Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε για τους Αγώνες

Μιχάλης, Παπαγιαννάκης

Συνένευξη στον Ανδρ. Παπαδόπουλο, Αυγή, 2004-09-05


Όλα όσα έλεγε ο ΣΥΝ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιβεβαιώθηκαν δηλώνει ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης σε συνέντευξή του στην "Κ.Α." Σε ό,τι αφορά την προεδρία του ΣΥΝ ο Μιχ. Παπαγιαννάκης δηλώνει πως αν οι προτάσεις και οι θέσεις που προωθεί εξυπηρετούνται μέσω της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει. Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν μέρες λιτότητας, προσθέτοντας ότι με τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα προτείνει να γκρεμιστούν πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς λέει ότι αυτό που προέχει σε μια πόλη όπως η Αθήνα είναι οι ελεύθεροι χώροι.

\* Είσαστε από την πρώτη στιγμή αντίθετος στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμα και την περίοδο της προετοιμασίας ασκήσατε κριτική. Τώρα που οι Αγώνες τελείωσαν νιώθετε ότι δικαιώθηκε η επιλογή σας;\

Δεν θα μου άρεσε να μην τα καταφέρναμε σε αυτή καθ’ αυτή τη διοργάνωση και να γίνονταν η χώρα ρεζίλι. Η αντίρρησή μου στους Αγώνες δεν ήταν αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να τους κάνει. Ήταν εναντίον της ίδιας της αντίληψης των Αγώνων. Δηλαδή των χορηγών, της ντόπας, του πρωταθλητισμού. Πέραν αυτών, το γιγάντιο κόστος, όπου πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά φαραωνικού τύπου, τα οποία ήδη έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Μια κοινωνία πρέπει να κάνει επιλογές πού ξοδεύει τα λεφτά της. Σκεφτείτε μόνο ότι για την ασφάλεια ξοδέψαμε δυο γέφυρες του Ρίου-Αντιρρίου. Μιλάω για το οικονομικό μέγεθος που ήταν γιγάντιο και δεν άξιζε τον κόπο. Το δεύτερο είναι η τεράστια ανισορροπία που έφερε στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, που πιστεύω ότι θα γίνουν και αποδείξεις, για τη μετακίνηση γιγαντιαίων κονδυλίων από μεγάλα έργα και διάφορες παρεμβάσεις στην επαρχία που πέρασαν δια ολισθήσεως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης η ζημιά στο περιβάλλον. Για παράδειγμα οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας. Σε ένα διάστημα 2-3 χρόνων πήρε όλους τους ελεύθερους χώρους και τους κάλυψε. Επομένως η οικονομική διάσταση, η περιφερειακή διάσταση, η οικολογική διάσταση μου αρκούν για να είμαι αντίθετος. Να προσθέσω και την ιδεολογική φόρτιση που είναι απαράδεκτη. Μεγάλη ιδέα, εθνικισμός, κρατισμός, λατρεία του πρωταθλητισμού, θεοποίηση του χρυσού μεταλλίου, και βεβαίως το ντόπινγκ που τώρα ανακαλύψαμε.

\* Λέτε δηλαδή ότι οι Αγώνες δεν αφήνουν κανένα κέρδος στην Ελλάδα:\

Τα έργα ίσως, κρατώντας όλες τις επιφυλάξεις που προανέφερα. Για παράδειγμα θέλω να δω να πάει το τραμ στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι, στη Δραπετσώνα, στις υποβαθμισμένες δηλαδή περιοχές και τότε ναι, θα μπορούσαμε να πιστώσουμε κάτι θετικό στους Αγώνες.

\* Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι "κάποιες από τις φοβίες που είχαμε αποδείχτηκαν υπερβολικές".\

Εγώ δεν είχα φοβίες που να τις θεωρώ υπερβολικές. Υποθέτω ότι ο πρόεδρος μίλησε για κάποιους που είχανε προβλέψει ότι θα έχουμε χούντα και στρατοκρατία, αυτά δεν γίνανε. Επειδή εγώ δεν είχα υποστηρίξει ποτέ τέτοια πράγματα, δεν έχω ανάγκη αυτοκριτικής επ’ αυτού. Για τα άλλα που λέγαμε και που έλεγε και η επίσημη απόφαση του κόμματος που να θυμίσω ήταν αντίθετη στους Αγώνες, επαληθεύτηκαν όλα. Τίποτα δεν ήταν υπερβολικό. Μάλιστα οι προβλέψεις που κάναμε για τα ελλείμματα αποδείχτηκαν αρκετά μετριοπαθείς. Το κόστος θα είναι τριπλάσιο από ό,τι είχαμε υπολογίσει.
Γιατί οι επιλογές που επιβλήθηκαν από τους Αγώνες -ακόμα και αυτές που φαίνονται καλές- έπρεπε να γίνουν λόγω των Αγώνων; Επίσης γιατί δεν γινόντουσαν άλλες τη στιγμή που κουβεντιαζόντουσαν. Εκεί θέλει μια συζήτηση κατά περίπτωση. Για παράδειγμα η Αττική οδός έπρεπε να γίνει. Το ζητούσαν οι αριστεροί πολεοδόμοι από το 1950. Αλλά όλα τα άλλα, όπως ο προαστιακός, ενώ προβλεπότανε χιλιάδες χιλιόμετρα δεν έγινε τίποτα. Έγινε μια γραμμή κουτσή γιατί δεν είχανε προβλέψει να συνδέσουν τον προαστιακό με το αεροδρόμιο.

