Με την αριστερά για να καλύψουμε το κοινωνικό και οικολογικό έλλειμμα της Ευρώπης

Γρηγόρης, Νικολαϊδης

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, 2009-03-06


Επιμένοντας στην επιλογή της προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, ο υποψήφιος για το εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ Γρηγόρης Νικολαϊδης υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή αριστερά "δεν πρέπει να αφήσει το ευρωπαϊκό όραμα να ξεφτίζει στα χέρια του διεθνοποιημένου κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών". Στη βάση αυτή υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί περιεχόμενο και προοπτική σε μια "αριστερόστροφη Ευρώπη".

* Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών και ποια τα "όπλα" του ΣΥΡΙΖΑ;

Το διακύβευμα ήταν, είναι και μένει η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Ο Ζακ Ντελόρ έχτισε μεθοδικά και αθόρυβα θεσμούς και πολιτικές, που ενίσχυαν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε., ήταν η εποχή που ακούγονταν δυνατά το σύνθημα για την «Ευρώπη των λαών». Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πορεία αποδόμησης των ενοποιητικών πολιτικών και των συμμετοχικών θεσμών στην Ευρώπη, που έφθασε στο όριό της με την απόρριψη του ευρωσυντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει τα φοβικά, αντιευρωπαϊκά του σύνδρομα να ξαναβγεί στους δρόμους για την Ευρώπη των λαών μαζί με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες, για να ξαναδώσει περιεχόμενο και ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα απαιτώντας καταστατικές δεσμεύσεις για την κοινωνική συνοχή, τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις με ενίσχυση του νομοθετικού και ελεγκτικού ρόλου του κοινοβουλίου. Μια Ευρώπη απεξαρτημένη από τον ευρωατλαντισμό, πλανητικό πόλο συσπείρωσης των φιλειρηνικών χωρών και συνδιαμόρφωσης των δημοκρατικών οικολογικών και κοινωνικών πολιτικών.

* Ανησυχείτε μήπως η οικονομική κρίση, αλλά και ο διχασμός που επικρατεί στην Ε.Ε. μπορεί να βάλει στον πάγο την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης;

Ήδη έχουμε μια επικίνδυνη απορρύθμιση όλης της λειτουργίας του Οργανισμού της Ε.Ε. με την πρωτοφανή ένταση της οικονομικής κρίσης, που ενισχύει τις εθνικές περιχαρακώσεις. Η «ευρωπαϊκή αριστερά» δεν πρέπει να αφήσει το ευρωπαϊκό όραμα να ξεφτίζει στα χέρια του διεθνοποιημένου κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά πρέπει να το ξαναπάρει στα χέρια της, για να του δώσει σάρκα και οστά μαζί με όλες τις προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της ηπείρου μας. Αυτή η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι ό,τι καλύτερο έγινε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στον πλανήτη, η διαφωνία μας για τις νεοσυντηρητικές της πολιτικές δεν σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να γκρεμιστεί αυτό το οικοδόμημα. Και ξέρουμε καλά ποιοι είναι αυτοί. Πρέπει απλά να ξαναδώσουμε περιεχόμενο και προοπτική σε μια αριστερόστροφη Ευρώπη, όπου οι λαοί της θα αποφασίζουν και όχι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα χτίζονται πολιτικές στήριξης και αλληλεγγύης των πιο αδύναμων χωρών και πολιτών της.

* Ποια άμεσα μέτρα προτείνετε για την κάλυψη του οικολογικού ελλείμματος της χώρας μας στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων και της διάσωσης και ανάπλασης των δημόσιων, ελεύθερων χώρων, τομείς όπου η δική σας επιστήμη (γεωπονική) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο;

Άμεσα μέτρα για τα τρόφιμα: Μείωση και έλεγχο της χρήσης των χημικών (φυτοφάρμακα - λιπάσματα) στη γεωργία με καθιέρωση της χορήγησής τους με συνταγή γεωπόνων (ειδικό σώμα συνταγογράφων), όπως γίνεται στις χώρες της Ε.Ε.

Εποπτικό έλεγχο του κράτους στην παραγωγή και διάθεση των βιολογικών, αγροτικών προϊόντων με σήμανσή τους με το διεθνές σήμα (BIO).

Πλήρης ανίχνευση και σήμανση των μεταλλαγμένων και των προϊόντων στα οποία αυτά χρησιμοποιούνται συμπεριλαμβανομένων όλων των ζωοκομικών προϊόντων (κρέας, αυγά, γαλακτομικά κ.ά.). Διατήρηση της απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ.

Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΦΕΤ με επαρκή εργαστηριακό εξοπλισμό και πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.

Δημιουργία τραπεζών «διατήρησης ζωικού και φυτικού γενετικού υλικού» με στόχο την καταγραφή, προστασία και διάδοση της μοναδικής βιοποικιλότητας της χώρας.

Άμεσα μέτρα για την διάσωση των δημόσιων, ελεύθερων χώρων: Προστασία του αιγιαλού και ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτόν με διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα και καθορισμό της παραλιακής ζώνης, (50 μέτρα από τον αιγιαλό) ως «μη δομήσιμης».

Δημιουργία «τράπεζας γης» για την επίλυση των προβλημάτων των ιδιοκτησιών σε κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους με την ανταλλαγή τους με ανάλογης αξίας δημόσια έκταση εκτός των πόλεων.

Θέσπιση μητροπολιτικών φορέων διαχείρισης του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων με την συμμετοχή του κράτους και θεσμικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Τα πρώην στρατόπεδα των πόλεων που έχουν προδιαγραφές μητροπολιτικών πάρκων πρέπει ιδιοκτησιακά να ανήκουν στους οικείους δήμους με την ταυτόχρονη αποδοχή της διαχείρισής τους από τους μητροπολιτικούς φορείς πρασίνου. Τροποποίηση του Ν. 2882/2001 «περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων» για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων.

* Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει η ευρωπαϊκή αριστερά, ώστε να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.;

Έχει πολλές δυνατότητες, που και η ίδια ακόμα δεν τις γνωρίζει, αρκεί να ενστερνιστεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνενώνοντας πολιτικές, κινητοποιώντας συλλογικότητες και πολίτες, διακηρύττοντας την εμπιστοσύνη της σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της οικολογίας. Επομένως, ψηφίζουμε δαγκωτό το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της «ευρωπαϊκής αριστεράς» στις 7 Ιουνίου 2009 για μια νέα αρχή.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3303&export=word