Αρχική | Εκτύπωσε ή Αποθήκευσε ως PDF | Αποθήκευσε ως WORD | Αποθήκευσε ως HTML

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2001 - συνάντηση των στελεχών του ΣΥΝ, 2003-01-01


Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2001 έγινε η πανελλαδική συνάντηση των στελεχών του ΣΥΝ που στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ διαμόρφωσαν και στήριξαν το κείμενο που μειοψήφησε στην τελική πολιτική απόφαση.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός ανοιχτού ρεύματος ιδεών και πολιτικής παρέμβασης εντός του ΣΥΝ με τίτλο «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που θα επιδιώξει την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, με το σύνολο των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών που ιστορικά τον έχουν προσδιορίσει.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και εγκρίθηκε πολιτικό κείμενο το οποίο εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το δικαίωμα μας και την ευχαρίστηση μας να συγκεντρωνόμαστε και να συζητάμε πολιτικά, και φυσικά να συγκροτούμε ένα ρεύμα ιδεών και προτάσεων, όσοι το επιθυμούμε και για όσο καιρό το θέλουμε δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμο ούτε το θέτουμε υπό την κρίση όσων δεν συμφωνούν ή, ακόμα χειρότερα, «ανησυχούν» . Προφανώς και αυτά όλα είναι αυτονόητα για όποιον έχει διαβάσει το καταστατικό του ΣΥΝ και μάλιστα τις διατάξεις εκείνες που εμείς εξαρχής είχαμε προτείνει και επιβάλει ως συντακτικά στοιχεία της συνύπαρξης μας σε ένα κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς. Επομένως είναι χαμένος κόπος η απόπειρα να μπηχθούν «σφήνες» ανάμεσα μας γιατί απλώς δεν υπάρχει η βάση υποδοχής τους, μια και προφανώς δεχόμαστε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία της κριτικής και των προτάσεων που κάνουμε για την πορεία του ΣΥΝ, άσχετα από τις όποιες επιλογές, πραγματικές ή φανταστικές ή κατασκευασμένες από άλλους για ιδιοτελείς λόγους, του καθενός μας στη συνολική ιδιωτική και δημόσια ζωή του, η οποία δεν υπόκειται έτσι κι αλλιώς σε «πειθαρχεία» ούτε «δεσμεύει» κανέναν άλλο ή άλλη μας, ευλόγως.

Προτείνουμε να εργαστούμε για να κηρυχθεί ένα είδος «κατάστασης ανάγκης» στο ΣΥΝ. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη σύνταξη της εισήγησης και οι συνήθως έγκυρες αναλύσεις που τις συνοδεύουν θεωρούμε ότι δικαιώνουν αυτήν την έκκληση που δεν έχει καμιά σχέση με μιαν άσκοπη ή ιδιοτελή κινδυνολογία. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναζητήσει ξανά την πολυσυλλεκτικότητα που τείνει να χάσει (και θυμίζουμε πως 40% των ψηφοφόρων μας δεν μας προτίμησαν στις τελευταίες εκλογές, και ασφαλώς όχι επειδή δεν επιλέξαμε τον δρόμο του «αριστερού πόλου» και τη διεύρυνση σε ένα πλήρη κύκλο γύρω από το ΣΥΝ με διαμόρφωση προγραμματικών και πολιτικών προτάσεων συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις προς τις οποίες παλαιότερα ο λόγος μας είχε επιρροή και προοπτική, αλλά με δημιουργικές ερμηνείες ακόμη και των αποφάσεων του πρόσφατου Συνεδρίου. Προτείνουμε να επισπευσθεί το προγραμματικό συνέδριο μας, να ξαναδούμε όλες τις προτάσεις που είχαμε αρχίσει να διαμορφώνουμε, για το ειδικό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουμε και διευρύνουμε τη διεύθυνση του κόμματός μας.

