Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μπλα-μπλά ακρίβεια, μπλα-μπλα μέτρα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Χριστίνα, Πουλίδου

Αυγή της Κυριακής, 2008-06-22


Στο θέμα της συνθήκης της Λισσαβώνας, οι 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής διαπίστωσαν ότι τα στόματά τους είναι σφραγισμένα -αφενός διότι οχτώ χώρες δεν έχουν επικυρώσει και άρα οτιδήποτε ειπωθεί τώρα μπορεί να επηρεάσει τη στάση τους και αφετέρου διότι ακόμη και η έκφραση μιας προτροπής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης συνάντησε αντιδράσεις στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κεντρική ιδέα της συνόδου κορυφής αναζητήθηκε λοιπόν στο πολιτικό πεδίο -η ακρίβεια, το θέμα που μετ’ επιτάσεως θέτουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, ήταν η διέξοδος που επελέγη από τους 27 ηγέτες δεδομένου μάλιστα ότι η προσέγγιση του θέματος εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικούς όρους. Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη μόνο για τα δημοσιονομικά του οργανισμού και όχι για τις οικονομικές πολιτικές, η σύνθεση, η εξειδίκευση και η εφαρμογή των οποίων εναπόκειται στα κράτη-μέλη.

Οι 27 λοιπόν επί του θέματος αναγνώρισαν ότι οι τιμές στα καύσιμα και η κερδοσκοπία στα τρόφιμα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που πρέπει με κάποιον τρόπο να διευκολυνθούν. Αποκλειομένων όμως των δημοσιονομικών παρεμβάσεων "όπως τόνισαν ανελαστικά αρκετοί ηγέτες" η συνδρομή που μπορεί να παρασχεθεί από την Ε.Ε. είναι παροδική και αποσπασματική. Αυτή ήταν εξάλλου και η βασική επισήμανση των ηγετών στη σχετική συζήτηση, καθώς υπογραμμίστηκε ότι όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και να έχουν επίσης βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου άλλωστε μπορεί να συμπαρασύρει σε αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και επ’ αυτού οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση, ενώ ο \Χ. Μπαρόζο\ σημείωσε σχετικά πως η αλλαγή στη χρήση της ενέργειας από τους πολίτες απαιτεί χρόνο. Ταυτόχρονα, στην πρόταση που είχε φέρει η Γαλλία στο ECOFIN "αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο" αντέδρασαν η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία, υπαγορεύοντας στον \Ν. Σαρκοζί\ αναπροσαρμογή της πρότασής του.

Στην αναθεωρημένη εκδοχή της, η γαλλική πρόταση προβλέπει τον καθορισμό μιας "οροφής" στην τιμή του πετρελαίου, προκειμένου στην περίπτωση υπέρβασής της να επαναξιολογηθεί η πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ "το θέμα έμεινε ωστόσο ανοιχτό και θα επανέλθει επί γαλλικής προεδρίας.

Ραντεβού τον Οκτώβριο

Αμφιλεγόμενες εντυπώσεις δημιούργησε εξάλλου η πρόταση του \Σ. Μπερλουσκόνι\, που προβλέπει φόρο στην υπεραξία των εταιρειών πετρελαίου. Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την αύξηση του φόρου στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών από 27% σε 33%, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πόρων για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η πρόταση αυτή συνάντησε τη "συμπάθεια" ορισμένων και την ειρωνεία άλλων, που τη χαρακτήρισαν "μέτρο Ρομπέν των Δασών", ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγο νωρίτερα είχε υπενθυμίσει ότι ανάλογη πρόταση έχει υποβάλει ο \Μπ. Ομπάμα\ και είχε παρατηρήσει ότι η Ε.Ε. μπορεί να αναμείνει την αμερικανική εμπειρία στην εφαρμογή του μέτρου...

Με την ευκαιρία της συζήτησης εξάλλου ο Σ. Μπερλουσκόνι ανανέωσε την πολεμική του κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -"το υπερτιμημένο ευρω επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές" είπε και ζήτησε από την Ε.Ε. "να παρέμβει" απί του θέματος" χωρίς συνέχεια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τέλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις προκειμένου να παρουσιάσει τον Οκτώβριο μια συνεκτική έκθεση που να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις της Ε.Ε. Ως τότε οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα εξετάσουν τον σχεδιασμό μέτρων που αφορούν τις ειδικές ανάγκες των κοινωνιών τους "η ελληνική κυβέρνηση λ.χ. σχεδιάζει το Ταμείο κατά της Φτώχειας και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης" και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ως επόμενος προεδρεύων, δήλωσε εξάλλου ότι θα διαβουλευθεί με τις χώρες-παραγωγούς πετρελαίου, θα προωθήσει τη διαφάνεια για να αποφεύγονται οι κινήσεις κερδοσκοπίας και θα ενισχύσει τη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς.

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2677