Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ο ΣΥΝ πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που έρχονται

Φώτης, Κουβέλης

Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 2008-02-03


Ο ΣΥΝ πρέπει να καταθέσει εναλλακτική πολιτική πρόταση η οποία θα αποτελέσει το δυναμικό στοιχείο στη διαμόρφωση της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας υποστηρίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης. Στη συνέντευξή του στην "Κ.Α.", μόλις μια εβδομάδα πριν το συνέδριο, διαβλέπει ραγδαίες πολιτικής εξελίξεις, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει... Ο Φ. Κουβέλης θεωρεί πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, μιλάει για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ζητάει προγραμματικό συνέδριο για τον ΣΥΝ και προτείνει εξεταστική για το σκάνδαλο της SIEMENS.

* Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας από τον προσυνεδριακό αγώνα, πήγατε σε οργανώσεις, ποια είναι η εικόνα από πλευράς συμμετοχής, παρουσίας κ.λπ.;

Θα έλεγα ότι ο προσυνεδριακός διάλογος παρά τη θετική του εξέλιξη, δεν εξασφάλισε σε βάθος συζήτηση των πολιτικών και των προγραμματικών θεμάτων σε πολλές οργανώσεις. Υπήρξαν οργανώσεις οι οποίες ήταν μαζικές, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, αλλά και οργανώσεις οι οποίες δήλωσαν ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα αναφορικά με το οργανωτικό πρόβλημα του κόμματος. Και πιστεύω ότι υπάρχει υποχρέωση ο Συνασπισμός αμέσως μετά το συνέδριο να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της λειτουργίας των οργανώσεων του.

* Τι προσδοκάτε, τι περιμένετε από το συνέδριο;

Εκείνο το οποίο διεκδικώ, είναι να υπάρξει ένας επί της ουσίας πολιτικός διάλογος διότι, τα πολιτικά ζητήματα είναι ανοικτά. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοικτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά, η οποία θα μπορεί όχι μόνο να αναλύσει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά κυρίως να διαμορφώσει αποφάσεις και δράσεις και πολιτικές επιλογές, που ακριβώς θα απαντούν σ’ αυτά τα ανοικτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η πολιτική ανανέωση του κόμματος και χρειάζεται μια Αριστερά, τη δική μας Αριστερά, τη σύγχρονη, τη ριζοσπαστική, την ανανεωτική που πρέπει να είναι αντίστοιχα ανοικτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις.

* Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση και για τα θέματα των θέσεων, θεωρείτε ότι θα είχε νόημα να προχωρήσει ο Συνασπισμός το επόμενο διάστημα, σε ένα προγραμματικό συνέδριο;

Αναμφισβήτητα ναι, διότι, η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας της, στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και δεν χρειάζεται να φωτογραφίζουμε, όπως επανειλημμένα έχω πει τη σημερινή κατάσταση, πρέπει να την αλλάξουμε σε μια προοπτική ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων με προγραμματικούς όρους. Αυτή η εναλλακτική προγραμματική πρόταση, εναλλακτική προς την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη συντηρητική επιλογή μπορεί να αποτελέσει το δυναμικό στοιχείο για τη διαμόρφωση των συνθηκών και των όρων της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας η οποία είναι αναγκαία.

* Αυτό που περιγράφετε μπορεί να είναι το σχέδιο το οποίο κωδικοποιημένα ο Αλ. Αλαβάνος το έχει πει ως "νέα πλειοψηφία"

Η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία θα πρέπει να προσδιορίζεται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών όρων και δεσμεύσεων. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η εναλλακτική πολιτική πρόταση είναι η αναγκαία συνθήκη για να μπορούν να διαμορφώνονται συνθέσεις με προγραμματικούς επαναλαμβάνω όρους προς την κατεύθυνση διεκδίκησης της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Το βάρος κατά συνέπεια πέφτει στην εναλλακτική προγραμματική πρόταση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ανοιχτές πολιτικές καταστάσεις

* Αυτή η πρόταση σε ποιους απευθύνεται; Απευθύνεται σε κοινωνικές δυνάμεις ή και σε άλλα κόμματα;

