Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Συμπληρωματικές οι θέσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Ασημίνα, Ξηροτύρη

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή, 2009-09-20


Οι θέσεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου είναι συμπληρωματικές και δεν διαφέρουν από τις πολιτικές που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει η πρώην βουλευτής και υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη. Με βάση και τα παραπάνω προτάσσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη δημιουργίας μιας ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης.

* Τι σας κάνει να βάζετε υποψηφιότητα, ιδίως όταν οι εκλογές αυτές γίνονται σε μία περίοδο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η απόφασή μου συνδέεται με μία διαδρομή που ξεκινά από πολύ μακριά και φθάνει στη σημερινή συγκυρία. Το κυρίαρχο στοιχείο η παρουσία όλων μας στους αγώνες της αριστεράς, σε όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτό. Θα έλεγα μάλλον ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας επί πλέον λόγος για άμεση συμμετοχή μου στην προσπάθεια της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Η φράση «δεν περισσεύει κανείς» έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και η εμπειρία από την προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία με έχει εξοπλίσει με γνώση, επιμονή και διάθεση προσφοράς στο κόμμα μου, στην αριστερά, στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη.

* Σε τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να επικεντρωθούν αυτές οι εκλογές;

Στο επίκεντρο αυτών των εκλογών πρέπει να είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση και οι πολιτικές που τη δημιούργησαν. Η κρίση, όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι με την επισφαλή εργασία, οι άνεργοι και οι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν διέξοδο, όπως τη βιώνει η κοινωνία με τις συνθήκες διαφθοράς, και τη ραγδαία περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση. Η δική μας προγραμματική πρόταση έχει τρεις αλληλένδετους στόχους: Τη δημιουργία μιας ασπίδας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, την εφαρμογή ενός άμεσου προγράμματος για την αντιμετώπισή της, όπως και μία νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, με βάση το Πρόγραμμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

* Πώς αντιμετωπίζετε τις προγραμματικές δηλώσεις που διατύπωσαν οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου και αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιτάξει μία διαφορετική πειστική πρόταση, ώστε να σας εμπιστευθούν οι ψηφοφόροι.

Οι θέσεις του κ. Παπανδρέου θα έλεγα ότι αποτελούν μία βελτιωμένη εκδοχή αυτών του κ. Καραμανλή. Θέσεις συμπληρωματικές και καθόλου ανταγωνιστικές προς τις φιλελεύθερες κατευθύνσεις που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιο πριν. Απέφυγε να δεσμευτεί στα βασικά προβλήματα της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, όταν μάλιστα καταγράφεται εκ νέου ένα θλιβερό ρεκόρ των 2,2 εκατ. Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας. Με πληθωρισμό 0,8 είναι κοροϊδία η αύξηση του βασικού μισθού στο ύψος του πληθωρισμού.

Δεν δεσμεύεται ότι θα καταργήσει κάποιον από τους αντιεργατικούς νόμους, ούτε με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία. Ξέχασε το ασφαλιστικό, αν θα ενισχύσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και αν θα συνεχίσει την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως καταλαβαίνετε η αριστερά έχει πολλή δουλειά να κάνει την επομένη των εκλογών με βάση τις προγραμματικές της προτάσεις. Μένει λοιπόν να αγωνιστούμε για να βγούμε από την κρίση με λύσεις που θα ανακουφίζουν τους πολλούς, αυτούς που πληρώνουν την κρίση και υφίστανται τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

* Έχετε ασχοληθεί με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα την περιφερειακή ανάπτυξη. Ποια είναι σήμερα τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα και ποιοι οι άμεσοι στόχοι για την επίλυσή τους;

Δυστυχώς η περιφερειακή ανάπτυξη, η εδαφική και κοινωνική συνοχή και η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντες τομείς πολιτικής, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό και μακροπρόθεσμους στόχους. Η δική μας στρατηγική κατεύθυνση είναι μία περιφερειακή πολιτική ως ένα μέσο-εργαλείο κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης, με:

- Θεσμούς και διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού, με την αποκέντρωση εξουσιών.

- Προγραμματισμό και υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων και έργων με ενίσχυση και αξιοποίηση του ΠΔΕ ως εργαλείο τόνωσης της απασχόλησης.

- Χωροταξικό σχεδιασμό - Προστασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, με ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό του αστικού και αγροτικού χώρου.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, την πόλη μου με τις προοπτικές και τα όνειρα, σήμερα ξυπνά με τον εφιάλτη της καθημερινότητας, της ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ο σχεδιασμός για την πόλη ήταν ευκαιριακός και αποσπασματικός, ενώ ήταν απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3896