Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Υγεία: φτωχή και άρρωστη

Θανάσης, Λεβέντης

Αυγή της Κυριακής, 2007-12-30


Ο προϋπολογισμός και του 2008 βαδίζει στην πεπατημένη, στα ίχνη των προηγούμενων προϋπολογισμών. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιλαϊκός, άδικος και ταξικός. Φορολογεί ακόμη σκληρότερα τα λαϊκά εισοδήματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ευνοεί ακόμη περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα και το μεγάλο κεφάλαιο. Και το κάνει αυτό κυρίως με έμμεσο τρόπο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τα λαϊκά βαλάντια. Ο προϋπολογισμός άλλωστε είναι πρωτίστως ένα πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιεί κάθε φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει, ή και να επιβάλλει τη συγκεκριμένη οικονομική ή και κοινωνική πολιτική της. Ο κυριότερος λόγος της πρόωρης διεξαγωγής των εκλογών ήταν η κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού. Τουλάχιστον αυτό είπε η κυβέρνηση.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, όπως και το κράτος πρόνοιας συνολικά, είναι στο στόχαστρο όλων των νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικών, όπως είναι και η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι πολιτικές περιορίζουν στο μη περαιτέρω τις δημόσιες παροχές για το κράτος πρόνοιας.

Ας δούμε τι προσφέρει ο προϋπολογισμός σ αυτές τις δημόσιες δαπάνες στο χώρο της υγείας, έναν χώρο που πάσχει βαρύτατα, όπως ξέρει όλος ο ελληνικός λαός. Συνολικά υπάρχει αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 9,4% σε σχέση με το 2007 και ο κύριος Υπουργός Υγείας πανηγυρίζει γι αυτό. Εδώ όμως περιλαμβάνονται και τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα για τις τρίτεκνες οικογένειες και αυτό το πενιχρό επίδομα των 105 ευρώ που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό καθυστερημένα. Δεν δίνεται σε όλους τους υγειονομικούς, δεν δίνεται ούτε στους γιατρούς. Αυξήσεις στους μισθούς δεν προβλέπονται. Ούτε σκέψη να περιληφθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα στα οποία οι εργαζόμενοι στο χώρο θα έπρεπε να εντάσσονται από πολλά χρόνια.

Για τα νοσοκομεία ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι θα έχουμε 7,2% αύξηση από 7,3% που ήταν πέρσι, στις εφημερίες για τους γιατρούς 3,4% αύξηση από 4,2% που ήταν πέρσι, για νέες προσλήψεις 10.000.000 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και πέρσι. Δέκα εκατομμύρια ευρώ σημαίνουν επτακόσιες προσλήψεις, ούτε μία παραπάνω. Ο κ. Αβραμόπουλος μας βομβαρδίζει καθημερινά με χιλιάδες προσλήψεων, στον προϋπολογισμό όμως αυτές δεν απαντώνται πουθενά. Χίλιοι γιατροί έπρεπε να έχουν προσληφθεί μόνο μέσα στο 2007, όμως ελάχιστοι προσελήφθησαν.

Η συνολική αύξηση του ΑΕΠ είναι 12,3%. Αν κάνουμε την αναγωγή σε ποσοστό του ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία από 2,61% που ήταν πέρσι, πέφτουν στο 2,18%. Τη στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας είναι αυτήν τη στιγμή το 43% του συνόλου, με το 57% να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, είμαστε πάνω και από αυτές τις ΗΠΑ, όπου οι ιδιωτικές δαπάνες είναι στο 50%, ενώ στην Τουρκία είναι στο 20% και στη Βρετανία στο 13%.

Ο προϋπολογισμός του 2006 ανέφερε 85.173 υγειονομικό προσωπικό ενώ του 2007 87.193, δηλαδή αύξηση δύο χιλιάδων ατόμων. Σχεδόν όλοι όμως προέρχονται από τα stage, ή είναι επίκουροι. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από το 2004 έως το 2007 απασχολούνται 3.000 άτομα λιγότερα στον υγειονομικό τομέα. Το 2007 έχουμε και μία σειρά από αποχωρήσεις. Σε εφαρμογή του νόμου Ρέππα, σπεύδει όλος ο κόσμος να φύγει για να προλάβει τα χειρότερα με τα ασφαλιστικά και όλα όσα έρχονται.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το ωράριο των γιατρών, για το οποίο υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση ότι από το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί: 48 ώρες οι ειδικευμένοι, 58 ώρες οι ειδικευόμενοι. Πώς θα καλυφθούν αυτά τα νέα κενά; Μας λείπουν τουλάχιστον 25.000 άτομα σε νοσηλευτικό προσωπικό, 5.000 σε ιατρικό και πάνω από 5.000 σε διοικητικό και άλλο προσωπικό. Έχουμε 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 8,9 νοσηλευτές, δηλαδή έχουμε το 40% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Έχουμε χρέη των νοσοκομείων 3 δισ. ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Γιατί, αλλιώς, θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος και θα ξαναμπούμε στην επιτήρηση.

Ο κ. Αβραμόπουλος διακηρύσσει από τότε που ανέλαβε το υπουργείο ότι θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο κ. Κακλαμάνης το λέει από το 2004. Θα γινόταν πριν τις εκλογές. Θα γινόταν μετά τις εκλογές. Διανεμήθηκε μάλιστα και ένα προσχέδιο που αναφέρει ότι θα υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Θα υπάρχουν αστικά κέντρα υγείας που εντάσσονται στο ΕΣΥ, 24ωρης λειτουργίας. Και η αποστολή τους κυρίως θα είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Είναι όμως δυνατόν τα κέντρα υγείας να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά, τα βαριά περιστατικά, τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τους τραυματίες, τους αρρώστους σε κωματώδη κατάσταση;

Στον προϋπολογισμό πάντως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ γραμμένο για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που το κόστος της για την έναρξη εφαρμογής έχει υπολογιστεί σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο~ ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης τα παρακάτω σημαντικά έργα: Τέσσερα κτιριακά έργα Κέντρων Υγείας στην Αττική: Στα Καλύβια, που το εγκαινίασε ο κ. Αβραμόπουλος πριν από δύο χρόνια. Στη Νέα Μάκρη και στο Μαρκόπουλο, που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια. Και η Ολυμπιακή Πολυκλινική στο Μενίδι, που λειτουργεί από το 2004 με τις γνωστές απαράδεκτες ρυθμίσεις, καθώς δεν γίνονται δεκτοί οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αν δεν πληρώσουν.

Στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι θα λειτουργήσουν τρία Κέντρα Αλτσχάιμερ. Τουλάχιστον ένα από αυτά θα χρειαστεί να ασχολείται και με όλους όσους συντάσσουν και παρερμηνεύουν τα στοιχεία της Υγείας με αυτόν τον τρόπο.

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2268