Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Σοβαρά επικοινωνιακά λάθη για τον εμβολιασμό

Μένη, Μαλλιώρη

Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο, Κυριακάτικη Αυγή, 2009-12-20


* Είναι ικανοποιημένο το ΚΕΕΛΠΝΟ από τους ρυθμούς του εμβολιασμού στη χώρα μας;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε χειρότερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη και είναι από τις λίγες φορές που ο κρατικός μηχανισμός της χώρας ανταποκρίθηκε πολύ καλά σε σχέση με τη ζήτηση, δεν μπορώ, ως γιατρός, να είμαι ικανοποιημένη από τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Με δεδομένο ότι πρέπει να εμβολιασθεί το 30% του πληθυσμού, γιατί αυτό δημιουργεί ’ασπίδα προστασίας’ και για τους υπολοίπους, δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φθάσει στο 3,5%.

Πρέπει να σημειώσω, πάντως, ότι έχουμε το εξής εντυπωσιακό δεδομένο: 8,5% των ανθρώπων στην Κρήτη, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), έχουν εμβολιασθεί. Στις υπόλοιπες ΥΠΕ είμαστε στο 3,5% και κάτω. Είναι ένα στατιστικά σημαντικό εύρημα και μας προβληματίζει, γιατί η Κρήτη δεν είναι άλλη Ελλάδα. Είναι μία πρόκληση για εμάς να ερμηνεύσουμε αυτό το εύρημα.

* Έχουν γίνει επικοινωνιακά λάθη στην πληροφόρηση και την ενεργοποίηση του πληθυσμού έναντι της πανδημίας;

Ασφαλώς έχουν γίνει επικοινωνιακά λάθη. Δικαίως, για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, επισημάναμε τα κοινά σημεία του Η1Ν1 με την εποχική γρίπη, αλλά τα επισημάναμε ως ποσοστικά χαρακτηριστικά. Δεν επισημάναμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: μικρές ηλικίες, άτομα χωρίς υποκείμενη νόσο, έγκυες γυναίκες είναι ένας πολύ ευάλωτος πληθυσμός και το βλέπουμε αυτό να επιβεβαιώνεται σήμερα με τους θανάτους. Η παράλειψή μας να επισημάνουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νόσου έχει δημιουργήσει την αίσθηση στον γενικό πληθυσμό ότι δεν είναι και τόσο αναγκαίο να εμβολιασθούν τα άτομα χωρίς υποκείμενη νόσο.

Δεύτερο επικοινωνιακό λάθος: Κάθε φορά που ανακοινώνουμε τη διασωλήνωση ή θάνατο ασθενή σημειώνουμε ότι "έχει υποκείμενη νόσο". Μα, αυτός ο άνθρωπος, που είχε υποκείμενη νόσο, είτε σακχαρώδη διαβήτη είτε παχυσαρκία είτε άλλο πρόβλημα υγείας, δεν θα πέθαινε εάν δεν πάθαινε τη γρίπη. Δεν θα πέθαινε. Είχε χρόνια ζωής ο άνθρωπος με υποκείμενη νόσο και τη ζωή του τη στέρησε ο Η1Ν1. Και εδώ είναι η ευθύνη και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που δεν εμβολιάσθηκε, παρά τις δραματικές εκκλήσεις μας, και ίσως μεταδίδει τον ιό.

Άλλο επικοινωνιακό λάθος: Εμβολιασμοί χρειάζονται μέχρι να έρθει το πανδημικό κύμα. Μετά δεν χρειάζονται. Λάθος. Οι εμβολιασμοί συνεχίζουν ακόμη και εν μέσω πανδημικού κύματος να είναι προληπτικό μέτρο. Οι επόμενοι δύο - τρεις μήνες είναι σημαντικοί για τον εμβολιασμό για να μην κλάψουμε και άλλα θύματα. Αφού έχουμε την πρόληψη, γιατί να έχουμε θύματα;

* Εάν τα εμβόλια πωλούνταν σε υψηλή τιμή από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα είχαμε υψηλότερη ζήτηση από τον πληθυσμό; Αυτό υπαινίχθηκε πρόσφατα ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής, ο Κ. Στεφανής.

Ο κ. καθηγητής το είπε αυτό, φαντάζομαι, ειρωνευόμενος και όχι προτρέποντας. Το είπε για τη νοοτροπία του Έλληνα. Κοιτάξτε: Όταν τα "Tamiflu" χορηγούνταν με την ειδική συνταγή και ελεύθερα από τα ιδιωτικά φαρμακεία όρμησαν οι πάντες και δεν έμεινε "Tamiflu" στα ράφια. Όταν είπαμε ότι παρέχουμε το φάρμακο δωρεάν είδαμε να υποβαθμίζεται η ζήτησή του και το ενδιαφέρον του πληθυσμού!

---

* Η Μ. Μαλλιώρη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4179