Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Συνένοχοι

Μιχάλης, Μητσός

Τα Νέα, 2009-07-03


«Μποϊκοτάρετε τη Νokia επειδή πούλησε στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ τεχνολογία παρακολούθησης των πολιτών»: οι διαδηλώσεις στο Ιράν μπορεί να σταμάτησαν, αλλά το Διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά.

Εξέγερση του Τwitter, έτσι αποκάλεσαν το ξέσπασμα των Ιρανών μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καθώς το εργαλείο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για οργάνωση, επικοινωνία ή προειδοποίηση. Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη κάποια στιγμή προκειμένου να μη γίνει η προγραμματισμένη επικαιροποίηση του Τwitter και πληγεί έτσι ο ρυθμός των κινητοποιήσεων. Αλλά ο ενθουσιασμός έχει δώσει τώρα τη θέση του στον φόβο. Δεν είναι μόνο το κλείσιμο των εφημερίδων, η απαγόρευση των ιστοσελίδων, η σύλληψη των μπλόγκερ. Είναι η ανησυχία ότι οι αρχές μπορούν να διεισδύσουν στα δίκτυα και να ανακαλύψουν ονόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις. Κι αυτό, χάρη σε ένα πρόγραμμα που πούλησε στα τέλη του 2008 ο φινλανδογερμανικός κολοσσός ΝokiaSiemens στην ιρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Τci.

Η αποκάλυψη έγινε από το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία του ομίλου μελέτησε το θέμα και απεφάνθη ότι η πώληση του συγκεκριμένου software δεν εμπίπτει στις κυρώσεις του ΟΗΕ αφού δεν αφορά το πυρηνικό ή πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ίδια η Νokia διευκρίνισε ότι αυτό που πούλησε στους Ιρανούς ήταν συστήματα για την κινητή τηλεφωνία, όχι για τη μετάδοση στοιχείων ή την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου. Και ότι τα συστήματα αυτά συνοδεύονται «υποχρεωτικά» από εργαλεία που επιτρέπουν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών σε περιπτώσεις καταπολέμησης της εγκληματικότητας ή της τρομοκρατίας. Μα για τον Αχμαντινετζάντ και τους αγιατολάδες που τον υποστηρίζουν, τρομοκράτες ήταν αυτοί που διαδήλωναν όλες αυτές τις ημέρες. Όπως τρομοκράτες ήταν κι εκείνοι που μέσω του Facebook, του Τwitter ή του Υoutube ανέβαζαν στο δίκτυο φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις.

«Η Νokia-Siemens θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί εν γνώσει της θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στο Ιράν», λέει ο Χαντί Γκαεμί από τη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν. Επειδή όμως οι επιχειρήσεις δεν συνηθίζουν να ντρέπονται, ανέλαβαν δράση οι μπλόγκερ, ζητώντας να σταλούν e-mail διαμαρτυρίας στις ιστοσελίδες της Νokia και της ΝokiaSiemens. Σύμφωνα με τη Ρεπούμπλικα, μέσα σε λίγες ώρες από την έκκληση αυτήν είχαν σταλεί 4.300 τέτοια μηνύματα. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 13 ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο ζητούν από τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα του ομίλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεργασία του με τις ιρανικές αρχές. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στις διευθύνσεις campaigns. aicongress. org/nokia και nokiaΝo. com.

Το Ιράν δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα που ελέγχει τις επικοινωνίες χάρη σε συμφωνίες με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Το ίδιο συμβαίνει με την Κίνα, τη Βιρμανία, τη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο συνέβαινε πάντα με όλες τις δικτατορίες.

Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3698