Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η ανεργία συνεχίζει την ανηφόρα

Κάκη, Μπαλλή

Αυγή της Κυριακής, 2009-03-08


Συνήθως στα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης Πληροφορικής του κόσμου, της CeBIT του Αννόβερου, ο/η εκάστοτε καγκελάριος της Γερμανίας έσπευδε να φωτογραφηθεί μπροστά από εικόνες του μέλλοντος και να ξεφύγει για λίγες ώρες από τα προβλήματα του παρόντος.

Στα φετινά εγκαίνια η Άγγελα Μέρκελ δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Ακόμη και ο κλάδος του μέλλοντος είναι βυθισμένος στην κρίση, η CeBΙΤ του 2009 είχε τους λιγότερους εκθέτες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ο επίτιμος προσκεκλημένος, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας -που φιλοξενεί τη Silicon Valley- Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ εμφανίστηκε εξίσου τσαλακωμένος με την οικονομία της πολιτείας του.

Ο πρώην Εξολοθρευτής, όπως και όλοι οι ομόλογοί του στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει την ταχύτερη αύξηση της ανεργίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο εντός του Φεβρουαρίου καταργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν 700.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και δεν υπάρχει προοπτική άμεσης βελτίωσης στον ορίζοντα.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες παλεύουν με την αυξανόμενη ανεργία, με τους οιωνούς να σκοτεινιάζουν βαθύτερα πάνω από την Ισπανία και τη Βρετανία. Αλλά και στη Γαλλία η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας τον Ιανουάριο αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι εντός του 2009 θα χάσει 350.000 θέσεις εργασίας.

Προσδοκίες από την Ουάσιγκτον

Τώρα όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα σχέδια διάσωσης του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι, αν τα καταφέρουν οι Αμερικανοί, θα τραβήξουν έξω από το τούνελ και τον υπόλοιπο βιομηχανικό κόσμο. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να οδηγήσουν τον κόσμο εκτός της ύφεσης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, αναζητά τη στήριξη των ΗΠΑ και στη μάχη ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους: «Αναδομείτε και εσείς τις τράπεζές σας, όπως και εμείς» είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, «αλλά πόσο ασφαλέστερες θα ήταν οι καταθέσεις των πολιτών αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαζόταν για να θέσει εκτός νόμου τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα και τους υπεράκτιους τραπεζικούς παραδείσους».

Ο Μπράουν εν όψει και της συνόδου κορυφής των G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο προσπάθησε να κερδίσει τη συνεργασία των Αμερικανών τόσο στα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, όσο και στα σχέδια για μια νέα «αρχιτεκτονική» των αγορών, ώστε να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτή που βιώνει τώρα ο πλανήτης.

Το ανατολικό «αγκάθι»

Μπορεί οι περισσότερες κυβερνήσεις να «καίγονται» για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ύφεση -και την ανεργία που τη συνοδεύει-, κάποιες όμως έχουν κι άλλο μαχαίρι στον λαιμό: τον κίνδυνο να μην μπορούν πλέον να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές. Μέχρι τώρα ζορίζονταν οι χώρες με υψηλά ελλείμματα, υψηλό χρέος ή εξαιρετικά εκτεθειμένο τραπεζικό σύστημα, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα -που οι αγορές τις «τιμωρούσαν» με υψηλά επιτόκια δανεισμού για τα κρατικά ομόλογά τους. Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη Κυριακή, όμως, που δεν κατέληξε σε μια ξεκάθαρη δέσμευση αλληλεγγύης έναντι της ανατολικής Ευρώπης, βρέθηκε μία ακόμη χώρα να ζορίζεται πολύ, η Αυστρία.

Τώρα οι αγορές θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει πρόβλημα πληρωμών η Αυστρία παρά να κλατάρει οικονομικά η Ιταλία. Στη δημοπρασία των κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα το spread των αυστριακών ομολόγων έφτασε στο ύψος των ελληνικών, φέρνοντας, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο, την Αυστρία στο «ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας» με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την -εκτός Ε.Ε.- Ισλανδία.

Η Αυστρία πληρώνει την τεράστια έκθεσή της στις ανατολικοευρωπαϊκές αγορές. Ως γνήσια διάδοχος της παλιάς Αυστροουγγαρίας, έχει επενδύσει πάνω από το 70% του ΑΕΠ της στο μέλλον των ανατολικών γειτόνων της μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ.

Οι τράπεζες της Βιέννης έχουν επενδύσει σε θυγατρικές στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα που η ανατολική Ευρώπη βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης -με την μπάλα να παίρνει ακόμη και οικονομικά σχετικά στιβαρές χώρες όπως η Πολωνία- το αυστριακό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να τις σώσει εάν καταρρεύσουν οι ανατολικοευρωπαϊκές οικονομίες.

Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3316