Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Που διαφέρουν - που συγκλίνουν Ομπάμα και Μακέιν

Κάκη, Μπαλλή

Αυγή της Κυριακής, 2008-11-02


Την Τετάρτη ένας από τους δύο θα είναι ο νικητής. Και από τον Ιανουάριο, επισήμως, ο πλανητάρχης. Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αναμέτρηση ανάμεσα στον χαρισματικό, σχετικά νεαρό, μαύρο υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάρακ Ομπάμα και στον γηραιό, βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, ενδιαφέρουν ολόκληρο τον πλανήτη. Οι δύο μονομάχοι διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα ως εμφάνιση και στιλ. Διαφέρουν, όμως, εξίσου πολύ οι απόψεις τους για την οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική; Η «Κ.Α.» προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα βασικά- πάντα με την επισήμανση ότι συνήθως άλλα λένε οι πολιτικοί πριν από τις εκλογές κι άλλα κάνουν μετά…

Οικονομία και πιστωτική κρίση

Ομπάμα: Για την αναθέρμανση της οικονομίας ο Ομπάμα βάζει μπροστά το κράτος: Θέλει να δρομολογήσει ένα πακέτο δημοσίων επενδύσεων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικοδομή, στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο Ομπάμα τάσσεται υπέρ της ρύθμισης στις χρηματαγορές, επιδιώκει την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ θέλει να ιδρύσει ένα κρατικό ταμείο στήριξης για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους.

Μακέιν: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ποντάρει στη δύναμη της αγοράς για την αναθέρμανση της οικονομίας: Θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις με τη βοήθεια φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων. Με αφορμή την πιστωτική κρίση ο Μακέιν προτείνει να εξαρτώνται οι υψηλές αποδοχές των μάνατζερ από τη συναίνεση των μετόχων.

Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος

Ομπάμα: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προωθεί φορολογικά κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, ενώ θέλει να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και στο εμπόριο ρύπων, που οργανώθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο. Επίσης δεσμεύεται για επενδύσεις 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Στόχος του είναι μέχρι το 2025 το 25% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Μακέιν: Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύεται για την κατασκευή 45 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2030, καθώς θεωρεί ότι τα όρια της πυρηνικής ενέργειας είναι πρωτίστως πολιτικά και όχι τεχνικά. Επιπλέον, ζητά να ανοίξουν για γεωτρήσεις πετρελαίου τα φυσικά πάρκα των αμερικανικών ακτών.

Σύστημα υγείας

Ομπάμα: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος προτείνει την εκ βάθρων αναμόρφωση του συστήματος ιατρικής περίθαλψης. Μέχρι το 2012 θα πρέπει να μπορούν να έχουν ασφάλιση υγείας όλοι οι Αμερικανοί- 47 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι απʼ ό,τι σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει είτε να προσφέρουν ασφάλιση στους υπαλλήλους τους είτε να πληρώνουν γιʼ αυτούς σε ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Επιπλέον ο Ομπάμα θέλει να δημιουργήσει ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης - το οποίο υπολογίζει ότι θα στοιχίσει μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.

Μακέιν: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιδιώκει πρωτίστως να μειώσει το κόστος του συστήματος υγείας. Θέλει να διευκολύνει τους φτωχούς να κάνουν ασφάλιση υγείας, μέσω φοροαπαλλαγών στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Λιγότερο κράτος, περισσότερη ατομική ευθύνη», είναι το σύνθημά του.

Ιράκ

Ομπάμα: Ήταν από την αρχή κατά της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, ενώ είχε ψηφίσει στη Γερουσία υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τον Μάρτιο του 2008. Συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ, ενώ καταψήφισε πέρσι τόσο την ενίσχυση των δυνάμεων όσο και την παράταση της επιχείρησης. Εάν γίνει πρόεδρος έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει ο αμερικανικός στρατός το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες.

Μακέιν: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν θέλει να δεσμευτεί για τη χρονική στιγμή της αποχώρησης από το Ιράκ.

Ιράν και Συρία

Ομπάμα: Στις προεκλογικές ομιλίες του ο Μπάρακ Ομπάμα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι κατʼ αρχήν πρέπει να αντιμετωπισθεί η κρίση με το Ιράν με όλα τα διπλωματικά μέσα, ωστόσο δεν αποκλείει και τα στρατιωτικά. Εάν γίνει πρόεδρος σκοπεύει μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας του να συναντηθεί με τους προέδρους του Ιράν, της Συρίας, της Βενεζουέλας, της Βόρειας Κορέας και της Κούβας. «Το να μην μιλά κανείς με κάποιες χώρες δεν είναι δείγμα δύναμης αλλά αλαζονείας», είναι η άποψή του.

