Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Νίκος Τούκαλης: Το νομοσχέδιο αποτρέπει από την κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις».

2010-07-21


Στη χθεσινή συζήτηση ο βουλευτής κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων δήλωσε:

Ξεκινώ με μία παρατήρηση, κυρία Υπουργέ. Πραγματικά ένοιωσα δυσάρεστη έκπληξη όταν διάβασα την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σας. Είναι πρώτη φορά που σε ένα νομοσχέδιο τόσο κρίσιμο, που αφορά έναν κρίσιμο τομέα της κοινωνίας, αυτόν της υγείας, της περίθαλψης, δεν υπάρχει καταγραφή αυτού που πολλοί συνάδελφοι ανέφεραν προηγουμένως και στην Ολομέλεια και στην επιτροπή, όσον αφορά το όραμά σας για την υγεία. Έτσι, λοιπόν, καλούμαστε να τοποθετηθούμε επί του νομοσχεδίου αυτού δίχως να έχουμε ενώπιόν μας όλη την αντίληψη, τη φιλοσοφία σας για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ποια είναι η προοπτική σας, ποιες είναι οι προθέσεις σας γι’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα, μία προϋπόθεση κρίσιμη προκειμένου να αξιολογήσουμε και στο κατά πόσο μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να ενταχθούν σε αυτή τη φιλοσοφία και αν προωθούν αυτές τις προθέσεις σας.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτρέπει από την κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας ναι ή όχι; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Ή κάποια στιγμή μετά από δύο-τρεις μήνες θα έρθουμε να αναθεωρήσουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις;

Ξεκινάμε με τα εξής ερωτήματα, τα οποία είναι κρίσιμα: Υπάρχει σύστημα υγείας; Είναι Εθνικό Σύστημα Υγείας; Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα;

Δεύτερον, αν υπάρχει σύστημα να δούμε τα προβλήματά του ποια είναι συγκεκριμένα, να τα εντοπίσουμε με τόλμη και να δούμε αν επ’ αυτών των προβλημάτων έχουμε αναβάθμιση με τον νομοσχέδιο. Νομίζω, κυρία Υπουργέ, ότι θα κολλήσουμε στην πρώτη περίπτωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει σύστημα. Ούτε καν σύστημα νοσηλείας, πολύ δε περισσότερο σύστημα υγείας.

Να συμπληρώσω τα τεράστια προβλήματα, πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομηθεί το ολοκληρωμένο σύστημα υγείας. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, κύριοι συνάδελφοι, που δεν υπάρχουν υγειονομικοί χάρτες, δεν υπάρχει στοιχειώδης χωροταξικός σχεδιασμός των μονάδων υγείας και νοσηλείας. Όταν συζητήσαμε το νομοσχέδιο για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι χρειάζεται ένας ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην υγεία με αποκέντρωση. Επίσης, δεν υπάρχει πρωτοβάθμια. Πότε επιτέλους θα τη δούμε ολοκληρωμένα διατυπωμένη σε ένα νομοσχέδιο;

Άλλο θέμα. Ολοκληρωμένη άποψη, θέση, διατύπωση θέσεων και απόψεων σχετικά με τη δημόσια υγεία και με τους φορείς υλοποίησής της. Επιπλέον, η ανεπίτρεπτη διατάραξη του ισοζυγίου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέτοιο ισοζύγιο εξήντα-σαράντα περίπου υπέρ του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει ούτε στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Έχουμε φτάσει σε σημείο πανεπιστημιακά νοσοκομεία να εκτελούν έργα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όσοι από εσάς είστε γιατροί, θα πω το παράδειγμα. Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας, Ρίου. Εάν αυτό το νοσοκομείο λειτουργούσε σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και της Αμερικής, δεν θα δεχόταν περισσότερους από σαράντα-πενήντα ασθενείς την ημέρα. Το Ρίο δέχεται πάνω από χίλιους. Επτά χιλιάδες διακομιδές γίνονται μόνο από το νοσοκομείο Πύργου το χρόνο. Έχει βουλιάξει.

Όσον αφορά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, η εκτίμησή μας, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι θα βουλιάξει το ίδιο προβληματικό σύστημα. Είναι σαν να χτίζουμε πάνω σε αποσαθρωμένα. Δεν θα το αντέξει το σύστημα. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα καταρρεύσει.

Κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο συστεγάζει και το σεισμόπληκτο κτήριο του Άγιου Ανδρέα. Δεν είναι δυνατόν όσον αφορά τους επίκουρους γιατρούς να εντάσσεται το νοσοκομείο του Ρίου στην ίδια κατηγορία με το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Είναι κοινό αίτημα των φορέων της Πάτρας και της Αχαΐας και ολόκληρης της περιφέρειας να εντάξετε, μέχρις ότου αποδοθεί το νέο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, το νοσοκομείο του Ρίου στην Β’ κατηγορία, ούτως ώστε να μπορούν να στελεχωθούν οι κλινικές με επίκουρους γιατρούς, γιατί δυστυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απολυθούν όσοι είναι επίκουροι και από εκεί και πέρα με το ένα έτος που προβλέπεται για την επαρχία δυστυχώς δεν θα υπάρχει ιατρικό προσωπικό να στελεχώσει τις συγκεκριμένες μονάδες.


Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4881