Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η επόμενη μέρα

Γιώργος, Καρτάλης

Το Βήμα της Κυριακής, 2010-09-19


Μια νέα εποχή ανοίγει για τη γειτονική μας Τουρκία μετά τη σαρωτική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής και το ερώτημα είναι αν αυτή θα οδηγήσει και σε μια νέα εποχή για τις πολύπαθες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις αυτές με συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιλαμβανόμενη ότι τα ηνία της εξουσίας περιέρχονται πλέον πλήρως στον τούρκο πρωθυπουργό, από τον οποίο και θα εξαρτηθεί η λήψη των κρισίμων αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αλλαγή του κλίματος. Για αυτό ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου έσπευσε να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα μέσα στον Οκτώβριο. Είναι μια πρόσκληση που απευθύνεται σε έναν πανίσχυρο ηγέτη, ο οποίος κατόρθωσε με επιμονή και με τις κατάλληλες ενέργειες να απαλλαγεί από τον βραχνά του στρατιωτικού και του δικαστικού κατεστημένου, αποβλέποντας μάλιστα τώρα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του μετατρέποντας την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία και διεκδικώντας για τον εαυτό του την εκλογή στο ύπατο αξίωμα.

Δεν είναι όμως μόνο η νίκη στο δημοψήφισμα που διαμορφώνει το νέο σκηνικό, αλλά και η θεαματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η τουρκική οικονομία κινείται σε κινεζικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφοντας τον τελευταίο χρόνο αύξηση του ΑΕΠ κατά 10,3%, γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα ως μια από τις δέκα σημαντικότερες αναδυόμενες οικονομίες. Ξεπέρασε μάλιστα (σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την Ελλάδα) με απόλυτη επιτυχία τη διεθνή οικονομική κρίση, διακόπτοντας το πρόγραμμα δανειοδότησης από το ΔΝΤ! Τα εντυπωσιακά αυτά οικονομικά αποτελέσματα συνοδεύθηκαν από μια αντίστοιχη ανάπτυξη σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθιστώντας την Τουρκία μια ισχυρή περιφερειακή υπερδύναμη. Παράλληλα κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που την είχε καταδικάσει για τη δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντιγκ.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν πειστούν οι καχύποπτοι Ευρωπαίοι ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Και ασφαλώς δεν αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου επιδίδεται σε ασκήσεις αλαζονείας του τύπου: «Η Τουρκία είναι μια από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο». Ή το ακόμη χειρότερο: «Το Κυπριακό δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕ δέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος της». Λέξη δηλαδή για την εισβολή και την παράνομη κατοχή εδώ και 36 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτου είναι βέβαιο ότι αν δεν αλλάξει η νοοτροπία αυτή (την οποία υποτίθεται ότι εξέφραζε το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο έχει τεθεί τώρα στο περιθώριο), τότε δύσκολα θα αλλάξουν και τα γνωστά δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=5102