Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησης για τον Αχελώο;

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

2009-12-29


" Δημήτρης Παπαδημούλης

Βουλευτής Β’ Αθηνών

29/12/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησης για τον Αχελώο

Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή της Μεσογείου. Επαναδιατυπώνοντας την πάγια θέση μας ότι οι εκτροπές ποταμών δεν υπηρετούν το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, παρατηρούμε την ύπαρξη αποκλίνουσων θέσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων της Κυβέρνησης για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου στον Θεσσαλικό κάμπο. Συγκεκριμένα,

Ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 27-09-2009 δεσμεύτηκε πως «η κυβέρνησή του δεν θα αφήσει τη Θεσσαλία να μετατραπεί σε Σαχάρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο έργο της εκτροπής, το οποίο όπως είπε «θα μεταφέρει τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο» στη Θεσσαλία και θα είναι ενταγμένο σ΄ ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων «για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία...».

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι το έργο θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων. «Θα διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι δυνατότητες εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στη Θεσσαλία. Το υπουργείο δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μόνο στον βαθμό που από τα διαχειριστικά σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες», ανέφερε η τοποθέτηση της υπουργού, που διαβάστηκε ενώπιον του ΣτΕ στις 24-11-2009. Ειδικότερα, ο νέος ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρεαδάκης αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του έργου. «Δεν έχει προσδιοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα ποιο είναι το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία. Μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει», ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, αποκαλύπτοντας ότι ο σχεδιασμός του έργου δεν είχε μελετήσει επαρκώς τις εναλλακτικές λύσεις όπως η εξοικονόμηση και η αλλαγή καλλιεργειών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στις 23-11-2009 κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόνισε ότι τo έργο της εκτροπής του Αχελώου θα τελειώσει σε δυόμισι, τρία χρόνια το πολύ, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω νομικές εμπλοκές, προσθέτοντας πως πρόκειται για έργο υδροδοτικό, αρδευτικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό, για οποίο όμως θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, ώστε να μην έχουν δημιουργηθεί οι εμπλοκές με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και δικαστικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, ο Υπουργός με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε στις 24-11-2009 υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των έργων που μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Δήμας, όσον αφορά στην εκτροπή του Αχελώου, δήλωσε στις 27-11-2009 κατά την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, ότι είναι ξεκάθαρος ότι οι εκτροπές ποταμών είναι αντίθετες με την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι αυτό ισχύει για κάθε εκτροπή ποταμού και ότι είναι γενικότερα εναντίον των εκτροπών.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ζητήσει την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαισίου για τα Νερά που πρακτικά αποκλείει τη μεταφορά νερού από μια λεκάνη απορροής σε άλλη και έχει ζητήσει μέχρι το Δεκέμβριο Σχέδια Διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής. Σημειώνεται ακόμη ότι οι λεκάνες απορροής του Αχελώου στη Δυτική Ελλάδα και του Πηνειού στη Θεσσαλία είναι χωριστές και κάθε μια χρειάζεται αυτοτελές Σχέδιο Διαχείρισης. Σε περίπτωση που κράτος μέλος δεν έχει υποβάλει έκθεση έως τη λήξη της προθεσμίας ή δεν έχει συμμορφωθεί με άλλες απαιτήσεις της οδηγίας, η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για εξασφάλιση της συμμόρφωσης.

Επειδή η χώρα μας θα πρέπει να αναμένει την απάντηση του Ευρωδικαστηρίου στα ερωτήματα που απέστειλε το ΣτΕ σχετικά με τη συμβατότητα του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία και η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, ερωτάται η Κυβέρνηση:

Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησης για την εκτροπή του Αχελώου;

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το έργο εντός του 2010 και μέχρι την έκδοση των αναμενόμενων δικαστικών αποφάσεων;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης"


Εκτύπωση στις: 2024-03-28
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4203