Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Με ευλογίες ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΕΗ-Χαλυβουργική πνίγουν το Θριάσιο

Γιώργος, Αμπατζόγλου

Συνέντευξη στην Ολυμπία Λιάτσου, Ελευθεροτυπία, 2008-04-03


«Δεν μπορεί η πολιτεία να μετατρέπει το Θριάσιο σε σκουπιδότοπο της Αττικής και της Ελλάδας». «Θα το εμποδίσουμε με κάθε τρόπο, ακόμη και με την παρουσία μας κατά την εκτέλεση των εργασιών». Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου, είναι κατηγορηματικός για την επιβάρυνση που θα φέρει στην περιοχή η νέα γιγαντιαία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που εξαγγέλθηκε ότι θα κατασκευάσουν η ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική. Προσθέτει δε ότι το «ειδύλλιο της συνεργασίας» είχε έναν και μόνο σκοπό: «Να πάρει η ΔΕΗ από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Σε νέες κινητοποιήσεις από χθες οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου. Γιατί;

«Μετά από 30 χρόνια αγώνων που έκαναν οι κάτοικοι του Θριάσιου, φτάσαμε σήμερα να έχουμε, αν όχι καθαρές, τουλάχιστον αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης. Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους, γιατί θα ξαναδημιουργήσουν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, υψηλή ρύπανση στην ατμόσφαιρα και τη θάλασσα».

Τι περιλαμβάνουν αυτά τα μέτρα;

«Τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο».

Προς τι η συνεργασία αυτή;

«Η ΔΕΗ ξεκίνησε μόνη της τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η μελέτη της όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από το νομαρχιακό και το δημοτικό συμβούλιο και παραπέμφθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Τη στιγμή εκείνη αναπτύχθηκε το "ειδύλλιο" συνεργασίας ΔΕΗ - Χαλυβουργικής. Ετσι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε την ίδια μέρα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με τη υπογραφή και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας».

Δηλαδή η συνεργασία έγινε μόνο και μόνο για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων;

«Είναι φανερό ότι ο ένας "ακούμπησε" στον άλλο. Η μεν ΔΕΗ, θέλοντας να βρει ιδιωτικούς συνεταίρους για την παραγωγή ενέργειας, επέλεξε τη Χαλυβουργική, που είχε οργανώσει μια γιγαντιαία μονάδα, η δε Χαλυβουργική, για να διευκολυνθεί, συνεργάστηκε με έναν κρατικό φορέα, για να φανεί ότι έχει και κοινωνικό περιεχόμενο. Αν και είναι γνωστό ότι το ρεύμα της Χαλυβουργικής θα αξιοποιηθεί για εμπορικούς λόγους».

Για ποιους δηλαδή;

«Για να πουληθεί το ρεύμα στην Ιταλία».

Τι ισχύ θα έχει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής;

«Θα είναι μια γιγαντιαία μονάδα υπερπαραγωγής των 880 μεγαβάτ, κι αυτό μπορεί να συγκριθεί με όλες τις ιδιωτικές μονάδες που έχουν ανακοινωθεί στον ελλαδικό χώρο κι είναι των 400 μεγαβάτ».

Γιατί θα είναι υπερδιπλάσια;

«Διότι το κίνητρό της ήταν η μέγιστη ποσότητα πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιταλία κι όχι να καλύψει κάποιες ανάγκες. Για παράδειγμα, 400 μεγαβάτ είναι η μονάδα που θα ηλεκτροδοτήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο, το εργοστάσιο Αλουμινίου. Η μονάδα αυτή θα καίει φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο δεν είναι τόσο ρυπογόνο, όσο το μαζούτ ή ο λιγνίτης ή ο λιθάνθρακας, όμως έχει εκπομπές οξειδίου του αζώτου, που συμβάλλει στη δημουργία όζοντος».

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ «έκλεισε τα μάτια», μπροστά σ’ αυτή την εικόνα κι έδωσε το ΟΚ;

«Οι κρατικές υπηρεσίες διαχειρίζονται τα μεγέθη εκπομπών με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί. Δηλαδή παίρνουν τους κατάλληλους μέσους όρους, για να παρουσιάσουν μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Εμείς κινούμαστε αντίθετα. Παίρνουμε τη μέγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και συγκρίνουμε με τις προδιαγραφές. Ετσι εμείς έχουμε μετά από τρεις εργασίες αποδείξει ότι θα υπάρχει υπέρβαση των ορίων ποιότητας τόσο στα οξείδια του αζώτου όσο και στο όζον. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Χαλυβουργική λένε ότι με τις μέσες τιμές που έχουμε εμείς, δεν αναμένονται υπερβάσεις των ορίων».

Δηλαδή όλο το θέμα παίζεται γύρω από το πώς μετράνε οι δυο πλευρές τις τιμές των ρύπων;

«Είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι που γίνεται πάντα με τους αριθμούς».

Τι θα κάνετε για να εμποδίσετε τη δημιουργία αυτής της μονάδας;

«Προσβάλαμε μαζί με τη νομαρχία στο ΣτΕ την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Εμποδίζουμε τη δίοδο και την τροφοδοσία της νέας μονάδας με φυσικό αέριο, διότι η τροφοδοσία αυτή θα γίνει από το στάθμο της ΔΕΣΦΑ που υπάρχει στην περιοχή Στρίφη, η οποία τελεί υπό πολεοδόμηση. Πολεοδομούμε την ίδια τη Χαλυβουργική, ώστε αυτή η ενιαία βιομηχανική εγκατάσταση των 1.100 στρεμμάτων να γίνει κυρίως αστικό πράσινο και το αστικό πράσινο τοποθετείται στον ελεύθερο χώρο που υπάρχει για τη δημουργία της νέας μονάδας».

Εκτιμάτε ότι θα ευδοκιμήσουν οι κινητοποιήσεις σας;

«Για μας που έχουμε βιώσει τις κινητοποιήσεις επί 30 χρόνια στην περιοχή, ναι. Είμαστε αισιόδοξοι, επειδή ακουμπάμε πολύ καλά στα επιχειρήματά μας».


Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2494