Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η μειονότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταμάτης, Σακελλίων

Αυγή, 2009-10-08


Από μια ενδελεχή ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Ροδόπης προκύπτει, ότι μπορεί ο ΣΥΝ να βγήκε τρίτο κόμμα στις εκλογές, μπορεί να υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του, όμως υπάρχει και μια αθέατη πλευρά. Την επομένη των εκλογών η Συμβουλευτική Επιτροπή παρέθεσε γεύμα στους υποψήφιους μειονοτικούς βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης.

Δεν παρέστησαν τόσο ο Μουσταφά Μουσταφά όσο και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ. Ο μεν πρώτος δεν παρέστη για λόγους αρχής, ο δε δεύτερος δεν παρέστη γιατί μάλλον δεν πήρε αυτό που προσδοκούσε. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ παρέστησαν. Άλλωστε, όπως φάνηκε, και από το αποτέλεσμα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στη μειονότητα και στους δύο νομούς άγγιξαν ποσοστά Τσαουσέσκου, κυμάνθηκαν από 60%-90%.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι εμφανώς παρουσίαζε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ αλλά και κάποιες χιλιάδες πολίτες μειονοτικοί που ήρθαν από την Τουρκία στήριξαν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το παράδοξο αυτής της ιστορίας; Μα είναι απλό και δεν είναι παράδοξο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη μειονότητα τόνιζαν πως η ψήφος στους μειονοτικούς υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει την εκλογή δύο Τούρκων βουλευτών στην Ροδόπη. Και την ίδια στιγμή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πλειονότητα τόνιζαν ότι πρέπει να ψηφιστούν οι πλειονοτικοί υποψήφιοι του κινήματος για να μην βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή ο οποίος θα ήταν Τούρκος. Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές γινόταν Ιανός.

Πώς λοιπόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μέσα στη μειονότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, δεν αύξησε τα ποσοστά του όσο ενδεχομένως αυτό θα γινόταν σε φυσιολογικές συνθήκες; Μα είναι απλό: Γιατί βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στις μυλόπετρες των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι ελληνόφωνες εφημερίδες της Ξάνθης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτέθηκαν με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πρόγραμμά του.

Μάλιστα μια εφημερίδα έγραφε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών δεν θα βρίσκονταν στην Ξάνθη. Την επομένη των εκλογών η εφημερίδα "Εμπρός" της Ξάνθης πανηγύριζε με τον τίτλο "Το ΠΑΣΟΚ νίκησε Συμβουλευτική και προξενείο". Για τους γνωρίζοντες εδώ τα πράγματα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζι, είναι σημαίνον στέλεχος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και οι 17.000 ψήφοι που πήρε είναι προφανές ότι δεν ανήκουν σε χειραφετημένους μειονοτικούς. Παράλληλα, στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. της Ξάνθης η μειονοτική εκπροσώπηση ήταν υποβαθμισμένη.

Πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ακουγόταν το όνομα του δημοσιογράφου Τζεμίλ Καμζά, παλιού προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας. Δεν ήταν τελικώς υποψήφιος. Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι "κόπηκε" για να μην διασπαρούν οι μειονοτικές ψήφοι στην Ξάνθη. Όπως μας δηλώνει ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΝ της Ξάνθης, Νίκος Καλιαμπάκας, ακόμη και μέλη της ΚΝΕ δεν ξέφυγαν από τον "εθνικό οίστρο". Κατήγγειλαν τον ΣΥΝ σε καφενεία πλειονοτικών ότι πριμοδοτεί τον "τούρκικο εθνικισμό". Χαριτωμένο; Πιθανόν. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΝ στην Ξάνθη άντεξε και πενταπλασίασε τη δύναμή του στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης.

Όσον αφορά τη Ροδόπη, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σάρωσε στη μειονότητα παίρνοντας περίπου 23.000 ψήφους από τους συνολικά 35.000 ψηφοφόρους, αλλά απέδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει πολιτική για τη μειονότητα. Όπως άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί η σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική που προπαγάνδιζε η Νέα Δημοκρατία έμεινε στα αζήτητα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του για τη μειονότητα, σύμπας ο μειονοτικός Τύπος της Κομοτηνής επαινούσε αυτές τις θέσεις.

Είναι ο ίδιος αυτός Τύπος που στην πλειοψηφία του στην προεκλογική περίοδο στήριξε μετά πάθους το ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα οι μειονοτικοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν δριμεία κριτική στην Συμβουλευτική και την κατηγορούν ότι είναι το εμπόδιο στη χειραφέτηση της μειονότητας και καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες να αγωνιστούν ώστε να εκδημοκρατισθούν οι υπάρχοντες θεσμοί της μειονότητας.

Μια άλλη λεπτομέρεια, μπορεί και χωρίς σημασία. Κατά τη γιορτή του Ραμαζανιού, ο Έλληνας πρόξενος της Πόλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε επαινετικά ο τουρκικός Τύπος. Πριν από λίγα χρόνια, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Παραμονές των εκλογών, ο πρόεδρος ήρθε στη Θράκη και έκανε κανονική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των μειονοτικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη.

Ακόμη μια λεπτομέρεια στις πολλές του θρακικού παζλ. Όπως όμως τονίζουν στελέχη του ΣΥΝ εδώ, η ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα, ένα επιτυχές αναμφίβολα αποτέλεσμα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ των πολιτικών της ειλικρινούς συμβίωσης και όχι υπέρ των αμοραλιστικών λογικών των κομμάτων εξουσίας. Γιατί μπορεί τα κόμματα εξουσίας να δίνουν μια εικόνα Ελβετίας για τη Θράκη, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις και όχι "αθροίσματα ψήφοφόρων" πλειονοτικών και μειονοτικών που αδελφώνονται πριν από τις εκλογές αλλά από την επόμενη είναι ξένοι μεταξύ τους.

Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3945