Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Γρ. Ψαριανός: Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό ή εμπορευματική δραστηριότητα;

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

2010-07-21


Όταν η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο για την υγεία, ιδίως δε αυτή η κυβέρνηση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, πρέπει εισαγωγικά και επί της αρχής να απαντάει στο ερώτημα:

Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό ή εμπορευματική δραστηριότητα;

Tο ΕΣΥ, ένα σύστημα πρωτοπόρο για την εποχή του, το οποίο προσέφερε, δυστυχώς, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά της κακοδαιμονίας του υγειονομικού μας συστήματος να επιτείνονται συνεχώς,

αλλά οδηγείται συνολικά στην πλήρη απαξίωση και αποδιοργάνωση.

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με φιλοδοξίες να λύσετε σοβαρά προβλήματα, που μαστίζουν τα υγειονομικά μας πράγματα.

Δυστυχώς όμως, βλέπουμε ότι, δεν υπάρχει η προοπτική να επιλυθούν.

Το νομοσχέδιο αυτό, εμείς του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν θα το ψηφίσουμε επί της αρχής.

Αντιλαμβάνεστε οτι υπάρχει μείζον πρόβλημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα έπρεπε να επικεντρωθείτε ακριβώς εδώ, να διασφαλίσουμε ενιαίο φορέα υγείας, να διασφαλιστεί υγειονομικός χάρτης, ώστε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι ανάγκες και πού,

να έχουμε ενημέρωση, να έχουμε πρόληψη, να έχουμε κέντρα υγείας και να μην μεταφέρετε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος της να ασκείται μέσα στα νοσοκομεία.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος των νοσοκομείων.

Θεωρείτε ότι θα προκύψουν πόροι από την ενεργοποίηση και επέκταση των απογευματινών ιατρείων, οι οποίοι θα προσφέρουν σημαντική οικονομική ενίσχυση στα νοσοκομεία και θα χρησιμοποιηθούν, για να ορθοποδήσει το σύστημα.

Πόσο αισιόδοξοι είστε ότι θα πληρώσει το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ; Εμείς δεν έχουμε αυτή την αισιοδοξία.

Επίσης, λέτε , ότι τα τακτικά ιατρεία θα λειτουργούν καθημερινά τις πρωϊνές ώρες με 4ωρη, τουλάχιστον, υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων γιατρών. Θα έχετε, λοιπόν, τους ειδικευμένους γιατρούς να δουλεύουν το πρωί και μετά θα χρειαστεί να δουλέψουν και το απόγευμα.

Θα υπάρχουν τόσα πολλά περιθώρια από πλευράς χρονικής και από πλευράς αντοχής, εάν θέλουμε να γίνει σωστά η δουλειά;

Θα συνεχιστεί αυτό που γίνεται τώρα στα νοσοκομεία:

Αυτή τη στιγμή εάν πάτε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπως είναι ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, και ζητήσετε να κάνετε μια μαγνητική τομογραφία, το πρωί, θα πρέπει να περιμένετε τρεις μήνες. Εάν όμως την κάνετε το απόγευμα θα την κάνετε την ίδια ημέρα, διότι υπάρχει κίνητρο , οι γιατροί, που θα την κάνουν, θα έχουν οικονομικό όφελος.

Ο θεσμός αυτός καθαυτός θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να λειτουργήσει ευεργετικά για το δημόσιο συμφέρον, τους ασθενείς, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Θα πρέπει μάλιστα τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και τα χειρουργεία να μην μένουν αδρανή, αλλά να λειτουργούν όλη την ημέρα.

Αυτό όμως προϋποθέτει προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές.

Υπάρχει αυτό το προσωπικό;

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και εάν θέλουμε στο υπάρχον προσωπικό να προσθέσουμε και άλλες δραστηριότητες, αυτό το προσωπικό φοβούμαστε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ακριβώς εδώ οι προϋποθέσεις είναι τόσο καθοριστικές, που επειδή δεν έχετε φροντίσει να υπάρχουν, τινάζει στον αέρα τις όποιες καλές προθέσεις σας.

Φέρνει αναστάτωση στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων και το μόνο που τελικά θα προκύψει είναι να επαναλειτουργήσουν ίσως με ακόμα χειρότερους από πριν όρους. Γι αυτό επί της αρχής τοποθετούμαστε αρνητικά.

Παράλληλα, θα επιμείνουμε στη θέση μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εάν δεν επιτύχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τότε δεν πρόκειται κανένα σύστημα να λειτουργήσει.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα ξεκινά πρώτα από την ενημέρωση, π.χ. κάντε μια καμπάνια για το AIDS για να μην έχουμε να πληρώνουμε πέντε χιλιάδες ευρώ μετά για θεραπεία κάθε ασθενή.

Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν: ενδεικτικά εξ αρχής να πούμε

- όπως στο άρθρο 8,

η μετατροπή του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας θεωρούμε ότι είναι κατ’ αρχήν ένα θετικό βήμα για την κάλυψη του κενού σ’ αυτόν τον τομέα.

Δεν φτάνει όμως. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και θα έπρεπε παράλληλα να δημιουργηθούν και στην περιφέρεια νοσοκομειακές μονάδες αποκατάστασης αναπήρων.

Το άρθρο 9, για το γραφείο υποστήριξης του πολίτη.

Το άρθρο 11 και άρθρο 12, για τους εθελοντές υγείας-κοινωνικής φροντίδας.

Το άρθρο 17 για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Τέλος, να επαναλάβουμε πως πρέπει εξ αρχής να σχεδιαστεί ένα νέο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Ε.Σ.Υ.,

- Που θα αντιμετωπίσει τις τεράστιες σπατάλες της παρα-υγείας (φακελάκια, μαύρο χρήμα, εξασφάλιση ιδιαίτερης μεταχείρησης για τους έχοντες, λεηλασία φαρμακευτικού υλικού, λαθρεμπόριο αναλώσιμων κλπ, κλπ.)

- Που θα προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο να ακυρώνει το μεγάλο φαγοπότι της ασυδοσίας, της πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, των φαρμακοβιομηχάνων.

- Που θα εξασφαλίζει Δωρεάν εφ όρου ζωής Υγεία σε όλους.

Εν κατακλείδι το νομοσχέδιο απαντάει στο ερώτημα, που στην αρχή θέσαμε;


Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4872