Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Διέξοδος μέσω μιας ενεργητικά φιλειρηνικής πολιτικής

(Έρευνα. ΒΑΛΚΑΝΙΑ ώρα μηδέν)

Δημήτρης, Χατζησωκράτης

ARMY magazine, Μάιος 2009, 2009-05-20


Σταθερή αντίληψη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε και αποτελεί η προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής βαλκανικής πολιτικής μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση. Η εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες.

Στη βάση αυτή υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση του συνόλου των Βαλκανικών χωρών. Καλέσαμε την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, που συνιστά προσβολή του Χάρτη του ΟΗΕ και βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την καλούμε να εμείνει σταθερά στην αρχική της θέση, παρά τις πιέσεις που της ασκούνται από τους Νατοϊκούς κύκλους. Επαναφέρουμε στο προσκήνιο την πρόταση για αποπυρηνικοποιημένα Βαλκάνια.

Η θέση μας για την προώθηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ παραμένει διαχρονικά σταθερή. Αυτή η διαφορά πρέπει να εκλείψει. Η λύση που υποστηρίζουμε περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, την απόκρουση των εθνικιστικών εντάσεων, την απαλοιφή των αλυτρωτικών συνταγματικών διατάξεων και την υποστήριξη διαδικασιών πολύμορφης προσέγγισης, συνεργασίας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί αναγκαία την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός Σχεδίου Βαλκανικής Συνανάπτυξης με στόχο μια εναλλακτική θετική προοπτική για τα Βαλκάνια και ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Τη διαμόρφωση, στο πλαίσιο αυτό, σταθερών πολυμερών δεσμών στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο καθώς και την προώθηση ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

Σήμερα βιώνουμε την οικονομική κρίση. Αυτή στο χώρο των βαλκανικών χωρών παροξύνεται. Υποστηρίζουμε την άμεση ανάληψη ελληνικής πρωτοβουλίας για την κοινοτική ενίσχυση των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης, γενικά, και των βαλκανικών χωρών ειδικότερα, ώστε οι λαοί τους να μη περάσουν για δεύτερη φορά από την εξαθλίωση μέσα σε μία εικοσαετία αλλά και να μη συμπαρασύρουν και χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν βεβαίως να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως επίσης το οφείλουν και στους εργαζόμενους και τους ανέργους και τους δυστυχισμένους της Ρουμανίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, όπου έχουν εγκαταστήσει τα υποκαταστήματά τους. Εκεί όπου περνούσαν περιόδους «παχιών αγελάδων», χωρίς ελέγχους... Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο πρέπει, ως χώρα, να προχωρήσουμε σʼ ένα πυλώνα δημόσιο του τραπεζικού μας συστήματος με ευθύνη τόσο απέναντι στη δική μας κοινωνία, όσο και έξω από τη χώρα μας.

Σε ότι αφορά το θέμα των διαφορών με την ΠΓΔΜ, όπως παρουσιάζεται στις αρχές του 2009, εδώ χρειάζεται προσοχή. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ακραία επιθετική, εθνικιστική, η οποία πρέπει να λάβει πολιτικές απαντήσεις. Ας προσέξουμε όμως πως θα αξιοποιήσουμε τις διαφοροποιήσεις μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στο πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας. Ας μη φοβηθούμε τις σχέσεις με τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Να λύσουμε το θέμα της βίζας. Να προχωρήσουμε τα ενεργειακά, τα περιβαλλοντικά έργα και τα έργα διαχείρισης των υδάτων στον Αξιό.

Ως χώρα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Έχουμε και την προεδρία του ΟΑΣΕ. Η πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτός ημερησίας συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ήταν να η γίνει μια συνάντηση των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αθήνα και να συζητηθούν μια σειρά από ζητήματα κυρίως αυτά που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις δυνατότητες στενότερης και ειδικής συνεργασίας των χωρών.

Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη να συγκληθεί, με την αξιοποίηση ενός σημαντικού δυναμικού Ελλήνων και ξένων διεθνολόγων, μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική μας πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, τα νέα εφόδια, τις αδυναμίες, τις δυνατότητες, τις προοπτικές, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3556