Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Νομιμόφρονες και νομιμότητα

Δημήτρης, Χρήστου

Κυριακάτικη Αυγή, 2010-03-07


Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες, να είναι νομιμόφρονες σε αυτή τη δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Πολύ θα ήθελα να τον ρωτήσω, πόσο νόμιμη θεωρεί ότι είναι η σημερινή κυβέρνηση; Την προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. δια του κ. Καραμανλή, μας ανακοίνωνε πως η κατάσταση λόγω της διεθνούς κρίσης και μόνο, είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, οπότε θα πάρει σκληρά μέτρα για να καταφέρει η χώρα να αντιμετωπίσει το κολοσσιαίο δημοσιονομικό της πρόβλημα. Το δε ΠΑΣΟΚ, δια του κ. Παπανδρέου, μας διαβεβαίωνε πως λεφτά υπάρχουν, αρκεί να έχεις την πολιτική βούληση να τα ψάξεις και να τα βρεις. Παράλληλα δεσμευόταν πως θα ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις από τη θαρραλέα ανακατανομή εισοδήματος που θα υλοποιήσει.

ΔΗΜΟΣΙΑ δεν το συζητάει κανείς, αλλά πρόκειται για εξαπάτηση των ψηφοφόρων αφού επέλεξαν να μας κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ για αυτά που υποσχόταν και τελικά μας κυβερνάει, με αυτά που έλεγε η Ν.Δ. την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Πώς μπορείς να είσαι νομιμόφρων απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για αυτά που αποφασίζει; Υπό κανονικές συνθήκες η πολιτική ηθική, θα απαιτούσε νέα προσφυγή στις κάλπες, όπου τα κόμματα θα παραθέσουν τις πραγματικές τους θέσεις για την κρίση και την έξοδο από αυτήν.

ΑΣΦΑΛΩΣ, όπως όλοι, γνωρίζω πως αυτά που γράφω είναι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας για τα ελληνικά δεδομένα. Όχι όμως και να φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και μάλιστα, όταν όλοι συμφωνούμε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πως πράγματι, ποτέ άλλοτε στην κοινοβουλευτική μας ιστορία δεν έχει συμβεί τόσο μεγάλη πολιτική εξαπάτηση. Μα δεν άκουσες τον κ. Παπακωνσταντίνου που είπε τις προάλλες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, πως δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος του προβλήματος, διότι η Ν.Δ. είχε κρύψει τα πραγματικά στοιχεία; Βεβαίως τον άκουσα, όπως είχα ακούσει και τον κ. Προβόπουλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, πως ο κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτα ενήμερος για την οικονομική μας πραγματικότητα.

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ λοιπόν. Πού είναι τα λεφτά που υπήρχαν και εσείς μας υποσχεθήκατε ότι μπορείτε να τα βρείτε, να τα μετρήσουμε και μετά να συζητήσουμε τι θα κάνουμε με όσα μας λείπουν; Δίκαιο δεν είναι; Ας σοβαρέψουμε όμως την κουβέντα. Ας έρθουμε κατ’ ευθείαν στο ερώτημα, αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα διαρκέσουν. Πιστεύει άραγε κανείς στο οικονομικό επιτελείο, πως οι αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξήσουν αντίστοιχα και τα δημόσια έσοδα; Πως μέτρησαν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το έλλειμμα των εσόδων, για να ποντάρουν πως από τον ΦΠΑ το 2010 θα εισπράξουν 2% περισσότερο από ό,τι το 2009; Όταν το 2009 η συναλλακτική ασφυξία στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές, ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, με το συνολικό χρήμα που κινείται με μεταχρονολογημένες επιταγές, να ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, ποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα τρομοκρατηθεί για την πραγματική δυνατότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, όχι προς τους προμηθευτές τους, αλλά και προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ποιος υπολόγισε πόσο θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο η εκτίναξη της ανεργίας κατά 5 ή και 10 ποσοστιαίες μονάδες; Και τι βρήκε αυτός που έκανε τη μελέτη;

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ύφεση στην οποία κατρακυλά η αποσαθρωμένη ελληνική οικονομία, θα απειλήσει με κατεδάφιση κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει σήμερα, σχεδιασμός ικανός να επαναφέρει την πραγματική οικονομία σε δράση, μιας και ο τομέας της συγκεκριμένης μεταποίησης που διαθέταμε, συρρικνώνεται δραματικά. Το ερώτημα ποια ανάπτυξη, πώς, πού, με ποιους και τι λεφτά, παραμένει αναπάντητο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Είπε πρόσφατα η κ. Μέρκελ, πως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τον επαναπατρισμό παραγωγικών διαδικασιών στην Ε.Ε. Σχεδιάζει λοιπόν μια γερμανική βιομηχανία να επενδύσει σε χώρα της Ένωσης. Και υποψήφιες είναι η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Ελλάδα. Εσείς, σε ποια χώρα λέτε ότι θα γίνει η επένδυση; Πνιγμένοι σε ζητήματα που έχουν απαντηθεί εδώ και χρόνια, αρνούμενοι να δούμε ποιοι και πόσο διεφθαρμένοι είμαστε, πού θέλουμε να πάμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, βασανιζόμαστε ακατάπαυστα, οπισθοδρομώντας διαρκώς.

d.xristou@avgi.gr

Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4421