Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Φ. Κουβέλης: Με τον αποκλεισμό μου επιχειρήθηκε να χτυπηθεί η Ανανεωτική Πτέρυγα και οι απόψεις της.

2010-05-18


Μιλώντας στον Ρ/θμό Πειραιας, κανάλι1 (εκπομπή Β. Σκουρή, Γρ. Τζοβάρα) ο Φ. Κουβέλης τόνισε:

Δημ: Τι σηματοδοτεί η ενέργεια του αποκλεισμού σας;

Θέλω καταρχήν να σας πω ότι ζήτησα από τον Παναγιώτη Γαλανόπουλο να ανακαλέσει την παραίτησή του από την θέση του συνέδρου και το έπραξε. Η απόφαση αναδεικνύει μία κατάσταση η οποία υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΝ και η οποία έχει σχέση με κρίση, με πολιτικές διαφορές, που όμως αντί να αντιμετωπίζεται με πολιτικό τρόπο, αντιμετωπίζεται με διαδικαστικά τερτίπια. Τερτίπια που διαμορφώνουν και υποχώρηση, έως και καταστροφή, εκείνου του πολιτισμού που υπήρχε παλαιότερα στον ΣΥΝ. Αυτό είναι το δυσάρεστο. Επίσης αναδεικνύεται ότι ο ΣΥΝ έχει πέσει σε μία εσωστρέφεια και μία μιζέρια και βρίσκεται μακριά από αυτά που αξιώνει η κοινωνία.

Δημ: Ναι αλλά δεν είναι μία απλή ιστορία ο αποκλεισμός του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου…

Με αυτό τον τρόπο επιχειρήθηκε να χτυπηθεί η Ανανεωτική Πτέρυγα. Οι απόψεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Μία οργανωμένη τάση του ΣΥΝ στοίχισε συγκεκριμένες ψήφους και τις έστειλε στην λίστα της Ανανεωτικής Πτέρυγας προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Πρόκειται για την γνωστή οριζόντια επικοινωνία των ψηφοδελτίων στην Αριστερά, την λεγόμενη διείσδυση στη λίστα, στον κατάλογο μίας άλλης τάσης. Αυτή η μέθοδος δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πολιτική ηθική, ούτε και με τις πραγματικές ανάγκες όσο και τις διεκδικήσεις που θα έπρεπε να έχει ο χώρος εν όψει του συνεδρίου.

Δημ: Ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε αυτή την απόφαση. Σας ικανοποιεί;

Η αποδοκιμασία από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν οφειλόμενη πράξη και βεβαίως την αξιολογώ ως μία θετική κίνηση. Όμως το μεγάλο ζήτημα είναι πως εξετράφησαν τέτοιες αντιλήψεις, πως διαπαιδαγωγήθηκε το εσωτερικό του κόμματος με τέτοιες απόψεις που να οδηγούν στην προσβολή της συνοχής του κόμματος και αυτή η συνοχή φοβάμαι ότι έχει έντονα δοκιμαστεί και θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο. Εκείνο το οποίο με απασχολεί δεν είναι η μη εκλογή μου, διότι ούτως ή άλλως θα έχω τη δυνατότητα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να πω τις απόψεις. Εκείνο που με απασχολεί είναι η μικρή συμμετοχή των μελών του κόμματος στον προσυνεδριακό διάλογο και στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Δημ: Αποδίδετε ευθύνη στην ηγεσία του κόμματος για αυτή την «εκτροφή» τέτοιων αντιλήψεων;

Οι αποφάσεις παίρνονται με τις γνωστές πλειοψηφίες και τις γνωστές ηγετικές ομάδες που έχουν διαμορφωθεί. Είχα επισημάνει, σε κατάλληλο χρόνο, ότι αν αφεθεί αυτή η ιστορία να εξελιχθεί με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί, θα βρισκόμασταν και βρισκόμαστε μπροστά σε νοσηρά φαινόμενα. Και νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη διαμόρφωσης αυτής της απαράδεκτης νοοτροπίας, η οποία προσβάλλει και τον πολιτικό πολιτισμό της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αλλά κυρίως τροφοδοτεί εντάσεις, οι οποίες δεν προοιωνίζουν καλές εξελίξεις για το ΣΥΝ.

