Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κρύβουν τη σκληρή λιτότητα από τις 5 Οκτωβρίου

Ελίζα, Παπαδάκη

Κυριακάτικη Αυγή, 2009-09-13


Με ένα καταιγισμό κακών ειδήσεων για την οικονομία κύλησε η εβδομάδα που πέρασε: εκρηκτική αύξηση του δημόσιου δανεισμού, νέα πτώση παραγωγής, εξαγωγών, κατανάλωσης, νέα άνοδος της ανεργίας. Αλλά τα δύο κόμματα που διεκδικούν, το καθένα για λογαριασμό του, μιαν «αυτοδύναμη» πλειοψηφία στις 4 Οκτωβρίου με άλλα ασχολούνται αυτήν την προεκλογική περίοδο. Διόλου δεν εξηγούν στους πολίτες με ποιες πολιτικές θα αντιστρέψουν την ολοένα δυσμενέστερη πορεία.

Σχολιαστές οπαδοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξήραν τη «γενναιότητα» και την «ειλικρίνεια» των τοποθετήσεών του στην καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη τύπου από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όντως ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε εκεί ότι σημειώθηκαν «καθυστερήσεις» και «σφάλματα» στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής του, κάτι που δεν είχε κάνει τόσο ρητά έως τώρα. Δεν τα προσδιόρισε βέβαια με κάποια σαφήνεια.

Αλλά προπάντων τα μέτρα που εξήγγειλε, ζητώντας άλλη μια κυβερνητική θητεία για να τα εφαρμόσει, καμία προοπτική εξόδου από την κρίση δεν διαγράφουν: Η παράταση του παγώματος των μισθών του δημόσιου τομέα και των συντάξεων, η συγκράτηση των προσλήψεων μαζί και με τις άλλες επιμέρους εξοικονομήσεις δαπανών που ανέφερε από τη μία πλευρά, η διατήρηση του ίδιου φορολογικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών για τα επιχειρηματικά και τραπεζικά κέρδη και για τα υψηλότερα εισοδήματα, μόνο με κάποιες αυστηρότερες προσπάθειες για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής από την άλλη, δεν θα οδηγούσαν σε εξάλειψη των ελλειμμάτων και υποχώρηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, ακόμα και αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα.

Εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όσο δεν αναμορφώνονται ριζικά ούτε οι δημόσιες δαπάνες, ούτε το φορολογικό σύστημα, δεν είναι δυνατή. Η Ελλάδα θα μένει στο έλεος των δανειστών της, με τη στιγμή της κρίσης πληρωμών να πλησιάζει. Οι δήθεν «γενναίες», επειδή ακούγονται δυσάρεστες, πρωθυπουργικές εξαγγελίες, είναι έτσι ανειλικρινείς. Διότι αποκρύπτουν τα πολύ πιο οδυνηρά μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν - περικοπές στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές πολιτικές, αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Όσο για τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη για πολλοστή φορά ο κ. Καραμανλής, με επίκεντρο τις «απελευθερώσεις» αγορών και επαγγελμάτων αλλά και τη συμπίεση εργασιακών δικαιωμάτων, υιοθετώντας ανάμεικτα αποσπασματικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών, πάρα πολύ απέχουν από το να συγκροτούν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει ανάγκη η χώρα. Διέξοδο από το τέλμα που συνιστά η ισχνή παραγωγική βάση της χώρας, η υστέρηση στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγής, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, ο υπερδανεισμός για την κατανάλωση εισαγομένων κυρίως προϊόντων, δεν ανοίγουν.

Στον αέρα οι πράσινες ελπίδες

Οπωσδήποτε πιο ελπιδοφόρες ιδέες προβάλλει το ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα τις κάνει συγκεκριμένες, μετρώντας και κατανέμοντας κόστος και οφέλη των πολιτικών που προτείνει, στην ομιλία του για την οικονομία ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη; Το περιεχόμενό της, όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστό.

Μέχρι και προχθές όμως, στις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπεύθυνων στελεχών για την άμεση ανάγκη τόνωσης της αγοράς, ή ελάφρυνσης της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, δεν διακρινόταν κάποια συνειδητοποίηση των διαστάσεων που έχει προσλάβει η κρίση των δημοσίων οικονομικών στη χώρα μας, ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή της.

