Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Το μαγαζί είναι κλειστό, λόγω εκλογών

Χριστίνα, Πουλίδου

Αυγή της Κυριακής, 2007-09-30


Είτε είναι αποσπασματικές εξελίξεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους είτε πρόκειται για την απαρχή μεθοδεύσεων που πρόκειται να εξελιχθούν, γεγονός είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση αυτή την περίοδο βάλλεται από παντού, διατηρώντας απλώς τη δυνατότητα της διαμαρτυρίας. Εν μέσω λοιπόν μιας φορτισμένης προεκλογικής περιόδου, η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί με την ομπρέλα να περάσει τη μπόρα, που μπορεί όμως νάναι και καταιγίδα.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε από τη Συρία, παλαιά και πολύτιμη φίλη της Κύπρου στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία σε συνεργασία με το ψευδοκράτος εγκαινίασε μιαν ακτοπλοϊκή γραμμή Αμμοχώστου - Λατάκειας - μια εξέλιξη που συνεπάγεται ακύρωση του εμπάργκο των κατεχομένων και την de facto αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Στα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Δαμασκός απέφυγε να απαντήσει, ενώ τελικά στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών \Ερ. Μαρκουλλή\ με τον Σύρο ομόλογό της στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία έλαβε απλώς τη διαβεβαίωση ότι η Συρία εξακολουθεί να αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ για την ακτοπλοϊκή γραμμή ο Σύρος υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει δηλώνοντας ελλιπή ενημέρωση... Κατά τις πληροφορίες πάντως, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών μελετά το προηγούμενο της αντίδρασης που είχε αναπτύξει η Λευκωσία στο Αζερμπαϊτζάν (όταν η Κύπρος επέβαλε το πάγωμα των σχέσεών του με την Ε.Ε., εξαιτίας της προσγείωσης αζέρικου αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου), πλην όμως διστάζει να καταφύγει σε ανάλογα μέτρα σε βάρος της Συρίας, δεδομένης της εξέχουσας θέσης που διαθέτει η Δαμασκός στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Το δεύτερο πλήγμα ήρθε από την Ιταλία, καθώς την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου \Έμα Μπονίνο\ επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων \Τ. Αβτζί\, ενώ κατά τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Αβτζί παρέδωσε σε δύο Ιταλούς βουλευτές (που είχαν υποβάλει αίτηση χορήγησης της τουρκοκυπριακής "ιθαγένειας") διαβατήρια του ψευδοκράτους. Στα κυπριακά διαβήματα, η ιταλική κυβέρνηση απάντησε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν στο πλαίσιο μιας "κομματικής συνεργασίας" και άρα, δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω επεξηγήσεων.

Το τρίτο πλήγμα ήρθε από τη Σουηδία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας \Καρλ Μπιλντ\ (που είχε πρωτοστατήσει στο ξεμπλοκάρισμα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο Ε.Ε.-Τουρκοκυπρίων) διοργάνωσε μια σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού στην οποία προσκάλεσε τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Φινλανδία, Τσεχία και Πολωνία και δεν προσκάλεσε τις άμεσα εμπλεκόμενες. Κατά τις πληροφορίες που συνέλεξε η Λευκωσία, η πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία καθώς η εκκρεμότητα του Κυπριακού δημιουργεί αλλεπάλληλες δυσλειτουργίες στην Ε.Ε. - όπως στη σχέση Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, στα ευρωτουρκικά αλλά και σε θέματα ενέργειας.

Το τέταρτο πλήγμα προήλθε από τον ΟΑΣΕ, ο οποίος σε διάσκεψη που συγκάλεσε στη Βαρσοβία προσκάλεσε Τουρκοκύπριους βουλευτές παρακάμπτοντας τη διεθνή απομόνωση των κατεχομένων, ενώ το πέμπτο πλήγμα προήλθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεσή της για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, η Επιτροπή επικρίνει σφόδρα την Κυπριακή Δημοκρατία (για την αδυναμία της να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση), ενώ αντίθετα εγκωμιάζει τα κατεχόμενα, διότι "συνέβαλαν στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης"...

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, η κυβέρνηση Παπαδόπουλου πορεύεται σε μιαν εχθρική "περιρρέουσα ατμόσφαιρα", δηλωτική της διεθνούς δυσφορίας για το τέλμα των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, η Λευκωσία κατελήφθη εξαπήνης από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας \Αμπντουλάχ Γκιούλ\ κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, όπου μίλησε για την ανάγκη μιας λύσης "που θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση των δύο λαών, δύο δημοκρατιών, δύο κρατών, δύο γλωσσών, δύο θρησκειών". Η δήλωση αυτή αποτελεί άραγε μια νέα στρατηγική της Τουρκίας που προσανατολίζεται προς το "βελούδινο διαζύγιο" στην Κύπρο (όπως διατείνονται ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές) ή μήπως ήταν ένας πολιτικός βερμπαλισμός μιας χρήσης; Και το βέβαιο είναι πως μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυπριακή κυβέρνηση ενώπιον αυτών των προβλημάτων που εκδηλώνονται τώρα προκαλώντας της αλλεπάλληλους πονοκεφάλους, έναν τρόπο αντιμετώπισης έχει: την ασπιρίνη.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2066