Δημ: Τα χαμηλά ποσοστά στις συνελεύσεις των οργανώσεων, γιατί προκύπτουν; Χτυπάει κάποιο καμπανάκι;

Αναμφισβήτητα ναι. Διότι όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτά που η πραγματικότητα επιβάλλει και αξιώνει, όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε εσωστρέφεια, όταν βυζαντινολογεί, όταν ομφαλοσκοπεί, διότι θέλει να αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα με τεχνικούς τρόπους και διαδικαστικά τερτίπια, τότε είναι προφανές ότι κανείς δεν πείθεται, κανείς δεν εμπνέεται. Η κοινωνική Αριστερά ελάχιστα ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημ: Ταυτόχρονα έχουμε τις εκδηλώσεις με το «μέτωπο» του κ. Αλαβάνου, το οποίο όπως διαβάζουμε στις 27 Μαΐου πραγματοποιεί ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμόνος…

Να την πραγματοποιήσει. Επιλογή του είναι. Αλλά οι επιλογές έχουν συγκεκριμένο στίγμα, συγκεκριμένη αξιολόγηση και βεβαίως ο Αλέκος Αλαβάνος έχει δικαίωμα πολιτικό να κάνει αυτό που νομίζει ότι υπηρετεί τις απόψεις του και τις διεκδικήσεις του. Από την άλλη πλευρά είναι και δική μας υποχρέωση. Υποχρέωση του ΣΥΝ να αποσαφηνίσει τις σχέσεις ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς αυτές οι σχέσεις δεν είναι αποσαφηνισμένες, παραμένουν θολές και αδιευκρίνιστες με αποτέλεσμα να προστίθεται κι αυτό το στοιχείο ως ένα έντονα αρνητικό μέγεθος στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση του ΣΥΝ στο εσωτερικό του.

Δημ: Η συγκέντρωση αυτή του μετώπου κ. Αλαβάνου κατά πολλούς αποτελεί τη γενέθλια πράξη ενός νέου σχηματισμού... Συμμερίζεστε την άποψη;

Δεν το ξέρω. Θα δούμε. Εκτιμώ όμως ότι όλοι αξιολογούν ότι ο σταθμός θα είναι το Συνέδριο του ΣΥΝ και ενδεχομένως την επομένη να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ.

Δημ: Μπορούν αυτές οι εξελίξεις να αφορούν και το εσωτερικό του ΣΥΝ αν δεν πάνε στην κατεύθυνση που εσείς θέλετε οι κόκκινες γραμμές που έχετε θέσει για το ΣΥΡΙΖΑ;

Θα εξαρτηθεί. Ένα Συνέδριο έχει πάντα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα αρκεί να το θελήσει. Κι αρκεί αυτό το Συνέδριο, αυτή είναι η διεκδίκησή μου να κινηθεί μακριά από τη λογική της επικυριαρχίας με διαδικαστικούς μάλιστα τρόπους της αριθμητικής επικυριαρχίας. Ποιος θα ελέγξει το κόμμα, τι πλειοψηφία θα διαμορφωθεί… και ξέρετε όλα αυτά όταν δεν έχουν ως κοινό παρονομαστή την αναζήτηση ενός πολιτικά ωφέλιμου δρόμου δεν οδηγούν πουθενά. Οδηγούν σε αδιέξοδα.

Δημ: Η συνάντηση Τσίπρα – Σαμαρά θεωρείται ότι βοηθάει το πολιτικό σύστημα; Γιατί βλέπουμε την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στα κόμματα της Αριστεράς ότι ενώ δεν πηγαίνουν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πηγαίνουν σε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Υποστηρίζω σταθερά ότι οι εξορθολογισμένες σχέσεις μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαίο στοιχείο για τη λειτουργία της πολιτικής. Με διαφωνίες, με αντιπαραθέσεις ή ακόμη και αντιπαλότητες. Όμως πράγματι υπάρχει μια αντιφατικότητα. Από τη μία να μη δέχεσαι να πάρεις μέρος στο συμβούλιο υπό τον ΠτΔ κι από την άλλη να δέχεσαι την διμερή συνάντηση με αρχηγό άλλου κόμματος.

Δημ: Γιατί εμποδίστηκε ο κ. Τσίπρας να πάει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και δεν εμποδίστηκε να πάει στη συνάντηση με το Σαμαρά;

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Είναι γνωστή η άποψη που είχα διατυπώσει αναφορικά με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ.

Δημ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρχει έδαφος συνεργασίας με τη ΝΔ, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όπως κατά πολλούς θέλει ο κ. Σαμαράς;

Δεν το βλέπω. Και πιθανολογώ ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συνεργασία διότι εκείνο που πρέπει να προσδιορίσει τις αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΝ είναι προφανώς οι ιδέες για τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση.

Δημ: Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα πάει στο Συνέδριο;

Θα πάρουμε μέρος στο Συνέδριο με όσες δυνάμεις θα έχουμε από τον προσυνεδριακό διάλογο και την προσυνεδριακή διαδικασία. Κι εκεί θα αναδείξουμε τις απόψεις μας και θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών, των προτάσεων και των θέσεων μας για τη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά. Αυτή δηλαδή που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται ο τόπος.

Δημ: Πολλοί λένε ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση κι εκ των πραγμάτων θα αναγκαστείτε ότι κι αν συμβεί να μείνετε στον ΣΥΝ…

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις λειτουργίες των κομμάτων. Διότι η πολιτική δεν είναι μία στατική υπόθεση. Η πολιτική εξελίσσεται κι εντός κι εκτός των κομμάτων και γενικότερα μέσα στην κοινωνία.


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4642