Μακέιν: Έναν πόλεμο ενάντια στο Ιράν ως ύστατη επιλογή δεν τον αποκλείει ο Τζον Μακέιν, ωστόσο προτεραιότητα έχει η διπλωματία, η οποία όμως έχει όρια και προϋποθέσεις.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι

Εδώ είναι τουλάχιστον δυσδιάκριτες οι διαφορές μεταξύ Ομπάμα και Μακέιν. Και οι δύο θεωρούν άρρηκτους τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και κράτους του Ισραήλ, και οι δύο τάσσονται γενικώς υπέρ μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

Ευρώπη

Ομπάμα: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι μέλος της επιτροπής της Γερουσίας για τις σχέσεις με την Ευρώπη- πλην όμως σχεδόν ποτέ δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις της. Στην κύρια προεκλογική ομιλία του για την εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πέρασε στα ψιλά- ως σύμμαχος και εταίρος εννοείται. Ο Ομπάμα είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «δεν έχουμε συμφέροντα μόνο στη Βαγδάτη, αλλά και στην Κανταχάρ και το Καράτσι, στο Τόκιο και το Λονδίνο, στο Πεκίνο και το Βερολίνο». Γενικά δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, «ως ισότιμοι εταίροι» πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις και τα προβλήματα του 21ου αιώνα- τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή, την πείνα και τη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Επίσης, θέλει τη στήριξη της Ευρώπης στο θέμα του Ιράν.

Μακέιν: Σε αντίθεση με τον ομοϊδεάτη του πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Μακέιν υπόσχεται ότι θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων της Αμερικής. Στην ομιλία του περί εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε την Ε.Ε. «έναν μοναδικό στο είδος του σύμμαχο» των ΗΠΑ και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο με την Ευρώπη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής για το κλίμα.

Ρωσία

Ομπάμα: Η Ρωσία δεν είναι ούτε φίλος ούτε εχθρός, αλλά μια χώρα με την οποία πρέπει να βρούμε πρακτικούς τρόπους συνεργασίας, είχε πει ο Ομπάμα κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέζουν τη Ρωσία για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια. «Ήρθε η ώρα να δείξουν αυτοσυγκράτηση η Ρωσία και η Γεωργία», είχε πει κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Καύκασο, ρίχνοντας την ευθύνη όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και στην Τιφλίδα. Από καιρό τάσσεται υπέρ της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «σε συνεννόηση με τη Ρωσία»- η οποία ως γνωστόν δεν θέλει ούτε να τʼ ακούσει. Γενικά η στάση του Ομπάμα έναντι της Ρωσίας είναι ασαφής.

Μακέιν: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει πει ποτέ μια φιλική κουβέντα για τη Ρωσία, πάντοτε έβλεπε την όποια προσέγγιση με τη Μόσχα επιφυλακτικά έως αρνητικά. Θεωρεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο κύρος της και χώρο επιρροής, την κατηγορεί για εκβιασμό των γειτονικών της κρατών και εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να κρατήσει σκληρότερη στάση έναντι της Μόσχας. Μάλιστα είχε προτείνει να εκδιωχθεί η Ρωσία από το G8 και να αντικατασταθεί από την Ινδία και τη Βραζιλία, «αφού η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατική ελεύθερη οικονομία».

Άμβλωση

Ομπάμα: Τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίσουν οι ίδιες εάν θα κάνουν άμβλωση ή όχι. Και υποστηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επιτρέπει την έκτρωση μέχρι την ημέρα που το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει μόνο του, μέχρι δηλαδή την 24η -κατʼ άλλους 28η- εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Μακέιν: Τάσσεται κατά της έκτρωσης και υπέρ της προστασίας της αγέννητης ζωής. Θέλει την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά δέχεται να μπορεί να κάνει μια γυναίκα έκτρωση σε έκτακτες περιπτώσεις και με ειδική άδεια. Αντίθετα η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Σάρα Πέιλιν στηρίζει την απόλυτη απαγόρευση.

Οπλοφορία

Ομπάμα: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επιδιώκει να φρενάρει άμεσα την παράνομη οπλοκατοχή. Ερωτηθείς πέρσι εάν θα ψήφιζε την απόλυτη απαγόρευση της οπλοκατοχής είχε απαντήσει «ναι», αλλά δεν το διαφημίζει.

Μακέιν: Ο αντίπαλός του θεωρεί ότι το δικαίωμα των πολιτών στην οπλοφορία είναι βασικό συνταγματικό δικαίωμα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες, όχι να περιορίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών», είναι το σύνθημά του.

Θανατική ποινή

Ομπάμα: Ο γερουσιαστής από το Ιλινόις αποδέχεται για τα περισσότερα βαριά κακουργήματα την επιβολή της θανατικής ποινής. Ωστόσο, ζητά τη ακριβή αρχειοθέτηση των ανακρίσεων και των αποδεικτικών στοιχείων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της δικαστικής πλάνης.

Μακέιν: Υποστηρίζει τη θανατική ποινή για εγκλήματα κατά της ζωής και στηρίζει μια πρωτοβουλία για την επέκταση αυτής της ποινής και σε άλλα εγκλήματα, κυρίως όσα έχουν κίνητρα που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία.

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=2932