Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δημοσκοπικές επισημάνσεις

2008-10-23


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η επιτροπή προγράμματος του ΣΥΝ, με συμβολή της επιτροπής πολιτικής τεκμηρίωσης, στις 20 Οκτωβρίου 2008, με θέμα «Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ο δικομματισμός και η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών». Ομιλητές ήταν οι πολιτικοί αναλυτές και υπεύθυνοι εταιρειών δημοσκοπήσεων, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Θωμάς Γεράκης, Δημήτρης Μαύρος, Ηλίας Νικολακόπουλος και Στράτος Φαναράς.

Οι αναλύσεις, προσεγγίσεις και τοποθετήσεις όλων ανεξαιρέτως των ομιλητών κινήθηκαν εντός της βεντάλιας των απόψεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με επιπλέον στοιχείο το γεγονός ότι η ανάδειξη στην προεδρία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ήταν καθοριστική για το άνοιγμα του κόμματος προς τις νεότερες ηλικιακά κοινωνικές κατηγορίες. Από όσα ακούστηκαν, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

• Η κρίση του δικομματισμού μοιάζει να είναι περισσότερο συγκυριακή και λιγότερο δομική, ώστε δεν αποκλείεται η αναστήλωσή του.

• Η κρίση περισσότερο συντηρητικοποιεί αντί να ριζοσπαστικοποιεί την κοινωνία.

• Ως προς τις εισροές στον ΣΥΝ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες προέρχονται είτε από το ΠΑΣΟΚ, που είναι η πολυπληθέστερη εισρέουσα ομάδα, είτε από ΝΔ (20% και 10% αντιστοίχως). Πρόκειται για πολίτες που επιθυμούν κυβερνητικές λύσεις. Ένας από τους ομιλητές τόνισε ότι η δημοσκοπική έκρηξη σχετίζεται και με το γεγονός ότι ο Αλ. Αλαβάνος άνοιξε τα θέματα της νέας πλειοψηφίας και της νέας διακυβέρνησης, ενώ άλλος ομιλητής επισήμανε ότι οι πτωτικές τάσεις οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην κάθετη και απόλυτη άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

• Οι νεότερες ηλικίες, που είναι απογοητευμένες από το δικομματικό σύστημα, δεν αρκούνται σε οραματικούς αντισυστημικούς στόχους, αλλά θέλουν κι αυτοί ρεαλιστικές ταυτόχρονα προτάσεις και λύσεις στα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

• Οι πολίτες που επιλέγουν Συνασπισμό, στην πλειονότητά τους θεωρούν την Αριστερά ως μια ηθική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και τη χρηστή διαχείριση με τη συμμετοχή της σε κυβερνητικά σχήματα. Φαίνεται ότι οι πολίτες θεωρούν ελλιπείς τις προτάσεις της Αριστεράς στα θέματα οικονομίας.

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων και των τοποθετήσεων που ακολούθησε, ήταν πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να «επιδιορθώσουν την πραγματικότητα». Ερωτήσεις και τοποθετήσεις κινήθηκαν στο μοτίβο ότι, ναι μεν αυτά επισημαίνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα να ανατρέψει αυτό ακριβώς το πολιτικό σκηνικό. Σε ερώτημα μάλιστα αν η καταγραφόμενη δυναμική θα ήταν η ίδια σε περίπτωση που ο ΣΥΝ ήταν μόνος του χωρίς το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εισηγητές συνομολόγησαν ότι οι πολίτες κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν κάνουν καμιά τέτοια διάκριση και θεωρούν ταυτόσημους τους δύο τίτλους.

Γ. Γ.

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2908