Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι οικονομικές θεωρίες αφορούν κανονικές χώρες...

Δημήτρης, Χρήστου

Κυριακάτικη Αυγή, 2010-04-18


Αντιμέτωπη με τον "γύρο του θανάτου", λόγω του υψηλού κόστους του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη, εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον γνωστό επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ο κ. Σόρος, μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Economist στο Λονδίνο, είπε σχετικά με το πακέτο της Ε.Ε. ότι, αν και είναι καλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει σήμερα η αγορά, παραμένει μάλλον πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα.

«Χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της. Αν δεν τους πετύχει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει ακόμα πιο “σφιχτή” πολιτική, τα φορολογικά έσοδα θα υποχωρήσουν και η οικονομία θα βυθίζεται ακόμα περισσότερο, έως ότου εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ. Πολύ σωστά επισημαίνει την αρνητική δυναμική των πραγμάτων ο κ. Σόρος, αλλά ίσως δεν έχει υπόψη του τον τραχανά που έχει απλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι εξαιρετικά σοβαρή και η είσοδος στο σπιράλ έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσεις σε ποιο σημείο της καθόδου βρισκόμαστε, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει, αν δεν πρόκειται να κάνεις κάτι, ώστε να μην τερματίσεις στον πάτο. Σε μια χώρα στην οποία το 70% του ΑΕΠ στηρίζεται στην κατανάλωση όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και όσα θα ακολουθήσουν, το μόνο που μπορεί να πετύχουν είναι να αυξήσουν την ταχύτητα καθόδου εντός του σπιράλ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν είναι αργά, αλλά η χώρα έπρεπε να ήταν έτοιμη και να είχε βάλει μπροστά ένα μεγάλο και τολμηρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των παραγωγικών της δομών, με έμφαση σε τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως, ακόμα και αν αυτό το πρόγραμμα υπήρχε και ήταν το καλύτερο, πρώτον, θα χρειαζόταν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να αποδώσει, δεύτερον, θα απαιτούσε φαντασία και τόλμη για την εξεύρεση των απαραιτήτων κεφαλαίων και, τρίτον, πολιτική ικανότητα για μεγιστοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης των Ελλήνων. Βλέπετε εσείς να δουλεύει κανείς προς αυτή την κατεύθυνση;

ΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ; Μια κυβέρνηση που δεν έχει ιδέες, βούληση, σοβαρότητα και ικανότητα να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη, απειλητική για όλους τους Έλληνες, κρίση. Μια κυβέρνηση με στελέχη που κυνηγούν ακόμα τις προσωπικές εντυπώσεις και που τα μόνα εργαλεία που ξέρουν και χρησιμοποιούν είναι τα μαχαίρια του νεοφιλελευθερισμού. Τους έχουν πει πως είναι απαραίτητη αυτή η φάση, μέχρι να επανέλθει η ελληνική οικονομία στους κανονικούς της ρυθμούς. Έτσι αρκεί οι μισοί Έλληνες να χάσουν όλη του δουλειά τους και οι υπόλοιποι τον μισό μισθό τους. Και από ό,τι φαίνεται οι γόητες της εξουσίας και της παραδοσιακής ανεμελιάς, το έχουν χάψει. Εκτός αν έχουν αποφασίσει να απολαύσουν την εξουσία, ας είναι και γκραν γκινιόλ.

ΕΙΠΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ο σύντροφος Ντομινίκ Στρος Καν του ΔΝΤ πως η Ελλάδα πρέπει να περάσει τη φάση της μείωσης των μισθών και της μείωσης των τιμών, δηλαδή τη φάση του αποπληθωρισμού. Μπορεί σύμφωνα με τα βιβλία αυτό να είναι σωστό, αλλά για κανονικές χώρες. Η Ελλάς όμως δεν είναι τέτοια και είναι ικανή να να ξεφτιλίσει ακόμα και νομπελίστες οικονομολόγους. Πτώση τιμών στην Ελλάδα; Γίνεται με την αγορά να είναι μοιρασμένη από σκληρά άπληστα καρτέλ και τον ανταγωνισμό να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχό τους; Η Ελλάς θα αποδείξει πως δεν γίνεται και είναι ικανή να ρίχνει τους μισθούς, αλλά να εξακολουθούν να ανεβαίνουν οι τιμές και μάλιστα με σοσιαλιστές στη εξουσία! Δεν θα ξεφτιλιστεί φυσικά η Ελλάς. Πόσο ακόμα να ρεζιλευτεί;

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ απλά τα πράγματα, που είναι να απορείς γιατί δεν γίνονται αντιληπτά από όλους. Χρησιμοποιήσαμε τα δάνεια για κατανάλωση και τώρα που τα χρειαζόμαστε για ανάπτυξη δεν υπάρχουν και, όσα υπάρχουν, είναι τόσο ακριβά, που είναι δύσκολο να πεις αν συμφέρει ή δεν συμφέρει. Όλα τα υπόλοιπα, με πιστόλια που ήταν άδεια αλλά τώρα είναι γεμάτα, είναι για φτηνή λαϊκή κατανάλωση. Δεν επιλύουν ούτε μπορεί να κρύψουν το πρόβλημα επί μακρόν. Και καλά θα κάνουν όλοι, και κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη, να κατανοήσουν πως η Ε.Ε δεν θα ανεχτεί επί μακρόν στα σπλάχνα της μια χώρα βαρίδι, αν η ανάκαμψη δεν αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα. Η Γερμανία ήδη πιέζει για νέο, πιο αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην γίνεται νύξη για τα όρια που συνιστούν αποβολή από την Ε.Ε., αλλά αυτό δεν έχει σημασία, αν τελικά υποχρεωθείς εσύ να πάρεις τη συγκεκριμένη απόφαση. Και τότε θα εύχεσαι το γεμάτο πιστόλι που άφησες στο στο τραπέζι να είναι πραγματικά άδειο.

d.xristou@avgi.gr

Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4539