Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Μόνο με προγραμματική συμφωνία θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση

Θανάσης, Λεβέντης

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, 2008-07-27


Τα δημοσιεύματα καθημερινά μιλάνε για κατάρρευση του ΕΣΥ, ενώ ο Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει το εντελώς αντίθετο. Τι ισχύει;

Ο κ. Αβραμόπουλος δίνει στις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του μία εξιδανικευμένη εικόνα για την υγεία, που ουδεμία σχέση έχει με τη σκληρή πραγματικότητα. Η τριτοκοσμική κατάσταση που διαπίστωσε στα Ελληνικά νοσοκομεία όταν ανέλαβε, σήμερα είναι ακόμα χειρότερη: τα κονδύλια για την υγεία είναι απελπιστικά χαμηλά κάτω από το μισό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των 27. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, ιδίως του νοσηλευτικού. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει εξαγγελθεί σε 2 χρόνια πάνω από 10 φορές, αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, όπως και οι οικογενειακοί γιατροί, παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τα αγροτικού τύπου υπολειτουργούν, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τα προνοιακά ιδρύματα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Τα χρέη των νοσοκομείων και οι τιμές των φαρμάκων στα ύψη.

Ο ιδιωτικός τομέας όμως ζει τη χρυσή του εποχή, με την ολόπλευρη στήριξη της Κυβέρνησης. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εμπορευματοποιεί τα πάντα, δείχνει και στο χώρο της υγείας, το σκληρό της πρόσωπο. Ο κ. Αβραμόπουλος υπηρετεί πιστά αυτήν την πολιτική, ενώ συγχρόνως παραπληροφορεί συστηματικά τον Ελληνικό λαό για την πραγματική κατάσταση.

 Πώς μπορούν να χωρέσουν οι επεκτάσεις της Πετρόλα-ΕΛΠΕ στο υπερκορεσμένο Θριάσιο;

Στο Θριάσιο έχει συγκεντρωθεί, άναρχα και απρογραμμάτιστα, το μεγαλύτερο μέρος της βαρειάς βιομηχανίας της χώρας. Οι βιομήχανοι, επικουρούμενοι από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, επιδιώκουν το μέγιστο όφελος και το ελάχιστο κόστος. Επιθυμία κάποιων εξ αυτών είναι ένα νέο Διυλιστήριο της Πετρόλα-ΕΛΠΕ και ένα εργοστάσιο κάυσης φυσικού αερίου στη Χαλυβουργική, και τα δύο στην Ελευσίνα.

Αλλά και η Πολιτεία στέλνει εδώ τα σκουπίδια όλης της Αττικής, στη χωματερή Φυλής-Άνω Λιοσίων, ενώ σχεδιάζει την ακόμα πιο επικίνδυνη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάντρας και τη μεταφορά των δεξαμενών καυσίμων του Περάματος στη Λίμνη Κουμουνδούρου. Μαζί με τις 3.000 βιομηχανικές και άλλες επιχιερήσεις, 19 εκ των οποίων υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο, έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι αντιδούν έντονα.

Προφανώς, ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση, όσο και να θέλουν να εξωραϊσουν την κατάσταση τα ΕΛΠΕ με τις πολυτελείς διαφημίσεις τους, δεν μπορούν να χωρέσουν στο Θριάσιο ούτε οι επεκτάσεις της Πετρόλα-ΕΛΠΕ, ούτε το νέο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

 Τελικώς, άλλαξε τίποτα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης στα θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας σε σχέση με πέρυσι;

Ευτυχώς, οι φετινές πυρκαγιές δεν έχουν, έως τώρα τουλάχιστον, την έκταση της περυσινής λαίλαπας, χωρίς όμως οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει να είναι και αμελητέες. Παρά κάποιες βελτιώσεις στην αντιμετώπισή τους, παραμένουν ακόμα σοβαρά κενά στο συντονισμό και τα μέσα που διατίθενται. Δίνουμε πάντα το βάρος στην πυρόσβεση, και μάλιστα την εξ ύψους, με τα άκρως δαπανηρά και όχι πάντα αποτελεσματικά εναέρια μέσα. Αγνοούμε σχεδόν την πυροπροστασία και κυρίως τις αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές, που είναι ανθρωπογενείς και συνήθως εσκεμμένες, με σκοπό το κέρδος από την αξιοποίηση και το εμπόριο της καμμένης γης. Οι διευκολύνσεις προς τους εμπρηστές και καταπατητές συνεχίζονται όπως και πριν, αν όχι περισσότερο, με σειρά καινούργιων δασοκτόνων νόμων.

 Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι υπάρχει διάθεση κουκουλώματος της υπόθεσης Siemens;

Και βέβαια υπάρχει. Από πολλές πλευρές μάλιστα, που δεν αφορούν μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους. Όλοι αυτοί οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί που δικτυώνονται και διαρθρώνονται με ακατάλυτους δεσμούς, κοντά και μέσα στους αρμούς της εξουσίας, έχουν κάθε λόγο να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Ό,τι ως τώρα αποκαλύφθηκε είναι έργο εκτός Ελλάδος. Η προσπάθεια είναι να επιβραδυνθεί ή και να συσκοτισθεί η υπόθεση, με πρωταγωνίστρια σε αυτό την Κυβέρνηση. Αν κρίνουμε και από άλλες παρεμφερείς υποθέσεις στο παρελθόν, δεν τα καταφέρνει και άσχημα. Μην μας εκπλήσσει η άρνηση της Κυβέρνησης για δημιουργία εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Είναι πάγια τακτική όλων των Κυβερνήσεων.

 Επειδή υπάρχει αρκετή φιλολογία, προβλέπετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Οι πρόωρες εκλογές είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα σπεύσει να πάει σε εκλογές τις οποίες γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τις κερδίσει. Στην παρούσα διεθνή και ελληνική οικονομική συγκυρία, η Κυβέρνηση της ΝΔ θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν όλοι οι αναλυτές να κερδίσει αυτοδυναμία σε εκλογές. Μην υποτιμάμε καθόλου το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη σας, “πληρώνει” το κυβερνητικό παρελθόν του ή το πρόβλημά του είναι σε επίπεδο ηγεσίας, όπως κάποιοι λένε;

Και τα δύο συντρέχουν, αλλά το ένα δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποια είναι σήμερα η ηγετική του ομάδα. Αν θεωρήσουμε ότι βασικό κριτήριο για τη λαϊκή ψήφο είναι η πορεία της οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ θα πληρώνει για πολύ καιρό ακόμα τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999. Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος: το ΠΑΣΟΚ τράβηξε σε διάφορες στιγμές και πολλούς Αριστερούς. Όσο το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει άσχημα, οι Αριστεροί προτιμούν να εκφράζονται από το φυσικό τους χώρο, τα κόμματα της Αριστεράς. Χωρίς την πλειοψηφία των αριστερών όμως (ένα 25-30% της ελληνικής κοινωνίας), το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει καλά.

 Τι πρέπει να πράξει ο ΣΥΝ σε ένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας; Θα είναι θετική εξέλιξη κάτι τέτοιο;

Η παρατεταμένη ακυβερνησία δεν είναι θετικό ενδεχόμενο. Είναι όμως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο λαός αρνείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Με βάση το νόμο Παυλόπουλου, χρειάζεται ένα κόμμα 38,5-39% για να κυβερνήσει. Το ποσοστό είναι εξαιρετικά χαμηλό, και σε λίγες χώρες του κόσμου απαντάται τόσο χαμηλό κατώφλι αυτοδυναμίας. Αν ο λαός δώσει τελικά στη ΝΔ 35%, ή και πάρα κάτω, αυτό θα είναι πράγματι μία θετικότατη εξέλιξη.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν λύσεις, ίσως όχι αρεστές στα μεγάλα κόμματα, αλλά υπαρκτές. Ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τότε να διαδραμματίσει καθοριστικό ρόλο. Για να συμμετέχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στις αρχές του για να το πετύχει.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να “αντιμετωπίσει” τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η κατάθεση προγραμματικής πρότασης;

Από πλευράς αρχών ήταν και παραμένει έτοιμος. Το πρόγραμμά του βέβαια όντως χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια σημεία. Το κυριότερο από αυτά είναι η οικονομία και η ανάπτυξη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι ελληνικοί πολιτικοί σχηματισμοί, οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα. Κανένα κόμμα μέχρι τώρα δεν το έχει απαντήσει πειστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό κυρίως έχει να διασαφηνίσει μέσα από τη διαδικασία κατάρτισης προγράμματος και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγική βάση της χώρας έχει στραφεί, σε υπερβολικό βαθμό, προς τις υπηρεσίες και την αγοραπωλησία της γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διατυπώσει μία πειστική πρόταση για το τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, χωρίς πρόθεση να χαϊδέψει αυτιά και χωρίς να μετακυλάει τα χρέη για το αύριο. Αν το καταφέρει, θα μπορεί να διαχειριστεί και πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2755