Είναι προτάσεις ενότητας και ανάπτυξης μέσα σε συνθήκες που γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Δεν βλέπω γιατί να μην αποδεχτούμε συζήτηση με όποιο άλλο κόμμα, διμερώς ή και ακόμη και τριμερώς όπως τον πρότεινε το ΔΗΚΚΙ, ακόμα και με το ΚΚΕ. Αλλά είναι προφανές ότι τέτοιος διάλογος γίνεται χωρίς το σκεπτικό π.χ. του κ. Τσοβόλα που θεωρεί αυτονόητα διάφορα δεινοσαυρικά ιδεολογικά κατασκευάσματα ενδεδυμένα με «αριστερή» φρασεολογία, και βέβαια χωρίς εκ των προτέρων αποδοχή της όποιας κατάληξης, όπως λεπτομερώς προδιαγράφεται στις διακηρύξεις του ΚΚΕ. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι λογικό να συζητούν μεταξύ τους τα κόμματα.

Δεν εγκρίναμε την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της Ν.Δ. κατά του κ. Παπαντωνίου. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο ταμπού να υπερψηφίζουμε προτάσεις της Ν.Δ. (εξάλλου υποστηρίξαμε άλλες), αλλά γιατί επί της ουσίας επρόκειτο για ένα απλοϊκό ελιγμό με στόχο την κατάληψη της πολιτικής επικαιρότητας και τον παραμερισμό από αυτήν του κ. Αβραμόπουλου, κάτι που αυτή τη φορά πράγματι δεν …. μας αφορά. Και επιπλέον στηριζόταν σε ένα σκεπτικό δήθεν για τη σωτηρία του Χρηματιστηρίου, τη στιγμή που οι πάντες ορθώς υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί και η πολιτική καλύτερα θα ήταν να μην ασχολούνται με αυτήν την κατεξοχήν κερδοσκοπική εκ φύσεως αγορά! Η καλλιέργεια των ιδεών και συνεπειών της απαραίτητης σύγκλισης, μετά από ουσιαστικό διάλογο, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και του εκσυγχρονισμού, μια ιδέα που απαραίτητα πρέπει να ξεκινήσουν τα όσα ενδιαφερόμενα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις, αλλά που πρέπει να διαμορφωθεί με αποφασιστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.»

Για τον συντονισμό της λειτουργίας της «Α.Σ.» εκλέχθηκε συντονιστικό όργανο με πανελλαδική διάρθρωση.



ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ: Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Πουλάκης.

Τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ: Δ. Γουσέτης, Δ. Καλλιπολίτη, Π. Κουναλάκης, Δ. Λιοσάτος , Σ. Μπαγιώργος, Δ. Μπίρμπας, Ε. Μπουρνόβα Κ. Μυλωνά, Α. Νεφελούδης Κ. Παπαδημητρίου , Μ. Παπαδοπούλου, Β. Χρονάκης , και Ι. Κανάκη (εξελεγκτική επιτροπή).

Η βουλευτίνα του ΣΥΝ : Μ. Δαμανάκη

Ο Νομάρχης Μαγνησίας : Π. Σκοτινιώτης

Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ : Δ. Χατζησωκράτης

Στελέχη και μέλη ΝΕ του ΣΥΝ: Γ. Μπασιάκος, Δ. Χαλαζωνίτης , (Αθήνα), Μ. Καστρινάκης(Πειραιάς), Μ. Κουρεμέτης (Υπ. Αττικής), Ν. Πάντζαλης, Ν. Παρπούδης (Θεσ/νικη), Χρ. Σταυρόπουλος (Πάτρα), ), Χρ. Κουρουνιώτης(Ηράκλειο), Στ.Καραφέριας(Λάρισα),Φ.Λαμπρινίδης(Βόλος), Αρ. Καρανάσιος (Βοιωτία), Β. Μάστορης (Εύβοια), Μ.Καπέτης (Καβάλα) Δ. Τσικαρδάνη(Κοζάνη), Γ.Φραγκίδης(Κιλκίς), Π.Τσαρκνιάς(Πέλλα), Γ.Καλαποδάκης(Ρόδος), Τ.Αγγελόπουλος(Αιτωλ/νία), Σ.Χατζηζαμάνης,(Καστοριά), Τ.Παπαϊωάννου(Γρεβενά), Μ. Στάθης(Χίος).


Εκτύπωση στις: 2024-03-29
Από την ιστοσελίδα: Ανανεωτική
http://www.ananeotiki.gr/el/sx_PrintPage.php?tid=520