Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Siemens: Αγωγές κατά των αποδιοπομπαίων... στελεχών

Κάκη, Μπαλλή

Αυγή της Κυριακής, 2008-08-03


Μόλις στέγνωσε το μελάνι στην απόφαση της πρώτης δίκης της Siemens στο Μόναχο- με τη γνωστή καταδίκη του διαχειριστή των "μαύρων ταμείων" της μίζας- και ετοιμάζεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος. Το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει αγωγή εναντίον 11 υψηλόβαθμων στελεχών, μεταξύ άλλων των δύο τελευταίων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, Χάινριχ -Mr. Siemens- φον Πίρερ και Κλάους Κλάινερτ, ζητώντας τους αποζημιώσεις για τη βλάβη που επέφεραν στη Siemens. Βλάβη, αφενός οικονομική -μέχρι στιγμής είναι διαπιστωμένο ότι έρευσαν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε λαδώματα πάσης φύσεως- αφετέρου… ηθική, αφού το κύρος της εταιρείας έχει πληγεί βαθύτατα, ενώ στη γωνία την περιμένει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το εποπτικό συμβούλιο της Siemens ήταν περίπου υποχρεωμένο να προχωρήσει σ’ αυτή την αγωγή. Πρέπει κάπου να ρίξει την ευθύνη για το σκάνδαλο και να απαιτήσει αποζημίωση, αλλιώς θα κληθεί κάποια στιγμή ο ίδιος ο όμιλος να αποζημιώσει τους μετόχους του. Η αγωγή σε βάρος των φον Πίρερ και ΣΙΑ -σχετικά πρωτόγνωρη στη Γερμανία- δεν είναι πράξη εκδίκησης, όπως έσπευσαν να καταγγείλουν διάφοροι μάνατζερ. Το αστικό δίκαιο ορίζει ότι όποιος επιφέρει βλάβη κάνοντας μια παρανομία, πρέπει να την καλύπτει. Περίπου όπως γίνεται με τα τροχαία ατυχήματα, τις τσαλακωμένες λαμαρίνες τις πληρώνει αυτός που πέρασε με κόκκινο.

Και οι μάνατζερ της Siemens πέρασαν με κόκκινο. Και, έστω με καθυστέρηση, τους έπιασαν. Οι μίζες είναι παράνομες, όχι μόνο γι’ αυτούς που τις παίρνουν -γι’ αυτούς είναι αρμόδια δικαστήρια άλλων χωρών, μεταξύ άλλων και τα ελληνικά- αλλά και γι’ αυτούς που τις δίνουν. Το κόστος από αυτή την παρανομία για τη Siemens - τώρα που το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, εννοείται- είναι τεράστιο. Πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοιχίζουν στον όμιλο τα πρόστιμα και οι δικηγόροι. Κι ακόμη δεν έχει πέσει η καμπάνα της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό το κόστος καλούνται να πληρώσουν οι 11 πρώην μεγαλομάνατζερ, αυτοί που κρατούσαν τα τελευταία χρόνια τα ηνία της Siemens και που έκαναν σύστημα το λάδωμα.

Τα λεφτά είναι πολλά ακόμη και για κάποιον σαν τον φον Πίρερ που έβγαζε κάθε χρόνο εκατομμύρια. Και περιθώρια για εξωδικαστική συμφωνία δεν υπάρχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα δικαιώματα των μετόχων. Η εκδίκαση αυτής της αγωγής θα έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία των επιχειρήσεων που οι μάνατζερ θα πληρώσουν ακριβά τις παρανομίες τους. Αυτό που κατά τα φαινόμενα δεν θα πληρώσει κανείς, ούτε βεβαίως η νέα "καθαρή" διοίκηση της Siemens, είναι η απόφαση να καταργήσει 17.000 θέσεις εργασίας- ακόμη κι αν αποδειχθεί επιχειρηματικά λανθασμένη.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2757