Σε θετική κατεύθυνση έχει εξαγγελθεί η θέσπιση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, από εργασία και επαγγελματική/παραγωγική δραστηριότητα, αλλά και από κεφάλαια (μερίσματα, τόκοι, υπεραξίες), όπως επίμονα ζητάει ο Συνασπισμός/ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν έχει εξειδικευτεί ώστε να προβλεφθεί πόσα έσοδα θα αποφέρει. Επίσης θετική ακούγεται η εξαγγελία για επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά χωρίς να δίνεται απάντηση στην ένσταση του νυν υπουργού Οικονομίας ότι με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ τα έσοδα θα μειωθούν.

Αντίστοιχα και η επαναφορά του φόρου κληρονομίας στις μεγάλες ατομικές περιουσίες, όπου φαίνεται να αγνοείται όμως ότι κατά κανόνα ανήκουν σε εταιρίες, εξωχώριες μάλιστα, και θα διαφεύγουν το φόρο. Και με πιθανή τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές διαγράφεται έτσι ο κίνδυνος η ραγδαία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών να συνεχιστεί, που θα σημάνει και πάλι την επιβολή οδυνηρών μέτρων για να καταπραϋνθούν οι ξένοι δανειστές της χώρας.

Για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες αυτές, επιτελείς του ΠΑΣΟΚ διακινούσαν επίμονα την πληροφορία ότι θα έρθει να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας ο έως τώρα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απολαμβάνει τεράστιο διεθνές κύρος για την επιστημονική οικονομική του συγκρότηση. Με την πρόσκληση προς τον κ. Παπαδήμο μάλιστα εξηγούσαν τον αποκλεισμό του Κώστα Σημίτη από τη θέση αυτή, που κατέληξε στον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού από την επόμενη Βουλή.

Ενώ δεν είχε γίνει γνωστή η έκβαση αυτής της προσπάθειας, προκαλούσε πάντως αρκετές απορίες. Σε προσωπικό επίπεδο πρώτα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το Λουκά Παπαδήμο, την πολύ στενή μακροχρόνια συνεργασία του με τον τότε πρωθυπουργό από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που πέτυχε να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ, καθώς και τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει στον Κώστα Σημίτη, απέκλειαν το ενδεχόμενο να είχε την ελάχιστη αντίρρηση να αναγραφόταν δεύτερος, μετά το Σημίτη, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Την περίοδο της περιβόητης απογραφής Αλογοσκούφη, θυμίζουμε, δεν ήταν μικρό το προσωπικό κόστος που ανέλαβε ο κ. Παπαδήμος για να υπερασπιστεί τον Σημίτη. Προπάντων ως προς την οικονομική πολιτική όμως, οι γνωστές, δημοσιευμένες θέσεις του κ. Παπαδήμου βρίσκονται σε απόσταση από όσα διακηρύσσουν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ όλον τον τελευταίο καιρό - όχι με την έννοια ότι είναι πιο «δεξιές», αλλά ότι διέπονται από αυστηρότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη λογική των αγορών κεφαλαίου από τις οποίες εξαρτόμαστε.

Καταιγίδα κακών ειδήσεων

Ξεπέρασε ήδη τα 60 δις ευρώ ο δημόσιος δανεισμός φέτος, έναντι στόχου 40,7 δις για ολόκληρο το έτος, και οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται να δανειστούν τουλάχιστον 3,5 δις τον Οκτώβριο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, στην ενημέρωση που θα παρουσιάσει στον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια τις παραμονές των εκλογών, να παραδέχεται ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ. Με βάση την ως τώρα εμπειρία, μια παραδοχή 6% το Σεπτέμβριο μπορεί να σημαίνει 8% και παραπάνω τελικά.

Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο φέτος μείωση 15,6% στον αριθμό των αδειών, 25,8% στην επιφάνεια των νέων οικοδομών και 26,5% στον όγκο τους.

Νέα ετήσια μείωση 20,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 34%. Παρʼ όλα αυτά οι αγορές ΙΧ αυτοκινήτων ήσαν αυξημένες κατά 12,5% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, χάρη στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης! Κατά 9,2% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, κατά 9,4% το επτάμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνεχίστηκε η άνοδος της επίσημα καταγραφόμενης ανεργίας στο 8,6% τον Ιούνιο (427.707 άνεργοι), έναντι 7,3% τον ίδιο μήνα του 2008 (359.978).

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, όπως μετρούν την ελκτικότητά της για την πραγματοποίηση επενδύσεων δύο διεθνείς εκθέσεις. Στην 109η θέση μεταξύ 183 χωρών την κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα (από 100ή πέρυσι), στην 71η μεταξύ 133 χωρών το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (από 67η πέρυσι).

Εκτύπωση στις: 2024-04-16
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3877