Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ευχάριστος προς όλους... ακόμα

Ελίζα, Παπαδάκη

Αυγή, 2004-09-12


Τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, όπως εμφανίζεται μετά την κυβερνητική "απογραφή", απέφυγε να εκθέσει στην ομιλία του χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Και απέφυγε συνεπώς να παρουσιάσει μια πολιτική που πραγματικά θα το αντιμετωπίζει, προτιμώντας να συνεχίσει να εξαγγέλλει μιαν οικονομική πολιτική ευχάριστη για όλους.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε βεβαίως τους αριθμούς για το έλλειμμα (4,6% του ΑΕΠ πέρυσι, 5,3% φέτος) και για το χρέος (112% του ΑΕΠ), για να χαρακτηρίσει το πρόβλημα "οξύ" και "σοβαρό... με βαθιά αίτια στο κράτος και στις δομές της οικονομίας", τα οποία αίτια πάντως δεν κατονόμασε. Όλη η πολιτική που εξήγγειλε όμως κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο των πολιτικών που εξαγγέλλονταν από τον προκάτοχό του τα προηγούμενα χρόνια, τότε που το έλλειμμα εμφανιζόταν σαφώς κάτω από το όριο του 3% και το χρέος μειούμενο. Μόνη νύξη για τις αυξημένες δυσκολίες που θα έχει η δημοσιονομική πολιτική ήταν η αναφορά ότι όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πραγματοποιηθούν "σε ορίζοντα τριετίας", μέχρι δηλαδή το επόμενο προεκλογικό έτος 2007. Αυτό, όμως, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση παρουσιάζεται ως το πρώτο και κυριότερο σκέλος της πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα, στην οποία αφιερώνει το επόμενο έτος. Και το δεύτερο σκέλος άλλωστε του νέου αναπτυξιακού νόμου συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες για ενισχύσεις και επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και η εξαγγελλόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα είναι χωρίς κόστος.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιλέγει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, "με διάλογο και όχι με σύγκρουση", προβάλλοντας την επιδίωξη ενός κράτους "με επιτελικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο, που να βρίσκεται διαρκώς κοντά στον επενδυτή, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο που έχει ανάγκη", αλλά ταυτόχρονα να είναι "κράτος στρατηγείο".
Την "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή" που θα ακολουθήσει ανέπτυξε ο κ. Καραμανλής σε επτά άξονες:
- Διασφάλιση διαφάνειας και εντιμότητας στη διαχείριση ("τέλος στη διαφθορά και τη σπατάλη του Δημόσιου Τομέα"), με νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, κατάργηση "μαθηματικού τύπου" κ.λπ.
- "Συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, ώστε οι δημόσιες δαπάνες να αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο από την ανάπτυξη της οικονομίας και να μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ". Θα θέσει, είπε, όριο για τις αυξήσεις δαπανών όλων των υπουργείων και ΝΠΔΔ. Ταυτόχρονα, πάντως, διαβεβαίωνε ότι οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων για το 2005 θα κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά και ότι θα γίνουν προσλήψεις στην υγεία και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις γενικότερα. Αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ, υπενθυμίζεται, ανήγγελλαν παγίως όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Συμπεριλαμβάνει εδώ ο πρωθυπουργός, μιλώντας εν γένει για δημόσιες δαπάνες, και τις επενδυτικές; Δεν φαίνεται, αφού επιδιώκει την αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, που συνεπάγεται και αυξημένες εγχώριες δαπάνες, αν και ο τρίτος άξονάς του επιγράφεται "εξορθολογισμός του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων"(;). Επανέλαβε άλλωστε τον στόχο οι δαπάνες για την παιδεία από 3,5% να γίνουν 5% του ΑΕΠ.
- Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
- Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2005 (ξανά λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες, βεβαίως η Ολυμπιακή Αεροπορία και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Χρηματιστήριο).
- Δραστικός περιορισμός φορο- και εισφοροδιαφυγής.
- Μείωση εξοπλιστικών δαπανών, περικοπή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=273