Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Εννέα λόγοι για τους οποίους υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη

Σούλα, Παναρέτου

Αυγή της Κυριακής, 2008-01-13


1. Για τη διαρκή παρουσία του στο χώρο της αριστεράς και του ΣΥΝ, τον οποίο πάντα υπηρέτησε από θέσεις πρώτης ευθύνης και κατά τρόπο που ωφέλησε και ωφελεί τον ΣΥΝ.

2. Για την πολιτική εμπειρία του, που είναι καρπός της πολύχρονης συμμετοχής στο αριστερό κίνημα, εκτός και εντός Βουλής, καθώς και της καλλιέργειας των προσωπικών ιδιοτήτων και ταλέντων του.

3. Για την κοινοβουλευτική του δράση και εμπειρία, που δύσκολα μπορεί να ευρεθεί στον χώρο της σημερινής αριστεράς.

4. Για το ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική ιδιότητα σήμερα και ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να τη διαθέτει. Ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής διαπάλης διεξάγεται στη Βουλή, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί όχι μόνο έχουν εκτεταμένο μερίδιο στην εκπροσώπηση του χώρου τους, αλλά και αναντικατάστατο. Το σύστημα, άλλωστε, είναι αρχηγοκεντρικό (όπως κατ’ αναλογίαν πρωθυπουργοκεντρικό, δημαρχοκεντρικό).

5. Ανάδειξη προέδρου που δεν έχει κοινοβουλευτικό στάτους στέλνει το μήνυμα, ότι ο ΣΥΝ προσχωρεί σε απόψεις -σεβαστές μεν, πλην όχι δικές μας- που υποτιμούν τη μαχητική παρουσία των αριστερών στη Βουλή και υπερτιμούν ή προκρίνουν την κινηματική δράση. Ο ΣΥΝ από την ίδρυσή του προσπαθούσε να τα συνδυάσει και τα δύο, ανεξαρτήτως αν το πετύχαινε αυτό πάντα. Και στην περίοδο που υπήρξε μη κοινοβουλευτική δύναμη δεν ασπάσθηκε τις εξωκοινοβουλευτικές προτεραιότητες.

6. Και η δική μου αγωνία είναι, ότι μη κοινοβουλευτικός πρόεδρος δημιουργεί ανεπιθύμητο δυισμό και πολλαπλά κέντρα ισχύος, πολύ περισσότερο που τώρα ο ΣΥΝ έχει να επιλύσει ζητήματα που άπτονται του καλού συντονισμού και της ενιαίας παρουσίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται και αρκετές φορές μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ στα διάφορα πάνελς αναφέρονται ως μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

7. Αντί των ανατροπών, αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο χώρος μας είναι η σταθερότητα και μέσω αυτής η ανάπτυξη. Σε μία πολιτική ατμόσφαιρα παρακμής και αβεβαιότητας, όπου την επομένη των εκλογών σχεδιάζουν εκλογές και τη γέννηση άλλων - άλλου κόμματος, χρειάζονται σταθερά βήματα από δοκιμασμένους ανθρώπους. Φαίνεται πως κυοφορούνται καμπές.

8. Απέναντι στις στροφές των εξελίξεων η προσωπικότητα Κουβέλη, που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει πειστικά δείγματα σεβασμού της αυτονομίας του χώρου μας, εμφανίζεται πιο ακομπλεξάριστη και πιο ανοικτή στα ενδεχόμενα διερεύνησης κοινής δράσης η/και συνεργασίας με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, όταν το επιτρέπει η προγραμματική βάση και όταν αμφισβητείται ο νεοφιλελευθερισμός.

9. Με εντυπωσιάζει αρνητικά ο τρόπος με τον οποίο μερίδα των ΜΜΕ αναφέρονται στην ανάγκη της ηλικιακής ανανέωσης στον ΣΥΝ, που είναι επιβεβλημένη, όταν γίνεται με τρόπο φυσιολογικό, σταδιακά και όχι σαρωτικά και δεν προσλαμβάνει χαρακτήρα εκδίωξης της παλιότερης γενιάς στελεχών. Αυτών που διέσχισαν την έρημο, ενώ λοιδορήθηκαν κιόλας από κάποιες αριστερές πλευρές ως καθεστωτική αριστερά, συμβιβασμένη, κυριλέ κ.λπ., κ.λπ. Λέγεται, ότι τα ΜΜΕ εκφράζουν ανάγκες της κοινωνίας, που αναζητεί κάτι εναλλακτικό πολιτικά και όταν δεν το βρίσκει το περιορίζει στα πρόσωπα. Της κοινωνίας, άραγε,η της επικοινωνιακότητας; Της κοινωνίας ή των κύκλων του πολυσχιδούς κατεστημένου, που επιδιώκουν την απόσυρση δοκιμασμένων στελεχών και ευελπιστούν στη ρευστοποίηση του χώρου ή στη μετατροπή του σε μία ακόμη πολιτική οργάνωση του περιθωρίου της αριστεράς;

Στα χρόνια που ζήσαμε είδαμε αρκετές περιπτώσεις που τα ΜΜΕ "έσπρωχαναν" στην ανάδειξη νέων στελεχών, στην ανανέωση της ηγεσίας. Και η νέα γενιά και οι γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για την αποστρατεία της παλιάς φρουράς. Το πείραμα, όταν και όπου έγινε, απέτυχε, γιατί δεν είναι φυσιολογικό. Γιατί η εσπευσμένη αλλαγή της ιστορικής ηγεσίας του ενιαίου ΣΥΝ οδήγησε σε καλό; σε μία μάλιστα εποχή κοσμογονικών αλλαγών;

Αντί επιλόγου:

Αναφερόμενη σε τυχόν κινδύνους, δεν σημαίνει ότι χρεώνω στις προθέσεις των νέων στελεχών τη μετάλλαξη του χώρου ή τη διάλυσή του. Θέλω να επισημάνω, ότι πολλές φορές από άγνοια ή παραγνώριση των σχεδίων των άλλων, μπορεί κανείς να την πατήσει. Αλλού να στοχεύει και αλλού να οδηγηθεί. Βλέπετε, υπάρχουν πολλοί παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι. Και πολλοί αντίπαλοι. Εμείς όμως που πάθαμε δεν έχουμε το ελαφρυντικό της άγνοιας...

Στον αιώνα μας είδαμε πολλά.

Κρατώ για το τέλος μια απορία: αφού όπως φαίνεται υπήρχε ο σχεδιασμός εκ μέρους του προέδρου σ. Α. Αλαβάνου να προταθεί ο σ. Αλέξης για πρόεδρος στο συνέδριο, γιατί δεν λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής; Προχθές έγιναν οι εκλογές, άλλωστε.

Σούλα ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

Μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ

Εκτύπωση στις: 2024-04-16
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2308