσο δικαιολογούν συγκυριακοί παράγοντες. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- που είχε συρρικνωθεί την περίοδο 2000- 2004- φθάνει ένα ύψος- ρεκόρ (πάνω από 12% του ΑΕΠ) προκαλώντας ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν είχαμε μπει επί ΠΑΣΟΚ στη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση θα ήταν αναπόφευκτη.

● Ισχυρίζεται η Ν.Δ. ότι μείωσε την ανεργία από το 11,3% (Μάρτιος 2004) σε 7,7% (Μάιος 2007). Η «μείωση» της ανεργίας συνδέεται με προσωρινές (προεκλογικές), χωρίς προκήρυξη, ανασφάλιστες προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη μεγάλη επέκταση των επιδοτουμένων προγραμμάτων μαθητείας stage, αλλά και με αλλαγές στη στατιστική καταγραφή των ανέργων.

● Θριαμβολογεί η Ν.Δ. ότι πέτυχε αύξηση των αφίξεων τουριστών (από 12 εκατ. το 2003 σε 17 εκατ. το 2007). Στην πραγματικότητα το 2003 ο αριθμός αφίξεων ήταν 14,7 εκατ., μεσολάβησε η μεγάλη καμπάνια των Ολυμπιακών και πάντως τα έσοδα ανά επισκέπτη μειώθηκαν σημαντικά στέλνοντας ένα μήνυμα «κόπωσης» του τουριστικού μοντέλου της χώρας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει την «επιτυχία» της οικονομικής πολιτικής της σε συνειδητές ανακρίβειες και παραλείψεις και στο γεγονός ότι αφού ξεφορτώθηκε τις ολυμπιακές δαπάνες, συρρίκνωσε τις δημόσιες επενδύσεις και μετακύλισε μέρος των δαπανών για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στο μέλλον, με μεγαλύτερο όμως κόστος. Ούτε λόγος, βέβαια, για περιορισμό της κρατικής σπατάλης των «10 δισ. ευρώ ετησίως»!

* Ο Γιάννης Καλογήρου είναι αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2029