Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Λίγη η Μεγάλη Αριστερά

«Δεν νομίζω ότι το όποιο μέγεθός της προκύψει αρκεί για να συγκροτήσει κυβέρνηση»

Μιχάλης, Παπαγιαννάκης

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 2008-02-18


Το μέγεθος μιας Μεγάλης Αριστεράς δεν αρκεί για να συγκροτήσει κυβέρνηση ακόμη και με απλή αναλογική, λέει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα η ηγεσία του κόμματός του διακηρύσσει για έναν μεγάλο αριστερό Συνασπισμό.

Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Κουμουνδούρου δικαιούται να επιθυμεί αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κατά συνέπεια και στο ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορεί να κάνει μαζί του διάλογο προγραμματικό και πολιτικό. Παράλληλα, εκτιμά ότι η τακτική του κόμματός του θα επηρεαστεί από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ επιθυμούν κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαγιαννάκης διατυπώνει στη συνέντευξή του και κάποιες αμφιβολίες για τη λειτουργία του διπλού ηγετικού σχήματος στον ΣΥΝ, ευχόμενος να μην υπάρξει υποτίμηση της κοινοβουλευτικής ή κομματικής παρουσίας του.

Κύριε Παπαγιαννάκη, το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς ο ΣΥΝ θα διαχειριστεί τα αυξημένα ποσοστά του. Εάν εν τέλει αποκλείει τα σενάρια περί Κεντροαριστεράς, ποια είναι η δική του πρόταση;

Το ζητούμενο φυσικά είναι να παραμείνουν τα ποσοστά σε αυξητική τάση και να αποκτήσουν οι πολίτες που τα συγκροτούν λόγους για μονιμότερη πολιτική σχέση με τον ΣΥΝ. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση που θα πάρει ως προς την πολιτική πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας, την οποία θέλει εναλλακτική. Υπογραμμίζω ότι «εναλλακτική» σημαίνει δύο πράγματα. Κατ΄ αρχήν εναλλακτική ως προς τις γενικές κατευθύνσεις, τους στόχους και ως προς τα μέσα για την επίτευξή τους, σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, οι σχέσεις των πολιτών με την ε ξουσία, οι σχέσεις μας με τον κόσμο και με τη φύση. Μιλάμε δηλαδή για ένα εναλλακτικό, συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με κύριους άξονες την ισότητα, την αλληλεγγύη, την ελευθερία και την οικολογική προσέγγιση. Εναλλακτική σημαίνει επίσης και πρόταση που εφαρμόζεται σε ένα νέο πολιτικό τοπίο, όπου ενισχύονται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις που δεν περιορίζονται από τη σημερινή γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες και βέβαια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αλλά καλούνται να αναπροσδιορίσουν και αυτές πρόγραμμα και πολιτική προσέγγιση. Η επιδίωξη τέτοιων αλλαγών, για όλους, απορρέει από τη βασική αντίληψη για έναν δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, όπως έλεγαν παλιότερα, πριν επικρατήσει η επιδίωξη της μονοκομματικής επιβολής, σε κυβέρνηση ή σε αντιπολίτευση! Κάποιοι από το κόμμα σας κάνουν λόγο για κυβέρνηση Μεγάλης Αριστεράς αποκλείοντας το ΠΑΣΟΚ από τους σχεδιασμούς τους. Συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση;

Μεγάλη ή τουλάχιστον μεγαλύτερη Αριστερά μπορεί να υπάρξει, αν έτσι θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, και χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω όμως ότι το όποιο μέγεθός της προκύψει αρκεί για να συγκροτήσει κυβέρνηση, με όποιο εκλογικό σύστημα, κι ασφαλώς όχι με απλή αναλογική! Αυτό που δικαιούται πάντως ο ΣΥΝ είναι να δηλώνει, όπως και το κάνει προσφάτως, ότι εύχεται τέτοιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κατά συνέπεια και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορεί να έχει μαζί του διάλογο, προγραμματικό και πολιτικό, δημόσιο και ανοιχτό, δηλαδή χωρίς προκαθορισμένο τέλος και αποτέλεσμα, ώστε να φανεί αν είναι δυνατό, με πειστικότητα και φερεγγυότητα για τους πολίτες, να προχωρήσει σε κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα που θα επιβάλλει η κατάσταση και η επιθυμία της κοινωνίας. Με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται πολύ λίγο πιθανή, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι, και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια αποτελεσματική απάντηση στα τεράστια, αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα που θέτει όλο και πιο πιεστικά η υπαρκτή παγκοσμιοποίηση. Βέβαια τα σημερινά δεδομένα επίσης μπορεί να αλλάξουν. Το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση και κάτω από τη δράση ποιων παραγόντων, περιλαμβανομένων και των πολιτικών δυνάμεων που δεν αρκούνται στο να υφίστανται τις εξελίξεις...

