Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Απ’ το ΄νεκρό σημείο΄ στο γκάζι...

Χριστίνα, Πουλίδου

Κυριακάτικη Αυγή, 2009-10-25


Η επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την επιστροφή της πολιτικής στο Κυπριακό και επίσης την επιστροφή της Ελλάδας στο πλευρό της Κύπρου. Η πρόταξη της επικοινωνιακής στρατηγικής έναντι της διαμόρφωσης μιας εποικοδομητικής πολιτικής και η παρακολουθηματική στάση έναντι μιας ενεργού παρουσίας, ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δεξιάς διακυβέρνησης που σήμερα ανατρέπονται.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφασιστικά (αν και κάπως πρόχειρα) έδωσε χέρι συνεργασίας στον Πρόεδρο Χριστόφια, κυρίως όμως απέδειξε το βάθος της συναντίληψης των δύο κυβερνήσεων. Οι δύο ηγεσίες έπιασαν το βιβλίο από τη μέση - γιατί δεν έχουν χρόνο να ξαναρχίσουν απ’ τον πρόλογο τη γνωριμία και γιατί (μαζί ή χώρια) έχουν διαβάσει τις πρώτες σελίδες. Παρά ταύτα, επειδή μιλούν την ίδια γλώσσα κι επειδή έχουν την ίδια κουλτούρα, η ανάγνωση ρέει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις δημόσιες δηλώσεις του, έδωσε τέσσερα μηνύματα: 1) οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο θα αρθούν μόνο με λύση του Κυπριακού, 2) η Τουρκία θα αξιολογηθεί αυστηρά τον Δεκέμβριο, στη βάση της λογικής που λέει πως στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η λύση του Κυπριακού, 3) η Ελλάδα επιδιώκει μια νέα εποχή ελληνο-τουρκικής συνεργασίας και 4) στόχος μας είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

"Βάλσαμο είναι για μας η επίσκεψή σας" είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, "ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να ακούσω" είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον τερματισμό της επίσκεψης, μετά από την ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το καλωσόρισμά του ήταν ειλικρινές γιατί ήταν αυθόρμητο - γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στη μέγγενη των πιέσεων της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, ταυτόχρονα όμως στη μέγγενη των εσωτερικών πιέσεων: των κυβερνητικών εταίρων (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης (του Αβέρωφ Νεοφύτου λ.χ.) και σύσωμης σχεδόν της ελάσσονος αντιπολίτευσης (του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων), καθώς και της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Χριστόφιας χρειάζεται τον Γ. Παπανδρέου και ο κ. Παπανδρέου προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό του.

Η συστοίχιση των δύο ηγεσιών φούντωσε στην Κύπρο την ανησυχία των καθ’ έξιν "ανησυχούντων", καθώς η Ελλάδα είναι το "εθνικό κέντρο" που κατέχει ρόλο-κλειδί στη συνείδηση των Κυπρίων. Τα "ορφανά του Τάσσου" κατήγγειλαν την "άτακτη υπαναχώρηση", την "ανατροπή του δόγματος, αφού πλέον η Ελλάδα αποφασίζει και η Κύπρος συναινεί", την "αχρήστευση του ορόσημου του Δεκεμβρίου".

Η πορεία των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ και η επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο προκάλεσαν νευρικό παροξυσμό στους οπαδούς του status quo. Τις τελευταίες μέρες προσβάλλουν και διαβάλλουν τον εξαίρετο ΑΚΕΛίτη νομικό Τουμάζο Τζελεπή, λιθοβολούν την πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία-αντιπροεδρία (μολονότι την είχαν δεχτεί επί Τάσσου Παπαδόπουλου), καταγγέλλουν τον Πρόεδρο Χριστόφια πως καταστρατηγεί την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου (το περιεχόμενο της οποίας αμφισβητείται).

Το πολιτικό μήνυμα επομένως της επίσκεψης Παπανδρέου - που αμπαλαρίστηκε βιαστικά και κακότεχνα (καθώς η επίκληση του "οδικού Χάρτη της Τουρκίας" είναι ένα προφανές πρόσχημα κενό περιεχομένου) - παρελήφθη, τόσο από τη "νύφη" όσο και από την "πεθερά". Αφενός, διότι η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ που έλαβε χώρα την επομένη της επίσκεψης Παπανδρέου κατά τις σχετικές πληροφορίες υπήρξε παραγωγική σε δύο θέματα -τις εξωτερικές σχέσεις και το περιουσιακό- και αφετέρου, διότι από την Άγκυρα έγινε γνωστό ότι συγκαλείται διευρυμένη σύσκεψη στις 23-24 Οκτωβρίου για το Κυπριακό.

Το συμπέρασμα είναι πως οι μηχανές άναψαν και μπήκαν οι ταχύτητες - το διακύβευμα επομένως βρίσκεται στο τιμόνι, στην προσήλωση, την προσοχή και την αντοχή του "οδηγού".

Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=3990