Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Νίκος Τσούκαλης:Επί δεκαετίες είχε αφήσει ασύδοτη την ασφαλιστική αγορά.

Στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την "Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής..."

2010-07-22


Μετά από κυοφορία επικίνδυνη, για να μην πω εγκληματική καθυστέρηση εννέα μηνών από τότε που έσκασε η υπόθεση Ασπίς Πρόνοια, φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να αμβλύνετε τις τεράστιες κοινωνικές, ανθρωπιστικές επιπτώσεις από το τεράστιο αυτό ζήτημα. Δυστυχώς, όμως, ουσιαστικά το πρόβλημα το διατηρείτε και εξακολουθεί να κακοφορμίζει. Πρέπει επιτέλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας ως υπεύθυνη πολιτεία, ως υπεύθυνο κράτος.

Ήδη από το Νοέμβριο απευθύνετε ένα μήνυμα προς όλους τους ασφαλισμένους λέγοντάς τους ότι είστε υπεύθυνοι για την επιλογή που κάνατε όσον αφορά την ασφάλισή σας. Είναι μία ανάλγητη πολιτική την οποία δεν έρχεστε αυτήν τη στιγμή να καλύψετε. Η ευθύνη της πολιτείας είναι διπλή. Η πρώτη ευθύνη είναι ότι επί δεκαετίες είχε αφήσει ασύδοτη την ασφαλιστική αγορά. Η δεύτερη ευθύνη, του ελληνικού δημοσίου είναι ότι δεν φρόντισε εγκαίρως να συστήσει αυτό το οποίο το έχουμε βρει μπροστά μας σαν κράτος, τον θεσμό τελευταίας καταφυγής, δηλαδή τη δημιουργία εγκαίρως του εγγυητικού κεφαλαίου ασφάλισης είτε ζωής είτε γενικών ασφαλίσεων, όπως είναι το επικουρικό κεφάλαιο για τα οχήματα.

Δύο, λοιπόν, θεσμικές ελλείψεις τεράστιες της πολιτείας τις καταλογίζετε στους ασφαλισμένους.

Γιατί ήταν εγκληματική η αμέλειά σας των εννέα μηνών. Γιατί αφήσατε επί εννέα μήνες το χαρτοφυλάκιο της Ασπίδας να απογυμνώνεται από τα συμβόλαια φιλέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες το 40% με 45% των πλέον παραγωγικών, επωφελών συμβολαίων της Ασπίδας παραχωρήθηκαν ή απορροφήθηκαν από τα χαρτοφυλάκια άλλων εταιρειών και αυτήν τη στιγμή έχει απομείνει αυτό το οποίο οικονομοτεχνικά, ωφελιμιστικά οι άλλες εταιρείες θεωρούν ως μη επωφελές, αυτό που λέμε ότι είναι το ίζημα, αυτό που δεν αποφέρει κέρδη. Τι θα έπρεπε να κάνετε; Να διαπραγματευτείτε την εκχώρηση όλου του πακέτου στις εταιρείες αυτές, οι οποίες απορρόφησαν το φιλέτο των επωφελών ασφαλιστηρίων. Εκεί, λοιπόν, είναι η κοινωνική ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών και προς διαφύλαξη και του κύρους της ασφαλιστικής αγοράς.

Όσον αφορά στην εποπτεία η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων. Δυστυχώς, αυτό απεδείχθη από τη στάση της στην εποπτεία της Ασπίδας. Ανάθεση της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κατ’ αρχήν, ναι. Όμως, έχετε ελέγξει, έχετε αντιμετωπίσει, έχετε αξιολογήσει όλες τις επιπτώσεις από τη μεταφορά αυτής της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας; Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κύριε Υφυπουργέ, σας προτείνει άμεση κατάρτιση των υπουργικών αποφάσεων πριν και την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταβατικά το παραμικρό θεσμικό κενό, πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Δυστυχώς η συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδας σε σχέση με τον εποπτικό της ελεγκτικό της ρόλο μέχρι τώρα την έχει πλήξει ανεπανόρθωτα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις διαπιστώσεις που έχουν κάνει οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής για τον έλεγχο διαχείρισης των κεφαλαίων εκ μέρους των τραπεζών στα μεγάλα σκάνδαλα της χώρας. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην ανεπάρκεια της Τράπεζας της Ελλάδας προς αποτροπή επενδύσεων των ασφαλιστικών αποθεμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία στα δομημένα ομόλογα, που ήταν αρμοδιότητά της, δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο περίφημο Τ3, Τ10 που απασχολεί αυτήν την περίοδο. Είναι γεγονός ότι έχει υπερφορτωθεί η Τράπεζα της Ελλάδας με αρμοδιότητες εποπτικές. Μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες; Δεν μας το λέει πουθενά η Τράπεζα της Ελλάδας.

Τέλος κύριε Υφυπουργέ. Έχετε περιλάβει τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Γιατί επίκειται έκδοση Οδηγίας. Πολλές χώρες ήδη έχουν εφαρμόσει αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή που θα παρέχεται από τα εγγυητικά ταμεία πρέπει να στηρίζεται στην αρχή του κράτους καταγωγής. Δηλαδή, να καλύπτονται όχι μόνο τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και αυτών που πωλούνται από υποκαταστήματα των τελευταίων εγκατεστημένων σε άλλα κράτη-μέλη. Το περιλάβατε; Και είναι και πρόταση της ΟΚΕ τα εγγυητικά ταμεία να καλύπτουν τον καταναλωτή σε περίπτωση αφερεγγυότητας όχι μόνο για την ασφάλεια ζωής αλλά και γενικών ασφαλίσεων. Δεν το έχετε.

Τελειώνω με το απαράδεκτο της επιβάρυνσης 1,5% των ασφαλιστικών εταιρειών για τη σύσταση του εγγυητικού κεφαλαίου. Και δεν είναι μόνο ότι θεσπίζεται μόνο το 1,5% σε ετήσια βάση αλλά μετακυλύεται το μισό αυτού του ποσοστού στον καταναλωτή. Και ξέρετε τι λέει η λευκή βίβλος; Πρέπει να ανέρχεται στο 1,2% των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων μετά από 10ετή περίοδο και με ετήσια εισφορά ύψους 0,12% που θα καταβάλλεται από τις εταιρείες. Δεν αναφέρεται πουθενά επιβάρυνση του καταναλωτή.


Εκτύπωση στις: 2024-04-25
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4885