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Αρετή Καστοριάδου

Ο ΣΥΝ διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της πολιτικής του ζωής, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις. Προσωπικά αισθάνεστε άνετα στο κόμμα σας;

Δεν νομίζω ότι το «άνετα» είναι το κατάλληλο επίρρημα! Στην πολιτική βλέπω κυρίως προκλήσεις και ευκαιρίες, όπου βεβαίως εμπλέκομαι και εγώ όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, με στόχο τελικά να ευοδωθούν αντιλήψεις και προσπάθειες για την ανανεωτική Αριστερά που έχουν παρελθόν, παρόν και ελπίζω και μέλλον. Υπήρξαν αντιπαραθέσεις, διαψεύσεις και δικαιώσεις, και έτσι θα συνεχίσουν τα πράγματα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Όχι για να υπάρχει «άνεση» αλλά ενδιαφέρουσα συμμετοχή και κατά καιρούς πολιτικά αποτελέσματα που να ανοίγουν δρόμους και προοπτικές για την Αριστερά και επομένως για την κοινωνία μας.

Κώστας Μπαλάσκας

Ο νέος πρόεδρος του κόμματός σας εξελέγη με 70% γιατί απλώς τον στήριξε το Ρεύμα ή γιατί έχει ρεύμα και στην κοινωνία;

Προφανώς συνέβαλαν και οι δύο αυτοί παράγοντες, όπως και επιμέρους άλλοι, μέλη και στελέχη του κόμματος εκτός Ρεύματος, ο πρόεδρος του κόμματος, πολλά ΜΜΕ, τα κακόγουστα πυρά αντιπάλων κ.λπ.

Αιμίλιος Αργυρίου

Πιστεύετε ότι αυτό το περίεργο σχήμα διαρχίας Τσίπρα- Αλαβάνου που υπάρχει πλέον στον ΣΥΝ θα λειτουργήσει αποτελεσματικά;

Είχα και έχω τις αμφιβολίες μου, όχι λόγω των προσώπων που την εκφράζουν αλλά λόγω της δυναμικής των θεσμών.

Εύχομαι ειλικρινά να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να μην οδηγηθούμε σε σχετική υποτίμηση της όποιας από τις δύο λειτουργίες- την κοινοβουλευτική ή την κομματική- του ΣΥΝ, ιδίως τώρα που συζητείται, από ορισμένες πλευρές και με κάμποση ασάφεια, και η ανάδειξη νέου πολιτικού υποκειμένου της Αριστεράς.

Αντώνης Καρκανέβατος

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν επιθυμεί κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι όμως του κόμματός σας διαφωνούν με αυτή τη στρατηγική.

Δεν είναι κάπως οξύμωρο αυτό;

Αναφέρεστε προφανώς στις όντως εντυπωσιακές δημοσκοπήσεις. Θυμίζω πάντως ότι οι δημοσκοπούμενοι απαντούν σε μιαν απλή ερώτηση και βάσει αυτής εκφράζουν μιαν απλή επιθυμία. Η πολιτική ηγεσία ενός κόμματος οφείλει να θέσει στον εαυτό της πολύ περισσότερες ερωτήσεις, κι αν δεν το κάνει θα τις υποβάλει η πολιτική συγκυρία, κι αυτό επιβάλλεται άσχετα με το αν συμφωνεί ή όχι με τις απαντήσεις των δημοσκοπήσεων. Πάντως, αυτές οι τελευταίες, έστω και περιληπτικές και στιγμιαίες, έχουν το βάρος τους και σίγουρα ήδη επηρεάζουν τη μεθόδευση και την εκφορά τής όποιας τακτικής του κόμματοςείναι ήδη φανερό.

Αναστάσιος Καραγιαννίδης - Νότα Ιγνατίου

Πού πιστεύετε ότι υστερεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Σε θέματα προγράμματος, προτάσεων ή σε ζητήματα που σχετίζονται με την ηγεσία του;

Το πρόβλημα είναι η «πολιτική παρουσία» του, ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκής και συχνά αρνητική. Αυτό θα μπορούσε να συνοψίσει όλα αυτά που υπαινίσσεσθε για πρόγραμμα, προτάσεις και ηγεσία. Κάποτε οι πολίτες ήξεραν, έστω και χονδρικά, τι περίμεναν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σε αντιπολίτευση ή σε κυβέρνηση. Ακόμη και μετά τον τεράστιο κλονισμό του 1989-90 βρήκε, αρκετά σύντομα, προγραμματικά και πολιτικά στοιχεία που επέτρεψαν μιαν ανάκαμψη και μια δεύτερη ευκαιρία. Έχω την εντύπωση ότι σήμερα δεν έχει τέτοια στοιχεία, ούτε πολιτικά (για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας), ούτε προγραμματικά (νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο αλλά καθολικής εφαρμογής κοινωνικό κράτος, οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση...).

Και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν αρκούν για μια τέτοια ανάκαμψη οι κακές επιλογές και η αναποτελεσματικότητα του «αιώνιου», σύμφωνα με τη λογική του δικομματισμού, αντιπάλου του! Γι΄ αυτό και κατρακυλάνε μαζί.

Εκτύπωση στις: 2024-03-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2385