Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Πρέπει να πάρετε σκληρά μέτρα

Jean Claude, Yiounker

Συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 2009-03-22


Σκληρή στάση υιοθετεί απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρώτη φορά μιλά για τη χώρα μας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και εξηγεί γιατί η Ευρώπη επιμένει στη σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και στη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

*Σε αυστηρό τόνο προειδοποιεί: «Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται κι άλλες ενέργειες για την εξυγίανση των οικονομικών της».

*Γνωρίζει την κοινωνική αναταραχή, αλλά καλεί τους Ελληνες «να σκεφθούν και τα παιδιά τους».

*Υπεραμύνεται, τέλος, των επιλογών της Ε.Ε., δηλώνοντας «άλλο η Αμερική και η Αγγλία και άλλο η Ευρώπη».

* Κύριε πρόεδρε, πρόσφατα ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για να βοηθήσει την πραγματική οικονομία να ανακάμψει. Η κριτική απέναντι στις αποφάσεις της Ε.Ε. όλο και αυξάνεται. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

- Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αποφασίσαμε να δώσουμε τονωτικό πακέτο στήριξης για την οικονομία που αντιστοιχεί στο 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αυτό είναι μια τεράστια προσπάθεια και πρέπει όλοι να τη λάβουν υπόψη τους. Στην ευρωπαϊκή οικονομία δουλεύουν οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές (automatic stabilizers) που παίζουν συγκεκριμένο ρόλο και έχουν διαφορετικό αντίκτυπο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ (σ.σ.: Οι αυτόματοι σταθεροποιητές προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και ενεργοποιούνται σε περίοδο κρίσης για να διασφαλιστεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης. Στην ουσία είναι «κοινωνικοί σταθεροποιητές», που εξασφαλίζουν τα επιδόματα πρόνοιας όταν υπάρχει οικονομική αστάθεια. Η Ελλάδα εξαιρείται λόγω μεγάλου χρέους). Υπάρχει 100% διαφορά στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μου η Ε.Ε. έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να αυξήσουμε τα κονδύλια για τα πακέτα στήριξης.

* Τι θα γίνει, όμως, σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί;

- Τα πακέτα στήριξης έχουν αυτό το στόχο ακριβώς: Να αποτρέψουν την εμβάθυνση της κρίσης. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επίδραση θα έχουν και μετά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο λήψης διαφορετικών μέτρων. Πρώτα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πακέτα αυτά θα φέρουν τα σωστά αποτελέσματα. Η εφαρμογή τους άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες και δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο για να δούμε τα αποτελέσματα.

* Για ποιο λόγο η Ευρώπη επιμένει στη σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και στη μείωση των ελλειμμάτων και όχι στην αύξηση των πακέτων στήριξης; Αυτή η στάση μπορεί να φέρει μια χώρα όπως η Ελλάδα σε ύφεση.

- Μα ήδη ξοδεύουμε χρήματα για την πραγματική οικονομία. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πολιτική να προσθέτεις έλλειμμα πάνω στο έλλειμμα και δημόσιο χρέος πάνω στο δημόσιο χρέος φέρνει την ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υιοθετήσουμε στρατηγική εξόδου από την κρίση και να επιστρέψουμε στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης, αυξήσαμε τα ελλείμματά μας και πήραμε μέτρα, που είναι διαφορετικά από αυτά που παίρναμε στο παρελθόν.

* Πρόσφατα το Eurogroup και η Κομισιόν ζήτησαν από την Ελλάδα αυστηρά μέτρα. Από την άλλη, όμως, το 20% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Πώς βοηθάτε έτσι την Ελλάδα;

- Νομίζω ότι είναι καθήκον της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα. Για να μπορέσετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών, πρέπει να διορθώσετε τα δημόσια οικονομικά σας. Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα!

* Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πρώτα τα συμφέροντα των πολιτών. Τι απαντάτε;

- Μια σωστή δημοσιονομική πολιτική είναι για το συμφέρον των πολιτών.

* Ακόμα και σε περίοδο κρίσης;

- Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε αυστηρή πολιτική σε περιόδους κρίσης και γι’ αυτό, το 2005, αναθεωρήσαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οπως σας είπα, όμως, πρέπει να έχουμε και στρατηγική εξόδου.

* Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε τρία χρόνια διορία για την αναπροσαρμογή των ελλειμμάτων της, ενώ η Κομισιόν θα δώσει δύο χρόνια. Είναι, τελικά, τόσο σημαντικός ο ένας χρόνος;

- Μα η Ελλάδα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ώστε οι αγορές να το καταλάβουν καλά. Οτι, δηλαδή, η εξυγίανση είναι τεράστιας σημασίας και θέμα προτεραιότητας για την ίδια. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα δείχνουν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

* Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό. Τι συζητήσατε;

- Με τον κύριο Καραμανλή είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για τα προβλήματα του ελληνικού προϋπολογισμού. Του εξήγησα το ύψος των απαιτήσεών μας και μου εξήγησε τις δυσκολίες οι οποίες είναι μεγάλες. Καταλαβαίνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να σκεφτούμε και το μέλλον.

* Εσείς έχετε, όμως, σκεφτεί ότι οι ασφυκτικές πιέσεις μπορεί να έχουν και πολιτικές συνέπειες;

- Εχω πλήρη γνώση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι και η καλύτερη. Οφείλω να ομολογήσω ότι πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όταν συζητάμε στην Ευρώπη για τα προβλήματα της Ελλάδας.

* Φοβάστε κοινωνική αναταραχή;

- Πιστεύω ότι η έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι για να προστατεύσουν το μέλλον των παιδιών τους η οικονομία της χώρας πρέπει να μπει σε τάξη. Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές που θα εμποδίσουν περαιτέρω κοινωνικές αναταραχές. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εξηγηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι έλληνες πολίτες να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη για το μέλλον.

* Ως πρόεδρος του Eurogroup είστε ικανοποιημένος με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση;

- Πιστεύω ότι υπάρχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα να εξυγιάνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της. Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε υπό επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες ενέργειες.

* Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Ιρλανδία κηρύξουν πτώχευση. Ισχύει;

- Είναι θεωρητική απάντηση σε θεωρητική ερώτηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Σε περίπτωση, όμως, που συμβεί, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα φθάσει στην πτώχευση. Ομως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά.

* Θα δημιουργηθεί ταμείο στήριξης;

- Είμαι κι εγώ της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη πρέπει να εφαρμοστεί πιστά. Στη Συνθήκη υπάρχει όρος (Νο bail-out clause) που απαγορεύει τη διάσωση των χωρών με προβλήματα πληρωμών (άρθρο 103).

* Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου;

- Εγώ ήμουν που το εισηγήθηκα προ μηνών. Ομως, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες, η έκδοση ευρωομολόγου δεν θα αλλάξει την κατάσταση άμεσα.

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3380