Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Aμέριμνη διακυβέρνηση

Αντώνης, Καρακούσης

Τα Νέα, 2004-11-29


Σκληρός θα αποδειχθεί κατά τα φαινόμενα ο φετινός Δεκέμβρης. Οι συνήθεις παγωνιές του θα συνοδευθούν από ζημιογόνες, όπως όλα δείχνουν, για τη χώρα εξελίξεις, τόσο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων όσο και της οικονομίας. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις που πηγάζουν από το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απογραφής θα συμπέσουν χρονικά με το θέμα της Τουρκίας και τη δική της απαίτηση για απόδοση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. H Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις τόσο για την Κύπρο όσο και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, θα αντιμετωπίζει τα επίχειρα των εταίρων της για την απογραφή, θα απειλείται με ποινές και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα κινείται στον ευρωπαϊκό χώρο με τη διαπραγματευτική της θέση ασθενή. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρουν τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση Καραμανλή.

H προοπτική παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προβάλλει πλέον ισχυρή. Το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη από τη νέα Κομισιόν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική περίπτωση προσφέρεται για διαμόρφωση νομολογίας στην Ένωση στο θέμα της στατιστικής παρακολούθησης. Γενικώς το κλίμα είναι βαρύ και τίποτε πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί μετά τους ατυχέστατους χειρισμούς του κ. Αλογοσκούφη. Σε επόμενο στάδιο, τον προσεχή Ιανουάριο, θα τεθεί επίσης το ζήτημα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και θα αξιολογηθεί κατά πόσον τα εμφανισθέντα μέτρα στον προϋπολογισμό καλύπτουν την επάνοδο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Στην Αθήνα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στον ευρύ κύκλο των επιχειρηματιών επικρατεί ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Όλο και περισσότεροι, ακόμη και φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση παράγοντες αισθάνονται τα ελλείμματα σχεδιασμού, την αδυναμία χειρισμών και κυρίως την έλλειψη προνοητικότητας. Ακόμη και από τον πολιτικά συγγενή Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της κυβέρνησης. Ήδη επισήμως έχουν εγερθεί αμφισβητήσεις για επιμέρους θέματα και χειρισμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κριτική από το κέντρο της Βιομηχανίας θα συστηματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, στον βαθμό που η κυβέρνηση δεν αποδώσει έργο και δεν καταφέρει να κινητοποιήσει την οικονομία. Οι μέχρι τώρα κινήσεις πάντως δεν προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μοιάζουν αμυντικές, κινούνται από στενά κομματικές επιδιώξεις, δεν συνεγείρουν τις δυνάμεις της οικονομίας, παρά μόνον εκείνες που προσβλέπουν σε ιδιαίτερη μεταχείριση. Απουσιάζει το όραμα, τείνει να χαθεί το αίσθημα δημιουργίας και αντιθέτως κυριαρχεί η αναβλητικότητα και ένας ιδιότυπος λαϊκισμός, που δεν ταιριάζει στις συνθήκες και στις απαιτήσεις των καιρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα ουδείς έχει θέσει θέμα μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επανέρχεται συχνά - πυκνά στο θέμα. Ο διοικητής της μάλιστα δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει τέτοιο θέμα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Γκαργκάνα έτοιμο να αναδείξει τον προσεχή Ιανουάριο τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, όπως το Ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας και τα δημόσια οικονομικά.

Όπως και να έχει, η φύση των προβλημάτων της χώρας, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα και οι ασκούμενες πιέσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Το μοντέλο της «αμέριμνης διακυβέρνησης», που εισήγαγε ο Κώστας Καραμανλής, δεν αποδίδει. Απεδείχθη άκρως προβληματικό και ζημιογόνο. Οφείλει ο ίδιος να παρέμβει, να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα της χώρας, τα οποία λανθασμένα νόμιζε πως μπορούν να τεθούν σε τροχιά αυτόματου πιλότου.


Εκτύπωση στις: 2024-04-24
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=352