Η πρόταση αυτή απευθύνεται σε όλους εκείνους οι οποίοι έχουν τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις με μας, τους ανένταχτους αριστερούς, απευθύνεται στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, απευθύνεται στις υπαρκτές δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας αλλά και στους πολίτες οι οποίοι προέρχονται και αναφέρονται στο σοσιαλιστικό χώρο, ή προσδιορίζονται στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Αυτή η συνάντηση είναι αναγκαία και μπορεί να επιτευχθεί ακριβώς με την ανάπτυξη αυτής της νέας εναλλακτικής πρότασης που υποστηρίζω. Βεβαίως σήμερα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης εξουσίας και ομιλώ ευθέως δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες και οι προγραμματικοί όροι για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ή και με το ΚΚΕ. Όμως και με τις δύο αυτές δυνάμεις μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική δράση για θέματα στα οποία υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος. Ωστόσο, χωρίς την ύπαρξη των προγραμματικών προϋποθέσεων η οποιαδήποτε εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας αποτελεί άσκηση επί χάρτου. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα δεν διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε ανοικτές πολιτικές καταστάσεις, σε εξελίξεις και κανείς δεν πρέπει να μιλάει με έναν τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο και για το μέλλον, μιλάω με τις παρούσες συνθήκες.

* Για τις επικείμενες πολιτικές εκλογές, όταν και όποτε γίνουν;

Αυτό είναι συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων όπως θα προσδιοριστούν.

* Θεωρείτε ότι ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν μέρος ενός σχεδίου είτε επηρεασμού είτε διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων;

Αναμφισβήτητα μέρος των ΜΜΕ -γιατί δεν θέλω να γενικεύω- αποτελούν τμήμα του προβλήματος της παθολογίας της λειτουργίας της ευρύτερης πολιτικής ζωής και του πολιτικού συστήματος. Διότι τα ΜΜΕ μέσα από τις πολιτικές του δικομματισμού, έγιναν στοιχείο και μέγεθος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, άρα, έχουν το μεγάλο μερίδιο τους σ’ αυτήν την παθολογία και σ’ αυτή τη σήψη, την οποία παρατηρείται.

* Είδαμε το προηγούμενο διάστημα με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ότι υπήρχαν κέντρα, δημοσιογράφοι που επεδίωξαν να καθορίσουν ακόμα και τη διαδικασία της εκλογής. Αφήσατε αιχμές ότι κάτι τέτοιο πήγε να γίνει και στον ΣΥΝ.

Θεωρώ ότι υπήρξαν τέτοιες διαθέσεις από κάποια ΜΜΕ που επιχείρησαν να παρέμβουν καταργώντας την ισηγορία και στα ζητήματα της ηγεσίας του Συνασπισμού. Προφανώς με επιλογή, προφανή επιλογή, να επηρεάσουν και τα ζητήματα ηγεσίας και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα υπαρκτό θέμα, και τούτο ανεξάρτητα από την οφειλόμενη, από τη μεριά των μελών του κόμματός μας, απόκρουση αυτής της προσπάθειας.

* Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση, όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι γύρω από θέματα που σχετίζονται με σκάνδαλα. Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι πλέον όμηρος των 151 βουλευτών που έχει;

Όχι. Η κυβέρνηση είναι όμηρος της πολιτικής της συμπεριφοράς, είναι όμηρος της πολιτικής της συμπεριφοράς, των πολιτικών της επιλογών και του εγκλεισμού της στη λογική των πελατειακών σχέσεων και των ημετέρων και βεβαίως των πολιτικών της επιλογών. Φυσικά, το φαινόμενο της διαφθοράς έχει τη διαχρονικότητά του αλλά εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση στο χρονικό πλαίσιο της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

* Αυτό που είπατε πριν για τα διαχρονικά φαινόμενα διαφθοράς, έρχεται να επιβεβαιωθεί από το σκάνδαλο της Siemens. Είστε αισιόδοξος για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, ή φοβάστε ότι θα κουκουλωθεί;

Είχα μιλήσει από το 2005 για την υπόθεση της Siemens και μέσα και έξω από τη Βουλή και είναι χαρακτηριστικό αυτό που θύμισε η Αυγή με τη δημοσίευση συγκεκριμένου αποσπάσματος από τα πρακτικά της Βουλής. Εδώ και καιρό είναι γνωστή η υπόθεση Siemens, όμως ούτε η δικαιοσύνη προώθησε αυτή την υπόθεση, ούτε η κυβέρνηση θέλησε να ανοίξει το σχετικό φάκελο. Ακριβώς με την αντίληψη της παρασιώπησης και της ανοχής. Όμως η ανοχή γίνεται συνενοχή και ούτε με τη σιωπή ούτε με την ανοχή αντιμετωπίζεται η διαφθορά. Θα πρέπει να υπάρξει ο βαθύς πολιτικός έλεγχος της υπόθεσης. Πρέπει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση, να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

* Η κακή εικόνα του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο πρόβλημα ηγεσίας ή στην έλλειψη πολιτικής ταυτότητας;

