Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Οι οικολόγοι είναι πάντα ανοιχτοί στη διαφορετικότητα

Οι εκλογές θα κριθούν από τις λύσεις που έχουμε να προτείνουμε

Γιάννης, Τσιρώνης

Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου, Εποχή, 2010-07-25


-Στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων αποφασίσατε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προχωρήσετε σε συμμαχίες με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο. Ποιά είναι τα σημεία ενός τέτοιου πλαισίου;

Το δικό μας καταστατικό επιβάλλει την απόλυτη αυτονομία των αυτοδιοικητικών σχημάτων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα από τη Γραμματεία ή το Πανελλαδικό Συμβούλιο, που είναι τα ανώτερα όργανα του κόμματός μας, να επιβάλουν γνώμη σε κάποια τοπική κίνηση. Με αυτή την έννοια δεν έχει γίνει ποτέ στα όργανα μία τέτοια συζήτηση, ούτε και πρέπει να γίνει, γιατί είναι αρχή μας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κάποια τοπική κίνηση πρέπει να αποφασίζουν για τα της περιοχής τους. Ιστορικά, υπήρχαν κάποια σχήματα, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης αριστεράς. Με αυτούς τους χώρους έχουμε κοινές, κατά κάποιο τρόπο, προσλαμβάνουσες όσον αφορά την αυτοδιοίκηση. Να ομολογήσω ότι θα ήταν δύσκολο να συνεργαστούμε με κάποιον από τη Νέα Δημοκρατία. Όχι ότι αποκλείεται κάποιος νεοδημοκράτης δήμαρχος να έχει μία ευρύτερη απήχηση λόγω προσωπικότητας.

-Για την επιλογή προσώπων που θα εκπροσωπήσουν ένα ενωτικό σχήμα δίνεται προτεραιότητα στη προσωπικότητα ή στο χώρο που εκπροσωπεί;

Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Η προτεραιότητα δίνεται στις προγραμματικές θέσεις. Το πρόγραμμα καθορίζει τις συνεργασίες, όχι το πρόσωπο. Η ιστορία του προσώπου, βέβαια, εγγυάται την εφαρμογή του.

-Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας;

Καταρχάς περιλαμβάνει κάποιες βασικές αρχές και μετά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα δεν μπορεί ένα τοπικό σχήμα που στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου να συνεργαστεί με τους οικολόγους. Σε σχέση με τις βασικές αρχές πρωτίστως μιλάμε για αυτή της βιωσιμότητας, οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται είναι η διαχείριση των ρύπων, της ενέργειας -με απεξάρτηση από το πετρέλαιο- και της παραγωγής πρώτων υλών. Από εκεί και πέρα, προφανώς δεν υποχωρούμε στις θέσεις, δηλαδή την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Ουσιαστικά θα κριθούμε και σε επίπεδο ενότητας και σε επίπεδο κοινών εκλογικών παρεμβάσεων από τις λύσεις που έχουμε να προτείνουμε στους πολίτες.

-Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η απόρριψη του Μνημονίου;

Η απόρριψη με την έννοια της απλής καταγγελίας δεν μας αρκεί. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται μία ορατή, άμεση και υλοποιήσιμη εναλλακτική πρόταση. Εμείς στηρίζουμε, για παράδειγμα, τη δημιουργία «τράπεζας χρόνου», όπου δεκάδες άνεργοι θα προσφέρουν χρόνο και θα μπορούν να πάρουν χρόνο από άλλους άνεργους, που και εκείνοι προσφέρουν υπηρεσίες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που κάθε βδομάδα έχουν και από μία απεργία. Αντί για αυτό θα μπορούσαν να πουν οι συνδικαλιστές ότι σήμερα η μεταφορά είναι δωρεάν ή αυτό θα μπορούσε να το πει ο δήμος.

-Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχιών και στις βουλευτικές εκλογές;

Θα ήμουν μάντης αν το γνώριζα. Είναι προφανές ότι οι Οικολόγοι ιστορικά είναι πάντα ανοιχτοί στη διαφορετικότητα. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι έχουμε το copyright θέσεων ή αρχών. Όταν μπήκαμε στο πολιτικό προσκήνιο μπήκαμε όχι για να πάρουμε κάποιο ποσοστό, αλλά για να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα. Που σημαίνει ότι μπορεί να θέτουμε ζητήματα, τα οποία άλλα κόμματα να τα θεωρούν και εκείνα σημαντικά και να δημιουργήσουμε συσχετισμούς κοινωνικούς και μέσα στη κοινωνία και στη Βουλή και σε αυτοδιοικητικά συμβούλια. Αυτό, άλλωστε, γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

-Αυτό σημαίνει ότι θα συνεργαζόσασταν με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρεται τη πράσινη ανάπτυξη;

Στην πράξη το ΠΑΣΟΚ είναι μία πολιτεία υπερβολικών προθέσεων, κατάχρησης ορολογίας της αριστεράς ενώ πράττει δεξιά και μάλιστα πολλές φορές ακροδεξιά. Αυτό που αποκαλούν πράσινη ανάπτυξη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη πράσινη οικονομία, που εμείς πρεσβεύουμε. Η πράσινη οικονομία είναι πολύ επιφυλακτική για τον όρο ανάπτυξη. Ο όρος ανάπτυξη χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για οικονομικά μεγέθη, που όταν ευημερούν, οι πολίτες συνήθως δυστυχούν. Σε αυτού του τύπου την ανάπτυξη είμαστε εξόχως επιφυλακτικοί.