\* Δηλαδή δεν συμφωνείτε ότι "η Ελλάδα τα πήγε καλά στους Αγώνες"\

Και σε αυτό έχω μια μικρή αμφισβήτηση. Στον οποιονδήποτε με στοιχειώδεις ικανότητες του έδινες εν λευκώ χρήση χρημάτων θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα. Αν οι πόροι σου είναι ατέλειωτοι, τότε τι να λέμε. Θα μπορούσα να φέρω δημοσιεύματα του τύπου τους τελευταίους 5 μήνες όπου ένα προβληματάκι τάδε, μια καθυστέρηση τάδε έλεγαν κυβέρνηση και διοργανωτές "πάρτε 50 εκατ. ευρώ, πάρτε 10 εκατ. ευρώ και λύστε το". Με συγχωρείτε, αλλά φυστίκια είναι τα ευρώ;
Θα υπάρξουν σκληρότερες μορφές λιτότητας γιατί θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το φοβερό έλλειμμα. Είμαστε σε πλήρη παράβαση με όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε. Εκτός της απίθανης περίπτωσης που έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 5% ή του 6%, που είναι όνειρα για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό

\* Ένας από τους σκοπέλους της κυβέρνησης είναι η μεταολυμπιακή χρήση των έργων.\

Ήδη ακούω κάποια πράγματα και ανατριχιάζω. Ιππόδρομος, Ελληνικό, Γουδί. Μιλάμε για χοντρά πράγματα. Μιλάμε για 10.000 στρέμματα το καθένα. Λένε π.χ. ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα πάντα. Εγώ λοιπόν προτιμώ να τα γκρεμίσουμε. Να απελευθερωθεί πλήρως ο Ιππόδρομος και θα δούμε τι θα κάνουμε. Να απελευθερωθεί πλήρως το Ελληνικό και θα δούμε τι θα κάνουμε. Σε μια πόλη σαν την Αθήνα πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ελεύθεροι χώροι.
Οι ιδέες που ακούμε για εκμετάλλευση είναι όλες ίδιες. Παντού λένε συνεδριακό κέντρο, κέντρα αναψυχής. Αυτά είναι καταστροφή. Υπάρχει τεράστια ένδεια προτάσεων και δημιουργικών σκέψεων για τη μεταολυμπιακή χρήση.


Για την προεδρία του ΣΥΝ

\* Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΝ που προτείνουν τη δυαρχία. Ποιά είναι η δική σας θέση;\

Πρώτη μου αντίδραση όταν την άκουσα, είναι ότι κάποιος θέλει να επισημοποιήσει μέσω αυτής της πρότασης μια πρότασή συμμαχίας προς κάποιους. Προς ποιους εγώ δεν ξέρω ή ποιος δεν ξέρω. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια δυαρχία ή μοναρχία ή πολυαρχία λύνει τα πολιτικά προβλήματα καλύτερα ή χειρότερα επειδή έχει περισσότερους ή λιγότερους ανθρώπους.

\* Ο ΣΥΝ θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Εσείς τελικά θα είστε υποψήφιος;\

Θεωρώ υποχρέωσή μου να καταθέσω ενόψει συνεδρίου τήν πρότασή μου για το σύνολο της πορείας του κόμματος, η οποία δεν είναι αρκετά καλή. Για την πολιτική γραμμή, για το πρόγραμμα και τον τρόπο που εφαρμόζεται, για την πολιτική πρακτική που θα πρέπει να είναι σε συντονισμό, για τα οργανωτικά. Αν αυτό εξυπηρετείται ή για να εξυπηρετηθεί πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση ότι αυτά τα λέω για να συμμετάσχω στην εκλογή της νέας ηγεσίας, θα το κάνω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται μια ηγεσία που θα εκφράζει μια πολιτικη γραμμή, ένα πρόγραμμα και ένα νέο τρόπο λειτουργίας. Αυτά πρέπει να πάνε μαζί.

Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=261