Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Γρ. Ψαριανός: Συγκεντρώνονται υπερβολικές εξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών

συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη»

2010-07-28


Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», ο βουλευτής Β’ Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

«Βλέπουμε για άλλη μια φορά να καταθέτει η κυβέρνηση

ένα νομοσχέδιο, το οποίο μας βεβαιώνει για την κρίση ταυτότητας που τη διέπει.

Και συγκεκριμένα, στην προσπάθεια που γίνεται για τον εξορθολογισμό στην διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού και στην αναμόρφωσή του, δημιουργεί, όπως έχουμε επισημάνει και κατά την συζήτηση άλλων νομοθετημάτων, για ακόμα μια φορά, σοβαρά προβλήματα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έλλειμμα Δημοκρατίας, που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο.

Με το άρθρο 3, συγκεντρώνονται υπερβολικές εξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί πλέον μόνος του να ρυθμίζει τη διαχείριση των οικονομικών ολόκληρου του κυβερνητικού έργου.

«Στην αρχαία Αθήνα», συνέχισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, «τέτοιου είδους υπερεξουσίες αποτελούσαν απειλή κατά του Δημοκρατικού πολιτεύματος και τις αντιμετώπιζαν με το νόμο του Κλεισθένη, τον εξοστρακισμό».

Επιπλέον, έλλειμμα δημοκρατίας διαφαίνεται και στις συναρτώμενες τροπολογίες του νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα, στην τροπολογία που ακυρώνει τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής μετέφερε τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, λέγοντας μεταξύ άλλων «πως είναι απαράδεκτο να καταργούνται ρυθμίσεις,

οι οποίες είναι αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πρόβλεψη του Συντάγματος και κανένας κοινός νομοθέτης, καμιά Βουλή, με όποια πλειοψηφία, δεν δικαιούται να καταργεί. Κανείς δεν δικαιούται να καταργεί τις συμβάσεις αυτές».

Στην τροπολογία, με την οποία αθετούνται υπεσχημένα για χορήγηση κοινωνικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, πληρώνοντάς τους ακόμα και με έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς κανένα χρονικό προσδιορισμό λήξης, αντί αποκλειστικά μετρητών, όπως προβλεπόταν.

Στην τροπολογία, που θεσπίζει υπερενισχυμένες αρμοδιότητες, αυτή τη φορά για τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην «αξιοποίηση», ουσιαστικά στην εκποίηση, των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, εξαιρώντας μάλιστα και τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε, κλείνοντας την ομιλία του, ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, επειδή αυτό που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο είναι το άρθρο 3 και οι τροπολογίες και όχι οι διατάξεις, για τον εξορθολογισμό της κατάρτισης και αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, ώστε επιτέλους να γίνει κατά το δυνατόν αξιόπιστος, με ελεγχόμενες αποκλίσεις, υιοθετώντας μάλιστα με το άρθρο 12, την από χρόνια πρόταση της Αριστεράς για τη δημιουργία του «Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής».


Εκτύπωση στις: 2024-04-26
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4921