-Οι Οικολόγοι Πράσινοι, επειδή αναφερθήκατε στην αριστερά, αυτοορίζονται ως κομμάτι της αριστεράς;

Οι Οικολόγοι ήταν πάντα υπέρ μίας ριζικής αλλαγής του οικονομικού μοντέλου. Είμαστε ενάντια στη κοινωνία του κέρδους. Εργαζόμαστε για την ανατροπή της. Βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Με αυτή την έννοια είμαστε στο πλάι της στην υπεράσπιση ιδεών που πρώτη η αριστερά έφερε στην κοινωνία, όπως αυτή της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες διαφορές ανάμεσα σ’ αυτό που αποκαλούμε σήμερα πολιτική οικολογία και αυτό που αποκαλείται ευρύτερα αριστερά στον πλανήτη. Αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με έναν οικονομισμό, που εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, μ’ έναν κρατισμό, που τουλάχιστον με τις χώρες υπαρκτού σοσιαλισμού εμείς ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί και με διάφορους άλλους τομείς που έκαναν ουσιαστικά την οικολογία να είναι χωριστή πολιτική οικογένεια από την αριστερά.

-Στη πολιτική απόφαση του Συνεδρίου αναφέρεστε στην ανάγκη ενότητας στην αντίσταση ενάντια στα μέτρα. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική, την εξωκοινοβουλευτική, τη κομμουνιστική κλπ. αριστερά;

Φυσικά και την περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει όλους τους απλούς ανθρώπους που μπορεί να ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, που είναι σε συνδικάτα και δίνουν κάθε μέρα τη μάχη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι. Δεν είναι χρήσιμο ούτε το ποσοστό της αριστεράς στις εκλογές, ούτε το ποσοστό των Οικολόγων. Η υπόθεση αυτή αφορά όλους τους ανθρώπους και κανείς δεν περισσεύει. Όπως είδατε στο καράβι για τη Γάζα ήταν μέσα πράσινοι, κόκκινοι, ανένταχτοι που έδωσαν ένα κοινό αγώνα. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και για την Ελλάδα. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι ο καθένας από εμάς σέβεται την ιδιαιτερότητα του άλλου, κατανοεί τη διαφορετικότητα και δεν έχει τη πλάνη ότι κατέχει τη μόνη αλήθεια.

-Το ιδανικό ενωτικό σχήμα που θα έφερνε την ανατροπή και θα δημιουργούσε ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό ποιο θα ήταν;

Με οδηγείτε στην υποθετικολογία… Η ίδια η αριστερά από τη δομή της δεν έχει δείξει ωριμότητα σε τέτοιες προσπάθειες και απόδειξη είναι η πρόσφατη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ ξεκίνησε ως ένα σχήμα ποικιλότητας και διαφορετικότητας, εντέλει οι διαφορές έγιναν παράγοντες αδυναμίας. Η ελληνική αριστερά δεν έχει την πολυπολιτισμικότητα στην ατζέντα της, προκειμένου να προκύψει ένας υγιής διάλογος στη κοινωνία και όχι σε κλειστά γραφεία κάποιας ηγεσίας. Εμείς με ποιο κομμάτι αυτής της πολυδιασπασμένης αριστεράς να συνεργαστούμε; Μακάρι η αριστερά που λέγεται ριζοσπαστική να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να ανοίξει τους διαλόγους που φοβάται να ανοίξει και τότε θα χωράνε μέσα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που σήμερα απευθύνονται στους Οικολόγους ή στα κομμάτια της αριστεράς, που είναι η μικρή μειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτή τη στιγμή δεν έχει διέξοδο. Το 68% της κοινωνίας βρίσκεται στο κόμμα του «κανένα», ούτε στην αριστερά ούτε στην οικολογία.

-Συναντηθήκατε με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη Δημοκρατική Αριστερά προκειμένου να συζητήσετε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρείτε ότι κάποιο από τα ραντεβού μπορεί να καρποφορήσει συνεργασία;

Δεν θα μπορούσα μετά από μία πολύ φιλική κουβέντα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Κάτι τέτοιο θα φανεί στη πράξη. Είναι προφανές ότι, από πλευράς δηλώσεων, η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει ότι αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ για να «τα βρει» με τους Οικολόγους. Το δήλωσε και ο κ. Κουβέλης. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι επειδή έγινε μία τέτοια δήλωση έχουμε προνομιακό χώρο συνεργασίας.

-Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν ήδη οριστεί σχήματα συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά στο Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ίσως και στην Αθήνα.

Αυτό δεν το ξέρω. Στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια είναι για πολύ ευρύτερο σχήμα, στο οποίο χωράνε και οι δυο πλευρές της διασπασθείσας αριστεράς και μάλιστα και κομμάτια του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακούω εγώ. Ότι δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα σχήμα με πολύ ευρύτερη απεύθυνση, που μπορεί να πάρει το δήμο, μάλιστα. Όσον αφορά την Αθήνα εμείς δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουμε. Ακούγονται ιδέες, γίνονται διαπραγματεύσεις, ακούγονται ονόματα αλλά όλα είναι υπό συζήτηση.

-Αντιμετωπίζετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοψήφισμα ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική;

Ότι το θέμα του Μνημονίου και της αντίδρασης του κόσμου θα είναι πρώτης αιχμής στις εκλογές, θα ήμασταν αφελείς να μη το βλέπουμε. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι ο κόσμος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζει αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζει στενά αντιπολιτευτικά μέτρα. Από την άλλη μεριά, βέβαια, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα μπορούσε και θα έπρεπε να πάρει σημαντικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Μέτρα δηλαδή που δεν θα είναι ενάντια στο Μνημόνιο αλλά πέρα από αυτό. Μιλάμε για μέτρα αλληλέγγυας οικονομίας, μέτρα στήριξης παραγωγού-καταναλωτή κλπ. Αυτά τα μέτρα τα θέσαμε στο τραπέζι και της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα είδαμε πολύ θετική ανταπόκριση.

Εκτύπωση στις: 2024-04-20
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=4925