Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Εδώ, λίγο παρακάτω, είναι γκρεμός...

Δημήτρης, Χρήστου

Κυριακάτικη Αυγή, 2010-04-25


Ποια είναι η επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό τούτες τις δύσκολες μέρες; Δημιουργήθηκε το δίχτυ προστασίας με τη συμμετοχή Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ οπότε, Έλληνες μην ανησυχείτε, η Ελλάς δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει. Έτσι μας είπαν. Ζήτω! Έχουν περάσει τόσες μέρες από τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που έπεισε εταίρους (και συνεταίρους) να την βοηθήσουν, αλλά οι κερδοσκόποι δεν πήραν χαμπάρι τίποτα και συνεχίζουν να ρίχνουν χρήμα στο στοίχημα της χρεωκοπίας, αδιαφορώντας για όσα λέει ο κ. πρωθυπουργός στους Έλληνες. Έχουν άδικο; Έχει άδικο και η Moody’s που προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας;

ΔΗΛΑΔΗ τι ακριβώς ωφεληθήκαμε από το δίχτυ προστασίας, όταν για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων με χαμηλά επιτόκια, δανειζόμαστε για την αναχρηματοδότηση των χρεών αυτών, με επιτόκια τρεις φορές πάνω; Πώς άραγε θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία αφού το δημόσιο χρέος θα μεγαλώνει; Αν οι αγορές πίστευαν, ότι το πακέτο (Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ) είναι ευνοϊκό και επαρκές για την Ελλάδα, τα επιτόκια θα είχαν ηρεμήσει και θα είχαν πέσει. Οι τιμές των ομολόγων έπεσαν και τα επιτόκια απογειώθηκαν. Δεν συνιστά αυτό κίνδυνο χρεωκοπίας; Θα τολμούσε κάποιος να πει, πως ακριβώς για αυτόν τον λόγο έρχεται το ΔΝΤ.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τώρα, μιλάμε για μια βίαιη αφαίρεση του 10% τους ΑΕΠ σε τρία χρόνια, χωρίς κανείς να μπορεί να βεβαιώσει πως η αρνητική δυναμική που θα αναπτύσσεται από χρόνο σε χρόνο, δεν μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα σε επίπεδο απωλειών. Υπογράφουμε λοιπόν μια μακροχρόνια ύφεση με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες και αντιδράσεις. Και το χειρότερο; Όλα αυτά, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού ο λόχος χρέους προς ΑΕΠ θα μεγαλώνει διαρκώς.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ κουραστικό και καταντά αφελές να μιλάς για μεγάλες δυναμικές πρωτοβουλίες που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, ικανές σύντομα να αλλάξουν το οικονομικό κλίμα και να αποκαταστήσουν ισορροπίες. Και είναι κουραστικό, διότι ακόμα και τα στοιχειώδη μικρά προγράμματα του ΕΣΠΑ παραμένουν καθηλωμένα από την γραφειοκρατία. Μάλιστα η κ. Κατσέλη μιλώντας στους βουλευτές στον κοινοβουλευτικό τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την αδράνεια των υπουργείων στην απορρόφηση των κονδυλίων, προκαλώντας την απαίτηση των βουλευτών να πει ονόματα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ο Νουριέλ Ρουμπινί καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μιλώντας σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε, πως αν η Ελλάδα ακολουθούσε το αναπτυξιακό παράδειγμα της Τουρκίας, δεν θα είχε σήμερα προβλήματα. Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας -είπε- ήταν είναι και θα είναι, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Έχουμε έσοδα 1.000, έχουμε έξοδα 1.500, και αντί να κάνουμε τα έσοδα 1.600 για να μπορούμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη μας με το κατοστάρικο που θα αποταμιεύουμε, οδηγούμαστε σε συνθήκες φτώχειας και μιζέριας για εκατομμύρια Έλληνες.

ΗΔΗ οι σοβαροί αναλυτές των μεγάλων οικονομικών οργανισμών, διατυπώνουν όλο και περισσότερο την πρόταση για την αναπόφευκτη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, ως την ύστατη ελπίδα, πριν τη χρεωκοπία. Τεράστιο και σύνθετο ζήτημα, που δυστυχώς ή και ευτυχώς, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, δεν μπορεί να το επιλύσει μόνη της η χώρα μας και ειδικότερα αυτή η κυβέρνηση που έχουμε, αφού κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. Αν συνολικά η Ευρωζώνη, δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα των δημοσίων χρεών, της χρηματοδότησής τους και της εξεύρεσης αναπτυξιακών κεφαλαίων, βλέποντας πολύ καθαρά πως ο ελληνικός ιός εξαπλώνεται και ανοίγει την όρεξη για συνολική δοκιμασία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, τότε η Ελλάδα δεν θα μείνει ως η θλιβερή ευρωπαϊκή εξαίρεση.

d.xristou@avgi.gr

Εκτύπωση στις: 2024-04-19
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4563