Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Σκανδιναβικό «σταυρόλεξο»

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Μακάριος, Δρουσιώτης

Κυρ. Ελευθεροτυπία, 2007-10-27


Στρατηγική αναβάθμισης του ψευδοκράτους που φθάνει μια ανάσα πριν από την αναγνώριση εφαρμόζουν συντονισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία συνθηκών πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί για λύση του προβλήματος εντός του 2008.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, η πρωτοβουλία προήλθε κυρίως από τη Σουηδία. Αλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Καρλ Μπιλντ δραστηριοποιείται εδώ και μερικούς μήνες για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα συζήτησε τις ιδέες του και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

**Η Σουηδία παροτρύνθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αναμειχθεί στο Κυπριακό καθώς οι δύο χώρες θεωρούν ότι λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από το δημοψήφισμα του 2004 οι ίδιες δεν μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά.

**Στις 26 Σεπτεμβρίου η Σουηδία οργάνωσε άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ με θέμα την αναζήτηση τρόπων για να σπάσει το αδιέξοδο. Στη διάσκεψη δεν εκλήθησαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος.

**Η κυβέρνηση της Κύπρου αντέδρασε στις πρωτοβουλίες της Σουηδίας και ο Τ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη σύναξη της Νέας Υόρκης «περίεργη». Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλή κάλεσε μάλιστα στο γραφείο της τον πρέσβη της Σουηδίας στη Λευκωσία και ζήτησε τη ματαίωση της συνάντησης.

**Στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε να δημιουργηθούν συνθήκες για μια τελική προσπάθεια λύσης, διότι η Ε.Ε. «δεν μπορεί ν αντέξει άλλο τις περιπλοκές του Κυπριακού». Κράτη όπως η Σουηδία θεωρούν στρατηγικής σημασίας την ομαλή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ανησυχούν για ενδεχόμενη εμπλοκή εξαιτίας του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής:

- Θα αξιοποιηθεί η επιθυμία του Τ. Παπαδόπουλου να κάνει κάτι στο Κυπριακό τώρα, για την προώθηση πολιτικών που θα βελτιώσουν το κλίμα. Ηδη τα δύο μέρη στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας.

- Αμέσως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου στην Κύπρο θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου ως «όχημα» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας συνομιλίες.

- Το χρονοδιάγραμμα για τη λύση θα είναι ένα έτος. Η Τουρκία θα πιεστεί με την έκθεση αξιολόγησης του 2009, ενώ οι Ελληνοκύπριοι με την αναβάθμιση του καθεστώτος στο βορρά.

**Οι πιέσεις προς τη Λευκωσία είναι ήδη φορτικές. Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι προφανώς και η περίληψη της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στη συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού Βρετανίας - Τουρκίας που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, την περασμένη Τετάρτη, στο Λονδίνο.

Η συμφωνία αυτή, που έχει σκοπό την «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ενθάρρυνση άλλων στη διεθνή κοινότητα να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας», προβλέπει σειρά μέτρων που ισοδυναμούν με ημιαναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2136