Το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στην αυτοκτόνωση της χαμένης αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας και δεν έχει προσδιορίσει την πολιτική του πρόταση αναφορικά με τα ζητήματα αυτής της χώρας και των πολιτών. Θεωρώ ότι βρίσκεται σε μια κρίση πολιτικής ταυτότητας. Δεν προσδιορίζει το πολιτικό του στίγμα, στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν. Η γενική αναφορά του προς μια κεντροαριστερή στροφή δεν προσδιορίζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δεν έχει περιεχόμενο, και κατά τούτο νομίζω ότι θα ταλανιστεί σημαντικά. Δεν είναι το ζήτημα των προσώπων, όσο και αν τα πρόσωπα κάποιες φορές διαμορφώνουν τη δική τους δυναμική στην εξέλιξη κάποιων πραγμάτων, όμως το κύριο χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει τη νέα πολιτική του ταυτότητα, επαναλαμβάνω στις νέες συνθήκες και τούτο ανεξάρτητα από τα όσα εξαγγέλλει.

Δεν αποκλείω τις πρόωρες

* Η κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Δ., με τους 151, σε συνδυασμό με το κλίμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι μπορεί να οδηγήσει το σχεδιασμό της κυβέρνησης ακόμα και σε πρόωρες εκλογές;

Έχω την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε πρόωρες εκλογές. Αφενός μεν διότι θα αποτελεί μια προσπάθεια εξόδου προς τα μπροστά της κυβέρνησης αφετέρου γιατί υπολογίζει η κυβέρνηση στην υπάρχουσα κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ τόσο εσωκομματικά, όσο και στην αντανάκλαση των εσωκομματικών προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία. Εάν δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρόωρες, όπως εκτιμούμε, εκλογές, τότε θα υπάρξουν νέες εκλογές...

* Με το νέο εκλογικό νόμο που δίνει ακόμα μεγαλύτερο μπόνους.

Ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις και έχει υποχρέωση ο Συνασπισμός μέσα και από τον ΣΥΡΙΖΑ να δει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία των εξελίξεων αλλά και τα στοιχεία της δικής του στάσης απέναντι σε μεταβολές οι οποίες καταγράφονται ως έντονα πιθανολογούμενες.

Οι πολίτες θα αξιώσουν από τον ΣΥΝ λύσεις

* Προφανώς εννοείτε ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα φαίνεται ότι μπορεί να μην υπάρξει αυτοδυναμία, μπορεί να τεθεί προεκλογικά το ζήτημα των συνεργασιών;

Όχι κατ’ ανάγκη. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο όπου θα πάει πρόωρα σε εκλογές και ενδεχομένως σε επαναληπτικές εκλογές. Τότε θα κληθεί με ένα πολύ συγκεκριμένο και σαφή τρόπο να προσδιορίσει την δική του θέση και η δική του θέση θα πρέπει να προσδιοριστεί στη βάση της δυναμικής των γεγονότων και όπως αυτή η δυναμική διαρκώς θα εξελίσσεται.

* Αυτό που λέτε, είναι αντίστοιχο με τις επισημάνσεις των δημοσκόπων ότι όσο θα μεγαλώνουν τα ποσοστά σας, τόσο θα αυξάνονται οι απαιτήσεις και θα τίθεται το ερώτημα μετά, π.χ. το 10%, τι;

Αναμφισβήτητα, οι πολίτες οι οποίοι μεγαλώνουν τη σχέση εμπιστοσύνης τους με τον Συνασπισμό, είναι βέβαιο ότι θα αξιώσουν από τον Συνασπισμό λύσεις, γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι ο Συνασπισμός πρέπει να είναι η Αριστερά της ρήξης, αλλά και της μεταρρύθμισης. Της μεταρρύθμισης όχι ως διαχειριστικό στοιχείο της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά ως δυναμικό στοιχείο του ριζοσπαστισμού της Αριστεράς. Οι πολίτες, ιδιαίτερα αυτοί που δυσκολεύονται θέλουν λύσεις. Δεν αρκεί η καταγγελία, η οποία πολλές φορές είναι και ανέξοδη όσο και αν είναι χρήσιμη για την κατάδειξη της πραγματικότητας. Πιο χρήσιμο είναι ο καταγγελτικός πολιτικός λόγος να συνοδεύεται και από την ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση του Συνασπισμού μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που προσδιορίζουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ορθά ο Συνασπισμός υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο και το παραγόμενο απ’ αυτόν το χώρο δημόσιο αγαθό, ταυτόχρονα όμως για να περιορίσω την αναφορά σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρέπει να λέει πως, με ποιον τρόπο και με ποιους θα υπάρξει η προστασία του δημόσιου χώρου και του δημόσιου αγαθού, για να περιορίσω την αναφορά μου σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα...


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2344